Strti Luka Dončić je odigral najtežjo tekmo v karieri

Dallasovega asa so med tekmo premagala čustva ob misli na smrt Kobeja Bryanta – Legendo je počastil tudi Goran Dragić.
Fotografija: Dallasov center Boban Marjanović je z "medvedjim" objemom tolažil Luko Dončića, ki ga je prizadela smrt Kobeja Bryanta. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Dallasov center Boban Marjanović je z "medvedjim" objemom tolažil Luko Dončića, ki ga je prizadela smrt Kobeja Bryanta. FOTO: USA Today Sports

Tragična smrt legendarnega Kobeja Bryanta ni ustavila lige NBA – vodstvo tekmovanja je preložilo le drevišnji losangeleški derbi med LA Lakers in LA Clippers –, najtežje delo pa so imeli trenerji. Za igro so morali pripraviti svoje igralce in jih spodbujati, naj se potrudijo po najboljših močeh, čeprav so v nedeljo izgubili vzornika, moža, ki je številne navdušil za košarko.

»Fantom sem rekel, da pred nami ni običajna tekma, temveč priložnost, da počastimo spomin na Kobeja s karseda srčno predstavo. Košarka je namreč ogromno izgubila. Govorimo o možu, ki je bil kulturna ikona, o enem od največjih športnikov, ki so se kadarkoli ukvarjali s kakšno panogo, saj je celi dve desetletji potiskal vse okoli sebe na višjo raven. Na košarkarskih igriščih sem videl štiri ali pet tekmecev, ki so sejali strah okoli sebe zgolj s pogledom. Kobe je bil nesporno eden od njih,« je bil v čustvenem primežu tudi Dallasov strateg Rick Carlisle.

Njegovi košarkarji so z rezultatskega vidika (107:97) dokaj gladko ugnali Oklahoma City, pri kateri si je tesni Bryantov prijatelj Chris Paul vzel nekaj prostih dni zaradi »osebnih razlogov«, vendar je bilo videti, da nihče ne uživa. Med najbolj žalostnimi je bil Luka Dončić, ki je bil z 29 točkami, 11 skoki in 5 asistencami prvo ime dvoboja. Pri Dallasu je Tim Hardaway prispeval 15 točk, Kristaps Porzingis 14 točk in 10 skokov, pri Oklahomi pa je bil najučinkovitejši nemški organizator igre Dennis Schröder z 21 točkami.
 

Spomnil se je vseh žrtev


»To je bila daleč najtežja tekma, kar sem jih moral odigrati doslej. Ko sem bil otrok, sta bila Kobe in LeBron James najboljša na svetu in sta bila moja vzornika. Zelo sem se razveselil kratkega srečanja s Kobejem pred tedni v Los Angelesu, med katerim me je ogovoril v slovenščini. Čeprav smo takrat izgubili, je bila tekma nekaj posebnega. Kobe pozna moje ime, to je neverjetno, sem si ponavljal, in se že vnaprej veselil podobnih priložnosti. Danes sem se strl po prvi četrtini, kot da bi se šele zares zavedel, kaj se je zgodilo,« je pojasnil mladi Dallasov as, ki na svojo obutev izpisal imena vseh devetih žrtev nedeljske helikopterske nesreče. Ne le Kobeja Bryanta in njegove 13-letne hčerke Gianne, pač pa tudi pilota in preostalih šestih potnikov.

Lastnik teksaškega moštva Mark Cuban je medtem pojasnil, da odločitev o upokojitvi Dallasovega dresa s številko 24 ni bila zgolj njegova, čeprav je šlo za košarkarja drugega kluba: »Pogovoril sem se s Carlislom, našim predsednikom Donniejem Nelsonom, podpredsednikom Michaelom Finleyjem ter legendami Dirkom Nowitzkim, Jasonom Terryjem, Jasonom Kiddom in Shawnom Marionom. Vsi so bili navdušeni nad pobudo.«

Športna obutev Gorana Dragića med tekmo z Orlandom. FOTO: USA Today Sports
Športna obutev Gorana Dragića med tekmo z Orlandom. FOTO: USA Today Sports

 

Dragić: R. I. P. #Mamba


Podobno je bilo v Miamiju, kjer je domače moštvo premagalo Orlando s 113:92. Pomemben delež je prispeval Goran Dragić (14 točk in 5 asistenc), ki se je vrnil na igrišče po eni tekmi prisilnega počitka zaradi načete mečne mišice. Na svojih športnih copatih je imel napis R. I. P. #Mamba # Mambacita v spomin na Bryanta in njegovo hči Gianno, ki je bila zelo obetavna košarkarica. Med glavnim premorom so gledalcem v dvorani predvajali kratki film Draga košarka, za katerega je pokojni velezvezdnik LA Lakers prejel oskarja pred dvema letoma, na svoj način pa se je v dogajanje vključil krilni košarkar Vročice Bam Adebayo s svojim tretjim dvojčkom v sezoni (20 točk, 10 skokov in 10 asistenc).

»Tokratni dosežek posvečam Kobeju. Nasploh sem se počutil, da me je zajela miselnost Črne mambe, kot so ga klicali. Nikoli ga nisem srečal, vendar sem prepričan, da je duhovno še vedno z nami,« je Adebayo okrepil svojo kadidaturo za nastop na letošnji tekmi All-Star.

Preberite še:

Komentarji: