Slovenija tudi uradno med velesilami

Slovenski košarkarji so s 16. mesta skočili na četrto. Druga reprezentanca v Evropi in bo verjetno nosilka kvalifikacijskih skupin za SP 2023.
Fotografija: Slovenija je četrta reprezentanca sveta. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Odpri galerijo
Slovenija je četrta reprezentanca sveta. FOTO: Sergio Perez/Reuters

Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je po koncu olimpijskega turnirja objavila posodobljeno lestvico. Slovenski košarkarji so s 16. mesta skočili na četrto. Pred njimi so le ZDA, Španija in Avstralija.

Fiba je v obrazložitvi zapisala, da je Slovenija občutno napredovala zaradi zmag na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu ter uvrstitve v polfinale olimpijskih iger. Dodatne točke je dobila, ker je premagala številne reprezentance, ki so bile na lestvici uvrščene pred njo, hkrati pa Fiba pri točkovanju upošteva tudi končno razliko na tekmah.

Slovenci so kljub porazu v tekmi za bron proti Avstraliji dvorano Saitama zapuščali ponosni. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Slovenci so kljub porazu v tekmi za bron proti Avstraliji dvorano Saitama zapuščali ponosni. FOTO: Brian Snyder/Reuters


Lestvica Fibe temelji na dosežkih zadnjih osmih let, kar pomeni, da so na novi razpredelnici zbrisani rezultati z olimpijskih iger v Londonu 2012.Slovenija je s tem druga reprezentanca Evrope in bo verjetno nosilka kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo 2023. Žreb bo predvidoma v začetku septembra, prvi krog kvalifikacij pa je na sporedu novembra letos. Za njo so do desetega mesta Francija, Srbija, Argentina, Italija, Litva in Grčija.

Slovenci so bili hit olimpijskega turnirja. FOTO: Thomas Coex/AFP
Slovenci so bili hit olimpijskega turnirja. FOTO: Thomas Coex/AFP


Skok Slovenije za dvanajst mest je tretji največji med 164 državami na lestvici. Za več sta napredovali le Kostarika (+ 22) in Nikaragva (+ 19).

Preberite še:

Komentarji: