Združili so se tudi pod koprskimi obroči

Danes začenjajo priprave košarkarji Krke, prihodnji ponedeljek še slovenski prvak Sixt Primorska.
Fotografija: Žan Mark Šiško (levo) je ostal v Kopru, Dominik Mavra (30) je zapustil Krko. Foto Sixt Primorska
Odpri galerijo
Žan Mark Šiško (levo) je ostal v Kopru, Dominik Mavra (30) je zapustil Krko. Foto Sixt Primorska

Ljubljana – Kaj lahko bi se zgodilo, da bi slovenska košarka ostala brez enega samega zastopnika v ligi ABA, a bo jeseni imela kar tri. Sixt Primorska se je uvrstila v regionalno elito kot prvak 2. lige ABA, Krka se je srečno in spretno ognila zadnjima dvema mestoma ter izpadu ali »playoutu«, Petrol Olimpija pa se je rešila z združitvijo s Cedevito. Zdaj Koprčani in Ljubljančani čakajo na 26. september in četrtfinale superpokala ABA, skupaj z Novomeščani pa tudi na 4. oktober in začetek ligaške sezone.

Potem ko je Cedevita Olimpija rokohitrsko premagala vse administrativne ovire na poti do novega kluba in minulo sredo že opravila prvi trening s povsem novim moštvom, se njena največja domača tekmeca šele pripravljata na štart in, kot običajno, s precej manj medijskega pompa. Košarkarji Krke bodo začeli vaditi danes, Sixt Primorska pa si bo po osvojitvi vseh možnih lovorik v prejšnji sezoni privoščila dodaten teden oddiha. Zbrala se bo 19. t. m., na prvi pogled brez korenitih sprememb, pa vendar v drugačnem organizacijskem ustroju.

Po treh letih življenja pod skupno streho (a formalno ločena) se bosta namreč tudi uradno združila ŠD Koš Koper in KK Lastovka. Novo sezono bosta pričakala kot KK Koper Primorska, člansko moštvo pa bo še naprej nastopalo z imenom generalnega pokrovitelja, podjetja Sixt Slovenija. Klub je dobil tudi novo vodstveno strukturo. Dosedanji idejni vodja Gregor Vuga je prevzel mesto predsednika kluba, podpredsednik pa bo Matjaž Hrabar, donedavno prvi mož ŠD Koš Koper.

»Ko smo pred tremi leti začeli graditi novo primorsko zgodbo, smo si zadali jasne cilje. Nekaj smo jih že uresničili, a se ne nameravamo zaustaviti, saj nam Koper omogoča vrhunske razmere za delo, medtem ko se rdeča nit vije okoli znamke Primorska. V novi sezoni bo naša zgodba dobila novo poglavje z nastopi v prvi ligi ABA, ki se je že neizmerno veselimo,« poudarja Gregor Vuga.

Sixt Primorska je zadržala trenerja Jurico Golemca ter vse nosilce igre iz šampionske sezone, Žana Marka Šiška, Marka Jagodića Kuridžo, Ivana Marinkovića, Lancea Harrisa, Marjana Čakaruna, Alena Hodžića in Luko Vončino, po odhodu Tadeja Fermeta, Daniela Vujasinovića (oba odslej Rogaška), Gregorja Glasa, Nejca Zupana, Corina Henryja in Jakoba Čebaška pa so vrzeli zapolnili krilo, Aleksandar Lazić (lani Petrol Olimpija), organizator Nejc Barič (Zlatorog), branilec Stephen Holt (Astana) in reprezentančni center Žiga Dimec (Liatkabelis).
 

Petrov zadovoljen


Prejšnja sezona, v kateri je zasedla 10. mesto v ligi ABA ter izpadla v polfinalu slovenskega DP in četrtfinalu pokala Spar, za Krko ni bila blesteča, toda kadrovska zasedba ni doživela revolucionarnih sprememb. Moštvo bo še naprej vodil trener Simon Petrov, ki jeseni ne bo mogel več računati na Dina Cinca (odslej Vostok 65), Jureta Lalića (Kaposvari) in Dominika Mavro, v Novo mesto pa so se preselili branilec Glenn Cosey (lani VEF Riga), krilo Ivan Ramljak (Cedevita) in ameriški center nigerijskih korenin Gani Oladimeji Lawal, nazadnje član ekipe Šiga Lakestar v japonski ligi.

»Zelo sem zadovoljen s sestavo moštva. Dali bomo vse od sebe, da bi Krka igrala hitreje kot lani, gledljivo in atraktivno. Predvsem pa si želimo, da bi bili uspešni. V slovenskem DP merimo na vrh, v ligi ABA pa se ne želimo še enkrat boriti za obstanek, naš cilj je prva polovica uvrščenih,« napoveduje Petrov.

Komentarji: