V Los Angelesu Dončića primerjajo tudi z Larryjem Birdom

Dallasov as ob porazu z LA Clippers ni bil pri metu, vendar je žel hvalnice v zmagovalnem moštvu.
Fotografija: George Paul je bil eden od zadolženih za spremljanje Luke Dončića. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
George Paul je bil eden od zadolženih za spremljanje Luke Dončića. FOTO: USA Today Sports

Pred začetkom sezone v ligi NBA so ameriški analitiki postavili na vrh seznama favoritov košarkarje LA Clippers, ker so s prihodom junaka zadnjega finala Kawhija Leonarda iz Toronta ter odličnega strelca in obrambnega aduta Georgea Paula iz Oklahome dobili, kar so pogrešali doslej. In to so potrdili tudi v dvoboju z Dallasom, za katerega bi bil uspeh že, če bi se po treh sušnih prvenstvih uvrstili v končnico. Moštvo iz Los Angelesa je zmagalo s 114:99.

Po petih zaporednih uspehih nad Torontom, San Antoniom, Golden Statom, Clevelandom in Houstonom so Teksačani le naleteli na boljšega v vseh pogledih. Če so v prvih 16 tekmah dosegali v povprečju 119,1 točke, v zadnjih treh nastopih pa celo 140,1, so tokrat prvič ostali brez stotice. Ob betonski obrambi gostov iz Kalifornije si je zobe polomil tudi Luka Dončić, na katerega so se LA Clippers najbolj osredotočili.

Po štirih tekmah v nizu z vsaj 30 točkami in 10 asistencami se je moral zadovoljiti z 22 točkami, kar je njegov drugi najslabši dosežek v prvenstvu (proti Denverju jih je dosegel 12, a se veselil zmage), 8 skoki in 6 asistencami. Najbolj pa je v oči bodel podatek, da je kar 14 točk zbral s prostimi meti, saj je iz igre metal le 4:14 (za tri točke 0:8!), in da je ob izgubil tem izgubil 7 žog. Še skromnejši so bili njegovi soigralci, ki bi lahko izkoristili priložnost, toda drugi najboljši strelec Dallasa Kristaps Porzingis je bil podobno nenatančen z metom iz igre 4:13.

Nemec Maxi Kleber je neuspešno poskušal dohiteti Kawhija Leonarda. FOTO: USA Today Sports
Nemec Maxi Kleber je neuspešno poskušal dohiteti Kawhija Leonarda. FOTO: USA Today Sports

 

Malo Hardna in malo Jamesa


Dončić se je po tekmi spretno izognil novinarjem, zato pa niso varčevali z besedami člani zmagovitega moštva, v katerem sta pričakovano prednjačila Leonard (28) in George (26). Slednji je poudaril: »Vedeli smo, da je pri Dallasu marsikaj odvisno od Luke. On ustvarja akcije, zadeva in skače. Zato smo se potrudili, da smo ga utrujali in zmanjšali njegov odpor. Takšna je nasploh naša igralna filozofija. V napadu še ne blestimo, zato pa je naša obramba že zastrašujoča.«

Paul je sicer zaradi okrevanja po operaciji rame izpustil prvih 11 tekem v sezoni, medtem ko je Leonard manjkal petkrat. Zato trener dolgoletnega »grdega račka« lige NBA Doc Rivers po šesti zaporedni zmagi načrtuje nadaljevanje vzpona s trenutno tretjega mesta v zahodni konferenci in naskok na prvi naslov prvaka.

Rivers sicer občuduje Dončićeve vragolije. Lani je ocenil, da je med svojo prvo sezono med elito imel podoben učinek na ligo NBA kot Magic Johnson in Larry Bird v njunem krstnem prvenstvu 1979/80. Hkrati odločno zavrača misel, da bi na Ljubljančana gledali kot na mladega igralca: »Zame ni mlad, prej bi rekel, da je dopolnil že 40 let. Predvsem pa igra preveč dobro za katerokoli možno starost. Primerjava z Birdom je še vedno živa, čeprav nekateri pri tem vidijo le barvo kože, sam pa veliko več. Od sodobnih košarkarjev je Luka z nekaterimi potezami podoben Jamesu Hardnu, z drugimi LeBronu Jamesu. Toda ko se bo nekega dne upokojil, bodo zagotovo začeli iskati mlade, ki bodo podobni njemu. Če ne že prej.«
 

Komentarji: