Sixt Primorska se je še enkrat počutila kot doma v Tivoliju

Koprčani so v tekmi za slovenski superpokal vodili proti Petrolu Olimpiji že z 20 točkami prednosti in prvič osvojili lovoriko.
Fotografija: Košarkarji Sixta Primorske so prvič osvojili slovenski superpokal. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Košarkarji Sixta Primorske so prvič osvojili slovenski superpokal. Foto Tomi Lombar

Pomembne tekme s Sixtom Primorsko v Tivoliju postajajo nočna mora za Petrol Olimpijo. V prejšnji sezoni je s Koprčani prepričljivo izgubila v polfinalu pokala Spar, sinoči pa je v našem košarkarskem hramu prejela še hujšo zaušnico. Pokalni zmagovalci iz Kopra so do sredine tretje četrtine prekosili državne prvake v vseh prvinah igre in kljub padcu v nadaljevanju brez težav prvič osvojili slovenski superpokal.

Edino dobro vest dneva so Ljubljančani prejeli po zdravniškem pregledu kapetana Mirze Begića. Potrdil je, da poškodba zapestja, ki jo je staknil na petkovi tekmi s Crveno zvezdo, ni tako huda, kot so se sprva zbali. Po besedah Olimpijinega direktorja Romana Lisca naj bi zadostoval teden dni počitka, po najbolj optimistični različici pa naj bi lahko zaigral že v petkovem dvoboju 1. kola lige ABA z Mornarjem. Prvi uradni nastop na slovenskih tleh, v katerem so lahko po predpisih KZS poslali v ogenj štiri okrepitve iz tujine (zunaj moštva sta ostala Roko Badžim in Jalek Felton), pa je potrdil ocene, da so poleti (pre)več pozornosti posvetili »dolžini« moštva in premalo kakovostno zapolnili igralne položaje. Pod košem so zato premalo robustni in napadalno omejeni, ogromna vrzel pa zeva tudi na mestu organizatorja igre.

Sixt Primorska se je predstavila v zelo obetavni podobi. Pobudo je prevzela že v 8. minuti, po zaostanku z 11:14 prišla do identične prednosti 29:14 kot lani v pokalnem polfinalu in minuto pozneje vodila že z 18 točkami prednosti. Hrvaški center Marjan Čakarun, ameriško krilo Lance Harris in MVP sinočnjega dvoboja, zadrski krilni center srbske narodnosti Marko Jagodić Kuridža, so delovali, kot da so prišli iz lige NBA, saj jih je to omogočil medel tekmec. Na koncu so zbrali 60 točk, med Olimpijini aduti je mejo desetih točk prebil šele Blaž Mesiček dobro minuto pred koncem.
 

Olimpija brezzoba in brezglava


Igra Primorcev je za razliko od tekmečeve imela rep in glavo, predvsem pa globino in širino. Medtem ko so Olimpijini košarkarji sprožili več metov za tri točke kot za dve, so Koprčani pametno iskali vrzeli v vnovič neprepričljivi obrambi Ljubljančanov, kaznovati pa so jih znali tako zunanji strelci kot najvišji člani zasedbe. Mimogrede so prevladovali tudi v skoku, njihov organizator igre Danijel Vujasinović (do polčasa 7 asistenc) pa je pripravil tečaj podaj za stožiško moštvo.

Do 26. minute in vodstva s 60:40 je Olimpija delovala brezzobo in brezglavo, znala pa je izkoristiti prve znake popuščanja Koprčanov, ko so se prezgodaj zadovoljili s priigranim naskokom. Med jurišem na vse ali nič so se otresli psihičnih zavor, a tudi po tem scenariju so se približali na 60:67, bližje niso mogli.

»Dokler so igrali košarkarji, ki so opravili klubske priprave, smo se dobro držali, v težave pa smo zašli, ko so začeli vstopati igralci, ki so bili s svojimi reprezentancami,« je ocenil Olimpijin trener Zoran Martič, trener zmagovalcev Jurica Golemac pa dodal: »Zmagala je ekipa, ki je bila boljša v vsakem pogledu. Če premagaš Olimpijo v Tivoliju, si lahko samo zadovoljen, danes pa smo spisali še eno lepo poglavje našega kluba

Preberite še:

Komentarji: