Ogorčena bitka za Dončićevo dediščino

Četrtfinale evrolige nestrpno pričakujejo tudi Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Anthony Randolph.
Fotografija: Jako Blažiča v četrtfinalu čaka Anadolu Efes. FOTO: Euroleague
Odpri galerijo
Jako Blažiča v četrtfinalu čaka Anadolu Efes. FOTO: Euroleague

Še teden dni časa imajo košarkarji najboljših osmih moštev v evroligi, da bodo zajeli sapo pred začetkom četrtfinalnih dvobojev do treh zmag. Med njimi so trije člani zlate slovenske reprezentance z eurobasketa 2017 – Klemen Prepelič in Anthony Randolph z Realom ter Jaka Blažič z Barcelono –, ki si bodo poskusili priigrati mesto na finalnem turnirju v Vitorii.

Za razliko od lani sta se letos prebila med elitno osmerico Barcelona in Anadolu Efes, ki sta nadomestila Olympiakos in Himki. Na prvih treh mestih pa so se zvrstila moštva, ki so v prejšnjih treh sezonah osvojila naslov prvaka stare celine. Najuspešnejši v rednem delu evrolige je bil tokrat Fenerbahče, ki se je v prejšnjih treh letih vselej uvrstil v veliki finale in se predlani povzel na prestol, drugo mesto je pripadlo šampionu leta 2016 CSKA iz Moskve, tretje zdajšnjemu branilcu naslova Realu iz Madrida. Posebno mesto v srcih navijačev pa so si vnovič prislužili košarkarji Žalgirisa.

Litovci so bili lani najprijetnejše odkritje sezone, saj so se po dveh desetletji prvič prebili med najboljšo evropsko četverico, letos pa so bili že odpisani. Šest kol pred koncem so namreč z izkupičkom 9:15 zaostajali kar za tri zmage za moštvi, ki se potegovala za zadnja prosta mesta v končnici. Toda Šarunas Jasikevičius znova ni dovolil, da bi se njegovo moštvo vdalo in v finišu so padli Gran Canaria, Bayern in Darušafaka v Kaunasu ter Maccabi, Olympiakos in Real na njihovih igriščih. V krogu treh izenačenih moštev je Žalgirisu pripadla zadnja vstopnica za četrtfinale, izpadel pa je veliki Olympiakos, kar se mu je v prejšnjih 13 sezonah primerilo le enkrat, leta 2016.

Končni vrstni red: Fenerbahče 25:5, CSKA 24:6, Real 22:8, Anadolu Efes 20:10, Barcelona 18:12, Panathinaikos 16:14, Baskonia, Žalgiris in Olympiakos po 15:15, Maccabi, Bayern in Olimpia Milano po 14:16, Himki 9:21, Gran Canaria 8:22, Budućnost 6:24, Darušafaka 5:25. Pari četrtfinala (prve tekme 16. t. m.): Fenerbahče – Žalgiris, Anadolu Efes – Barcelona, Real – Panathinaikos, CSKA – Baskonia.
 

James pred vsemi


Statistično najbolje ocenjeni košarkar rednega dela evrolige je bil Milanov branilec Mike James pred Olympiakosovim centrom Nikolo Milutinovom. James je bil s povprečjem 19,8 točke tudi prvi strelec pred Coryjem Higginsom iz CSKA (14,9), najboljši skakalec je bil Vincent Poirier iz Baskonie (8,1) pred Milutinovom (7,9), med podajalci pa je izstopal Nick Calathes iz Panathinaikosa (8,9) pred Jamesom (6,4). V Sloveniji rojena košarkarja nista bila v ospredju v svojih moštvih: Jaka Blažič je nastopil na 22 tekmah s povprečjem 5,5 točke v 14 minutah, Klemen Prepelič pa v 17 dvobojih s 3,6 točke v 9 minutah igre. Med dvema naturaliziranima slovenskima reprezentantoma je imel Anthony Randolph pri enakem številu tekem (29) boljšo statistiko (12,9 točke in 4,4 skoka) kot Alen Omić pri Budućnosti in Milanu (5,8 točke in 4,2 skoka).

Spomnimo se, lani je Luka Dončić osvojil priznanji za MVP in vzhajajočo zvezdo rednega dela evrolige ter nato še za najboljšega na finalnem turnirju, njegova statistika v 30 kolih (16,9 točke, 4,8 skoka in 4,6 asistence) pa je bila vendarle skromnejša, kot jo zdaj dosega v ligi NBA: 21,2 točke, 7,7 skoka in 5,9 asistence.

Preberite še:

Komentarji: