Uradno prestrašeni, neuradno pripravljajo veselico

Sixt Primorska lahko drevi osmič premaga Petrol Olimpijo in postane peti klub z naslovom slovenskega prvaka.
Fotografija: Kapetan Koprčanov Alen Hodžić (levo) je v torek odločno usmeril primorsko barko. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Odpri galerijo
Kapetan Koprčanov Alen Hodžić (levo) je v torek odločno usmeril primorsko barko. FOTO: Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Potem ko so prvič osvojili Stožice, so se košarkarji Sixt Primorske znašli pred največjim izzivom v kratki zgodovini kluba. V vsej sezoni so izgubili le eno tekmo v dvorani Bonifika (v zadnjem kolu uvodnega dela DP) in nasploh dobili vse odločilne bitke na vseh frontah. Zato bi bil že pravi paradoks, če drevi ob 18.45 ne bi izkoristili priložnosti za dokončanje finalnega niza lige Nova KBM. Pa čeprav si pri Petrolu Olimpiji mislijo svoje.

Prav vse postavke, statistične in vizualne, objektivne in subjektivne, govorijo v prid Koprčanov, ki v finalu vodijo z 2:0 v zmagah in so v tej sezoni le enkrat klonili proti Ljubljančanom – v osmih soočenjih. V primeru novega uspeha bi postali peto moštvo z naslovom slovenskega prvaka (po Olimpiji, Krki, Heliosu in Tajfunu) in šele drugi (po Olimpiji leta 2002), ki bi osvojili lovoriko brez poraza v ligi za prvaka in končnici. Da ne dvomijo o 17. zaporedni zmagi v DP, priča že podatek, da so nekateri njihovi košarkarji iz tujine rezervirali letalske vozovnice za nedeljo. Vprašanje pa je tudi, če v možnost zasuka verjame stožiška zasedba. Ne nazadnje se nihče v klubu ni pretirano vznemirjal, ker se Luka Šamanić, prvi strelec in skakalec moštva v letošnji končnici, ni vrnil iz ZDA niti za torkovo tekmo niti ni stopil v stik z delodajalci, da bi sporočil, kdaj namerava priti v Ljubljano.

»Zelo se bojim tretjega finalnega dvoboja, saj zagotovo ne bo lahek. Nikakor ne mislimo, da bomo Olimpijo ugnali z lahkoto. Prvi dve tekmi sta pokazali, da moraš za končni uspeh igrati vse bolje. Naredili bomo vse, da bi v naši igri odpravili številne napake z dvoboja v Ljubljani in končali finalni niz v treh tekmah,« razmišlja trener Primorcev Jurica Golemac.
 

Fenomen Roka Badžima


Med njegovimi košarkarji je bil v prvih dveh tekmah najučinkovitejši krilni center Marko Jagodić Kuridža (35 točk) pred centroma Ivanom Marinkovićem (21) in Marjanom Čakarunom ter krilom Lanceom Harrisom in organizatorjem Žanom Markom Šiškom (po 16). Torej povsem pričakovano in v vnovično opozorilo Olimpijinim visokim igralcem. Pri Ljubljančanih pa je posebna zgodba Roko Badžim. Že drugo sezono zapored je moral pretrpeti podcenjevanje trenerjev, v finišu DP pa reševati kostanje iz žerjavice. Letos se denimo ni uvrstil v dvanajsterico za finalni turnir pokala Spar in ni dobil niti sekunde priložnosti na odločilni tekmi lige ABA s Krko, v ligaškem finalu pa je nepogrešljiv, čeprav je moral kot branilec-strelec prevzeti organizatorske naloge namesto poškodovanih Jana Špana in Bobana Tomića. Na prvi tekmi je igral 33 minut, na drugi je počival le poldrugo minuto, z 32 točkami pa je tudi prvi napadalni adut zasedbe s pičlimi sedmimi strelci pred centrom Marvinom Jonesom (24), krilom Aleksandrom Lazićem (21) ter branilcema Miho Lapornikom (19) in Domnom Lorbkom (17). Zato bi si zaslužil posebno klubsko priznanje za vztrajnost in lojalnost.

»Premalo nas je, zato nas na koncu zmanjka. Roko je bil v torek odličen, a nimamo pravega dirigenta, ki bi postavil našo igro. Če hočemo premagati Sixt Primorsko, potrebujemo pravo energijo, a še vedno se dogaja, da eden ali dva zaspita v obrambi, pa tudi v napadu bi lahko bili bolj potrpežljivi,« meni Olimpijin strateg Jure Zdovc. Izkušeni Domen Lorbek dodaja: »Morda pozno, a vendarle, smo se prepričali, da lahko enakovredno igramo s Koprčani. V torek smo izgubili le za točko po nenavadni odločitvi sodnikov, zdaj pa bomo poskusili storiti dodaten korak naprej.«

Preberite še:

Komentarji: