Oranžni zmaji v napeti končnici še drugič ožgali oranžne netopirje

Cedevita Olimpija je za sedmo zaporedno zmago v evropskem pokalu v domači dvorani Stožice ugnala Valencio slovenskega reprezentanta Mika Tobeyja (82:76).
Fotografija: Slovenski reprezentant Jaka Blažič med dvobojem z Valencio. FOTO: Eurocup
Odpri galerijo
Slovenski reprezentant Jaka Blažič med dvobojem z Valencio. FOTO: Eurocup

Po zaostanku v prvi četrtini z 22:20 so košarkarji Cedevite Olimpije stopili na plin in v drugi polovici druge četrtine po zaostanku, ki je znašal že osem točk (23:31) uprizorili še več kot le popoln preobrat. Drugo četrtino so dobili s 30:15 in odšli na odmor z zajetno prednostjo 13 točk (50:37). A španska ekipa, sicer rekorderka tekmovanja s kar štirimi naslovi, se ni vdala in se pred zadnjo četrtino približala na okroglih deset točk zaostanka (66:56). Naskok oranžno-zeleno-belih se je v prvih napadih zadnje četrtine povsem stopil (68:68), Valencia je z delnim izidom 15:2 spet vodila za tri točke.

A po tem, ko so se domači vrnili v vodstvo, se niso več ozirali nazaj na poti do že sedme zaporedne zmage v evropskem pokalu. Jaka Blažič se je izkazal z natančnim izvajanjem prostih metov, ki so dobri dve minuti pred koncem prednost Ljubljančanov povišali na 76:71. Zoran Dragić je z metom za tri točke praktično že odločil obračun dobro minuto in pol pred iztekom igralnega časa (79:71), čeprav so gostje tudi sami zadeli z razdalje in imeli več priložnosti za popolno približanje tudi po zaslugi slabih napadov ljubljanske ekipe. Ta je brez večjih pretresov ohranila dovolj visoko prednost za končnih 82:76. Dragić se je izkazal z dvojnim dvojčkom (17 točk, 10 skokov), Tobey je bil prvi posameznik v gostujočih vrstah s 14 točkami in 10 skoki, z dvema točkama ga je prekosil zgolj Martin Hermannsson (16 točk).

Pred tekmo zadnjega kola skupinskega dela z zadnjeuvrščenim Promitheasom je Cedevita Olimpija (10:7) še vedno v igri celo za drugo mesto, klub slovenskih reprezentantov Mika Tobeyja in poškodovanega Klemna Prepeliča ostaja pri zmagi več (11:6) in se bo v zadnjem kolu meril z Ulmom (7:10) slovenskega trenerja Jake Lakoviča, ki drži zadnjo vozovnico za preboj v osmino finala. Gran Canaria si je s porazom Valencie že zagotovila prvo mesto (12:5).

Končno tretje mesto bi Olimpiji pred izločilnimi boji prineslo pomembno prednost domačega igrišča, vse od osmine finala pa do velikega finala 11. maja bo namreč o potniku v naslednji krog tekmovanja odločala le ena tekma. V tem trenutku bi se Ljubljančani doma pomerili z litovskim Lietkabelisom, ki je v sredo tesno s 75:77 izgubil s Türk Telekomom iz Ankare. Končna zmaga v evropskem pokalu sicer prinaša vozovnico za elitno evroligo, v kateri je ljubljanski ponos nazadnje nastopal v sezoni 2012/13 še pod imenom Union Olimpija.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: