Po žrebu eurobasketa 2022: Zašli smo v privlačno, toda zelo zahtevno skupino

Košarkarji Slovenije pristali v skupini B evropskega prvenstva.
Fotografija: Luka Dončić in Goran Dragić sta bila med najboljšimi košarkarji zadnjega evropskega prvenstva. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Luka Dončić in Goran Dragić sta bila med najboljšimi košarkarji zadnjega evropskega prvenstva. FOTO: Blaž Samec

Košarkarji Slovenije bodo v predtekmovanju evropskega prvenstva 2022 nastopili v skupini B z Nemčijo, Litvo, Francijo, Madžarsko ter Bosno in Hercegovino. Tekme bodo igrali v Kölnu, zaključni boji pa bodo potekali v Berlinu. Slovenija bo od 1. do 18. septembra 2022 branila zlato medaljo z eurobasketa 2017. Na žrebu v Berlinu je bila uvrščena v tretji kakovostni boben skupaj s Hrvaško, Poljsko in Turčijo.Prvenstvo, ki bo potekalo še v Pragi, Tbilisiju ter Milanu in na katerem bo nastopilo štiriindvajset najboljših evropskih reprezentanc, je bilo predvideno za letos, a ga je Fiba Europe zaradi koronske pandemije prestavila za eno leto.

Tekmovalni sistem je enak kot na prejšnjem prvenstvu, ki ga je Slovenija igrala v Helsinkih ter Istanbulu. Štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala. Izločilni boji bodo potekali v dvorani Mercedez Benz v Berlinu s kapaciteto 14.500 gledalcev.


»Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci«


»Na prvenstvu se bomo pomerili s starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti iz tekme v tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili najboljšim reprezentancam,« je dodal Zoran Dragić.

Edo Murić in Luka Rupnik sta bila del slovenske rperezentance v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu. FOTO: Fiba
Edo Murić in Luka Rupnik sta bila del slovenske rperezentance v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu. FOTO: Fiba


»Primarno bo treba zbrati čim boljšo igralsko zasedbo, zato upam, da bodo zdravi in na voljo vsi fantje. Dobili smo težko skupino. Osnovni cilj je uvrstitev v osmino finala ter nato iz tekme v tekmo napadati čim višja mesta. Po drugi strani se s tekmeci ne smemo preveč obremenjevati. Na prvenstvu bomo branili naslov evropskega prvaka in naša obveza bo, da na parketu pokažemo najboljši obraz. Do evropskega prvenstva je še kar nekaj časa. Trenutno so naše misli usmerjene v zaključek klubske sezone, sam pa že komaj čakam, da z reprezentanco junija začnemo priprave na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre,« je dejal kapetan slovenske moške članske reprezentance Edo Murić.

Klemen Prepelič v akciji med tekmo Slovenije. FOTO: Fiba
Klemen Prepelič v akciji med tekmo Slovenije. FOTO: Fiba


»Znašli smo se v privlačni, toda zelo zahtevni skupini. Prepričan sem, da bodo vse reprezentance še dodatno motivirane, saj bodo igrale proti aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor si želim, da se zbere najboljša možna zasedba v danem trenutku. Zmagovita formula je znana. Potrebno se bo pripravljati iz tekme v tekmo. Razmišljati moramo izključno o sebi in o tem, kako iz dneva v dan prikazati boljšo igro,« pa je povedal Klemen Prepelič.

Preberite še:

Komentarji: