Vse številke za Olimpijo, toda Krka ima svojo računico

Drevi v Novem mestu druga finalna tekma košarkarske lige Nova KBM, v kateri gostitelji potrebujejo zmago, zlepa ali zgrda
Fotografija: Krkino krilo Marko Jošilo (z žogo) je bil letos MVP finalnega turnirja 2. lige ABA in zagotovo še ni rekel zadnje besede.
Odpri galerijo
Krkino krilo Marko Jošilo (z žogo) je bil letos MVP finalnega turnirja 2. lige ABA in zagotovo še ni rekel zadnje besede.

Ljubljana – Zmagovalec prve tekme finala košarkarskega DP je v zadnjih desetih sezonah sedemkrat osvojil naslov prvaka; kot zadnjemu je pred tremi leti spodletelo Rogaški po uvodni zmagi proti Tajfunu. Letos za Petrol Olimpijo govorijo vsi numerični argumenti, saj je proti Krki izgubila le enkrat v šestih soočenjih, zelo prepričljivo je v soboto odprla tudi finalni dvoboj (90:69). Kako bo danes ob 18. uri v Novem mestu?

Višjo finalno zmago proti ogorčenemu tekmecu z Dolenjske je dosegla le v državnem prvenstvu 2001/02, ko so Jiri Welsch, Beno Udrih, Jurica Golemac, Vlado Ilievski, Vladimir Boisa, Jure Zdovc, Tunji Awojobi in Haris Mujezinović prekosili Jako Lakoviča, Bennetta Davisona, Mateja Skelina, Borisa Gnjidića, Dragišo Drobnjaka, Aleksandra Ćapina, Sama Gruma in Marka Šamanića s 83:58 in si z rezultatom 83:58 že zagotovili šampionsko lovoriko s skupnim izidom 3:0. Če bi danes vprašali trenerja stožiške zasedbe Zorana Martiča, ali letos pričakuje podoben razplet brez finalnega poraza, bi vas pričakal zgrožen pogled. Za stratega je namreč eden od najhujših izzivov, kako ohraniti visoko osredotočenost po desetih zaporednih zmagah in +21 ob začetku odločilnega niza proti tekmecu, ki je Olimpiji vendarle bolj pisan na kožo kot Sixt Primorska.

"Še enkrat moram ponoviti: "Nikakor nas ne sme zavesti podatek, da smo v Stožicah slavili zmago s tako visoko prednostjo. Skupno vodimo zgolj z 1:0 in prav nič ni še odločeno. Zavedati se moramo, da bo Krka v domači dvorani naredila vse, da bi izenačila rezultat, saj bi se sicer znašla v resnih težavah. Pripravljeni moramo biti na zelo čvrsto tekmo, saj imajo Novomeščani zelo žilave borce, ki se zagotovo niso zlepa sprijaznili z razpletom sobotnega dvoboja," ocenjuje Martič.

Opogumlja ga lahko tudi dejstvo, da imajo z izjemo junaka prvega finalnega spopada Jana Špana vsi drugi njegovi košarkarji veliko neizkoriščenih rezerv. Če ne bi mogel zaigrati poškodovani organizator igre Mitch McCarron, pa Roku Badžimu zagotovo ne bo zmanjkalo motiva, da bi dokazal, da si zasluži mesto v Olimpijini dvanajsterici. K staremu slogu bi se lahko vrnil tudi Gregor Hrovat, ki je v soboto igral, kot bi poskušal oponašati Klemna Prepeliča, ki je dvoboj spremljal z roba igrišča. Kar se zanj ni dobro končalo: iz igre je metal le 2:10 in drvel v drugačnem ritmu kot njegovi soborci.
 

Krka: obramba, obramba ...


Ob tej oceni lahko v Novem mestu brez dvoma protestirajo: kaj pa mi? Res je, tudi Krka lahko igra veliko bolje. Tako v obrambi, saj si kot izrazita "delavska" zasedba ne sme še enkrat dovoliti, da bi prejela 90 točk, 75 v zadnjih treh četrtinah, premalo pa sta tudi dva košarkarja z dvomestnim strelskim učinkom – Žiga Dimec in Paolo Marinelli. Težko bo tudi uskladiti zahtevo po agresivni igri vseh 40 minut z zelo omejenim naborom izkušenih igralcev. Ko nosilci igre potrebujejo počitek, njihove nadomestne sile težko ohranijo korak z Olimpijinimi rezervisti. Zato bi jim zelo prav prišla že vrnitev kapetana Daliborja Đape, ki je zaradi načete zadnje stegenske mišice izpustil dve zadnji tekmi.

"Prepričan sem, da bomo prikazali veliko boljšo igro kot smo jo v Stožicah. Zato bi rad bi povabil vse navijače, naj nas podprejo. Ne bomo jih pustili ravnodušne , saj bomo storili vse, da bi prišli do zmage. Okrepiti moramo predvsem obrambo, saj je v soboto šepala na vseh položajih in Olimpija je zlahka dosegala koše," se zaveda Krkin trener Simon Petrov. Izkušeni reprezentant Sašo Zagorac, ki je v Stožicah prebil na parketu le 12 minut, dodaja: "V Stožicah smo izkoristili le Olimpijino nepripravljenost v uvodni četrtini, nato pa hitro ostali brez možnosti. Na koncu sem se vprašal, ali smo sploh prišli po zmago. Kot vse kaže, nismo. Upam, da se bomo pobrali, kajti še bomo še enkrat igrali na takšen način, bo finalne serije hitro konec."

Komentarji: