V velikem finalu Katalonci in Turki

Košarkarji Anadoluja Efesa v polfinalu po hudem boju ugnali CSKA, igralci Barcelone v zadnjih trenutkih tekme do zmage nad milanskim Armanijem.
Fotografija: Nikola Mirotić je bil med najzaslužnejšimi za zmago Barcelone nad milanskim Armanijem. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Odpri galerijo
Nikola Mirotić je bil med najzaslužnejšimi za zmago Barcelone nad milanskim Armanijem. FOTO: Ina Fassbender/AFP

V finalu zaključnega turnirja evrolige v Kölnu se bodo pomerili košarkarji Anadoluja Efesa in Barcelone. Medtem ko so Turki v polfinalu z 89:86 premagali branilce lovorike, moskovski CSKA, so bili Katalonci s 84:82 boljši od igralcev milanskega kluba Armani. Zaključni dvoboj bo v nedeljo ob 20.30, tekma za tretje mesto pa ob 17.30.

Anadolu Efes se bo potegoval za svoj prvi naslov v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju v košarki, Barcelona pa za tretjega po letih 2003 in 2010. Katalonci so odločilni koš dosegli pol sekunde pred iztekom rednega časa. Pri rezultatu 82:82 je Cory Higgins zadel z vrha rakete. V moštvu Barcelone sta tokrat najbolj izstopala Nikola Mirotić z 21 in Nick Calathes s 17 točkami, Higgins jih je dodal enajst, Pau Gasol pa deset.

Katalonci so sicer tri minute pred koncem ostali brez prvega organizatorja igre Calathesa, ki je z zvitim gležnjem je odšepal z igrišča, zato je vprašanje, ali ga bo lahko zdravniška služba v manj kot 48 urah pripravila za veliki finale.

Kevin Punter po porazu ni skrival razočaranja. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Kevin Punter po porazu ni skrival razočaranja. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters


Pri Milančanih bi lahko junak postal Kevin Punter. Minuto in pol pred koncem je zadel trojko za izenačenje na 82:82, v zadnjih sekundah pa je zgrešil dva poskusa. Prvega za vodstvo, drugega tik ob koncu z velike razdalje pa za zmago. Tekmo je končal pri 23 točkah. Devet manj jih je dodal Vladimir Micov, Shavon Shields je zbral 13 točk, Sergio Rodriguez pa 11.


Moskovčani imeli priložnost za zmago


Anadolu Efes bo drugič zapored igral v finalu evrolige. Pred dvema letoma v Vitorii (lani se evroliga ni končala zaradi koronske pandemije) je v sklepnem dejanju izgubil prav proti današnjemu tekmecu CSKA, ki je sedemnajstič v zadnjih osemnajstih letih nastopil na zaključnem turnirju oziroma devetič zapored. Moskovčani, ki so vodili le na začetku tekme (2:0), so imeli kljub temu v zadnji minuti priložnost za zmago. V zadnji četrtini so namreč nadomestili 21 točk zaostanka iz tretjega dela igre.

Vasilije Micić je bil zelo razpoložen. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Vasilije Micić je bil zelo razpoložen. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters


Pri zmagovalcih je Vasilije Micić dosegel 25 točk (6 podaj), 15 jih je prispeval Rodrigue Beaubois, enajst pa Shane Larkin, ki je v zadnjih sekundah postavil končni izid s črte za proste mete. Za CSKA je Will Clyburn, MVP zaključnega turnirja 2019, dosegel 26 točk. Daniel Hackett jih je prispeval 17, dve manj pa Iffe Lundberg.

Komentarji: