Slovenija strla odpor Nemčije in se zavihtela na svetovno prvenstvo

Slovenska košarkarska reprezentanca si je zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji.
Fotografija: Slovenci so bili večino tekme boljši tekmec od Nemcev. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Slovenci so bili večino tekme boljši tekmec od Nemcev. FOTO: Jože Suhadolnik

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Kopru premagala Nemčijo s 81:75 (16:24, 41:34, 61:48) in si že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Najboljši strelci Slovenije pred 1500 gledalci v Kopru so bili Jordan Morgan (22), Žiga Samar, Miha Lapornik in Edo Murić (vsi po 14).

Selektor Aleksander Sekulić je umestil v začetno peterko naslednja imena: Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Jordan Morgan, Edo Murić in Žiga Samar. Na klopi so začeli tekmo Jakob Čebašek, Urban Klavžar, Jurij Macura, Bine Prepelič, Jan Špan, Leon Stergar in Petar Vujačić.

Prvi polčas: od zasuka do zasuka, na koncu spredaj Slovenci

Nemški selektor je vzel prvo minuto odmora po košu Eda Murića za vodstvo Slovenije z 9:6. Nemcem je uspelo zrežirati delni zasuk, gostje so od zaostanka z 10:16 prešli v vodstvo z rezultatom 18:16, nato še 20:16, 22:16 in 24:16. Po delnem izidu 14:0 je vzel minuto odmora tudi Sekulić. Konec četrtine, 16:24 v korist Nemčije.

Slovenski košarkarji so krenili v drugo četrtino odločeni, da opravijo kaj več in bolje kot v prvem delu. Vodstvo so si izborili nazaj na spektakularen način, po dolgi akciji, ki je imela celo več napadov, zadnjega pa je končal Žiga Samar s trojko z velike razdalje, potem ko je pod košem ujel žogo Jordan Morgan in ga lepo zaposlil – 26:25 za Slovenijo.

Slovenci so bili večino tekme boljši tekmec od Nemcev. FOTO: Jože Suhadolnik
Slovenci so bili večino tekme boljši tekmec od Nemcev. FOTO: Jože Suhadolnik

Gostitelji nato niso popustili, začeli so nizati uspešne akcije in ohranjali minimalno vodstvo, ki so ga občasno tudi povečali, kot denimo pri rezultatih 31:27, 34:29, 36:31 in 40:32. Tako je ostalo vse do konca razburljivega prvega polčasa, ki je z izidom 41:34 pripadel gostiteljem.

Drugi polčas: Sekulićevi uspešno odbijajo napade

Tudi v tretji četrtini je vladalo na parketu podobno razmerje moči kot v prvem polčasu. Prvi koš so zadeli gostitelji, ki so vendarle bolj motivirano iskali nujno zmago. Podobno je bilo v nadaljevanju, ko je prednost Slovencev narasla tudi na 12 točk pri rezultatih 53:41 in 55:43. Gostitelji so uspešno odbijali koše Nemcev z lastnimi učinkovitimi akcijami.

Dobro, so si rekli privrženci domačih košarkarjev po koncu tretje četrtine. Slovenci so jo namreč končali s 13 točkami prednosti pred Nemci (61:48), ki so jih vseskozi držali na varni razdalji. Najvišja prednost gostiteljev je znašala 16 točk (61:45).

Selektor Aleksander Sekulić med tekmo z Nemčijo. FOTO: Fiba
Selektor Aleksander Sekulić med tekmo z Nemčijo. FOTO: Fiba

Začetek zadnje četrtine na srečo večine navijačev v koprski dvorani Bonifika ni prinesel zasuka, Nemci se niso približali na manj kot 14 točk zaostanka, prednost domačih je večkrat znašala tudi 18 točk (75:57, 77:59). Toda v izdihljajih tekme je kljub temu prišlo do dramatičnih trenutkov. Slovencem se je ustavilo, Nemci so začeli rešetati koš gostiteljev in s trojko prišli do zaostanka le še šestih točk (71:77), to je bilo minuto in 23 sekund pred koncem tekme. Na srečo je nato spodrsnilo tudi Nemcem, končni izid 81:75 kar realno odraža razmerje moči v Kopru.

Doslej na Japonskem, v Turčiji in Španiji

Do konca kvalifikacij sta še dve koli, toda tekmi v Estoniji in doma z Izraelom februarja prihodnje leto ne moreta spremeniti položaja Slovenije. Iz skupine J bodo v Azijo napredovale Finska, Nemčija in Slovenija.

Preberite še:

Komentarji: