Začetek v velikem slogu, z reprizo zadnjega finala

V prvem kolu košarkarske lige Nova KBM se bosta znova udarila branilka naslova Petrol Olimpija in povratnica v ligi ABA Krka.
Fotografija: Jan Špan (levo) in Domen Bratož bosta tudi jeseni organizirala igro Olimpije in Krke. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
Jan Špan (levo) in Domen Bratož bosta tudi jeseni organizirala igro Olimpije in Krke. Foto Roman Šipić

Maribor – Poltretji mesec še loči košarkarje od začetka 28. slovenskega prvenstva, pa vendar so se vodilni možje najboljših desetih klubov v polnem številu zbrali na včerajšnjem žrebanju parov lige Nova KBM. In tudi sezona se bo začela v velikem slogu, saj bo že prvo kolo ponudilo reprizo finala zadnjega DP med branilko naslova Petrolom Olimpijo in podprvakinjo Krko.

Krka – Petrol Olimpija, Helios Suns – Ilirija, Hopsi Polzela – Zlatorog, Šentjur – Rogaška in Sixt Primorska – Šenčur GGD so pari uvodnih tekem prvenstva, ki bodo na sporedu 13. oktobra. Moštva bodo v prvem delu tekmovanja tako kot doslej odigrala 18 kol, po katerih bo najboljša šesterica napredovala v ligo za prvaka in 2. marca z ničle začela boje v ligi za prvaka z 10 koli. Za razliko od minulih dveh sezon, v katerih se je končnica začela z dvoboji polfinala, pa so v koledar znova uvrstili četrtfinalna soočenja do dveh zmag, v katerih bodo nastopili vsi udeleženci lige za prvaka in dve najuspešnejši ekipi štiričlanske lige za obstanek. DP se bo končalo najpozneje 28. maja.

»Sezona bo dolga, zato vrstni red tekem v začetnih mesecih državnega prvenstva ne pomeni prav veliko. Vseeno pa upam, da bomo sezono začeli, tako kot smo končali prejšnjo – z zmago nad Krko,« je razplet žrebanja pospremil Roman Lisac, direktor Petrola Olimpije, ki je bila v letošnjem finalu uspešnejša od Novomeščanov s 3:2 v zmagah in se bo tudi v prihodnji sezoni dokazovala na treh ligaških frontah (Fibina LP, ABA in DP). Še pred koncem poletnih nakupov pa je tudi največja uganka. Zapustili so jo namreč najboljši posamezniki minulega DP, Devin Oliver, Jordan Morgan (oba odslej Banvit), Gregor Hrovat (Bayreuth), Mitch McCarron (Melbourne Utd) in Domen Lorbek, že zdaj pa ima trener Zoran Martič z novima pomočnikoma Gregorjem Hafnarjem in Stipetom Modrićem na seznamu šest tujih košarkarjev. Poleg Hrvata Roka Badžima in Ukrajinca Jusufa Sanona bodo v moštvu štirje novinci, Američana Jalek Felton in Marvin Jones, Hrvat Luka Šamanić in Črnogorec Marko Simonović, od katerih bodo lahko v slovenskih tekmovanjih igrali le po štirje. Edini domači okrepitvi sta branilca – povratnik iz Romunije Miha Lapornik in dosedanji član Šenčurja GGD Jan Rebec.
 

V Novem mestu čakajo od leta 2014


Nekoliko manj bo obremenjena Krka, ki se je kot prvak 2. lige ABA vrnila na elitno regionalno sceno, a še tretje leto zapored nima evropskih ambicij, čeprav je zadržala nosilce moštva iz minule sezone ter znova privabila izkušene Jureta Balažiča, Jureta Lalića in Luko Lapornika. »Že vrsto let je naša smernica podobna: želimo se prebiti v finale DP, v njem pa naj zmaga boljši. Na osmi naslov čakamo od leta 2014, a upamo, da nam bo kmalu znova uspelo, čeprav bo konkurenca tudi v naslednji sezoni huda. Želimo si, da bi naslednja sezona minila v športnem duhu, ki bi spremljal celotno prvenstvo od prvega kola do konca finala,« je na žrebanju v mariborskih prostorih glavnega pokrovitelja DP poudaril Marjan Erpe, član upravnega odbora novomeškega kluba.

V drugi ligi ABA bodo po zmanjšanju števila makedonskih in hrvaških zasedb tekmovala kar tri slovenska moštva – Sixt Primorska, Rogaška in Helios Suns, ki je dobil posebno vabilo tako kot srbski Vršac. Najbolj ambiciozni so Koprčani, močnejši za Žana Marka Šiška, Luko Vončino, Ivana Marinkovića, Marka Jagodića Kuridžo in Lancea Harrisa, izgubili pa so Matica Rebca, Nebojšo Joksimovića, Mirka Mulalića, Shawna Kinga in Gezima Morino.

Komentarji: