Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Aleksander Čeferin želi izjemno pri prostem pretoku delovne sile

Predsednik Uefe gostuje v Bruslju, kjer je pojasnjeval škodljivost prostega pretoka delovne sile za lokalni nogomet.
Aleksander Čeferin pri evropski komisiji pojasnjuje, kako je trenutna ureditev pretoka delovne sile škodljiva za nogomet. FOTO: Mavric Pivk/Delo 
Aleksander Čeferin pri evropski komisiji pojasnjuje, kako je trenutna ureditev pretoka delovne sile škodljiva za nogomet. FOTO: Mavric Pivk/Delo 
N. Gr., STA
23. 5. 2018 | 16:02
23. 5. 2018 | 16:05
4:29
Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin se mudi v Bruslju, kamor so ga povabili na svet ministrov iz Evropske unije (EU), pristojnih za šport. Pred tem je znova spregovoril o evropskem prvenstvu 2020 in uporabi videotehnologije kot sodniškem pripomočku (VAR) in prostem pretoku delovne sile v EU, pri kateri si želi v nogometu izjemo.

"Ko sem bil februarja na podpisu sporazuma z evropsko komisijo, se je porajalo to vprašanje, kaj zdaj omejuje konkurenco. Mogoče ravno to, da je vse prosto in da se lahko glede na kapital mladi igralci skoncentrirajo samo v določenih klubih. Lahko gledam iz nogometne perspektive. Ko igralec dopolni 16 let, ga ne morejo več zadržati v Sloveniji, če pač pri tem gledamo Slovenijo. To je škodljivo za slovenski šport," je uvodoma dejal Čeferin.
 

Razvoj igralcev se ustavi


"Ne samo to, ta igralec se ne razvije. Na primer, imamo klub v Italiji, ki ima 186 igralcev pod pogodbo, v ekipi pa jih je 25. To pomeni, da bi bil lahko jaz ali vi 186. ali pa 150. igralec. Nikoli se ne bo razvil. Hkrati pa so finančne možnosti pri teh klubih popolnoma drugačne, oni lahko temu igralcu plačajo več kot mu lahko klubi v slovenski ligi. Ampak to je kratkega daha. To traja do 18., mogoče 20. leta. Ko pa se igralec ne more več razviti, pa rečejo konec. Vprašanje, če tudi to ne omejuje konkurence," je dodal Čeferin.

Glede na to, da je prosti pretok delavcev ena temeljnih svoboščin v EU, je sploh možno glede tega v športu uvesti kako izjemo? "Zakaj pa ne? Šport bi lahko bil izjema. V nogometu imamo izjemo tudi pri zaposlovanju. Običajno je tako, da če si dvakrat zaposlen za določen čas, si potem avtomatsko zaposlen za nedoločen čas. Pri nogometaših, ki so redno zaposleni, pa je izjema. Ne more delodajalec enemu dvakrat podpisati pogodbe in ga potem imeti do upokojitve v klubu. Tako da izjeme so možne, vprašanje je le, če je volja," je dejal predsednik Uefe. Pa je volja? "To morate pa njih vprašati. Jaz jo imam."

Čeferin se je znova ozrl tudi na evropsko prvenstvo 2020, ki bo ob 60-letnici prvič v 12 državah oziroma 12 mestih in ki bo po Čeferinovih besedah enkraten dogodek in tega formata ne bodo ponavljali v bližnji prihodnosti. Zaradi vpletenosti toliko držav bo to poseben izziv. Februarja je Uefa podpisala sporazum tudi z evropsko komisijo za pomoč pri EP 2020. "To prvenstvo je priložnost za povezovanje v Evropi, hkrati pa je lahko past. Je zahteven projekt, in če nam ne bo uspelo, bodo učinki negativni," pravi Čeferin in dodaja, da bo Uefa prihodnji teden podpisala sporazum tudi s Svetom Evrope.
 

Še vedno ni naklonjen VAR


Ali bodo na EP 2020 že uporabljali VAR, še ni jasno, je pa Čeferin večkrat izrazil pomisleke glede uporabe te tehnologije. "Nisem rekel, da sem proti tehnologiji, ampak proti tehnologiji v tem trenutku. Zaradi tega, ker je popolnoma nejasna. Vsaj polovice teh napak v zadnjem času tehnologija ne bi spremenila. Ne želim imeti populističnega pristopa. Želim, da to res funkcionira. In to zdaj definitivno še ne. Imeli smo primer v Angliji v pokalu, ko so gledali posnetek 15 minut in jim ni bilo nič jasno. V Nemčiji so igralci ob polčasu šli v garderobo, pa jih je sodnik poklical nazaj, naj pridejo streljat enajstmetrovko. To so komične zgodbe, ki spremenijo šport. Ne pravim, da videotehnologije ne bo, povratka namreč ni več, tako da neke vrste tehnologija v prihodnosti bo."

Pred vrati je finale lige prvakov med Realom Madridom in Liverpoolom in glede tega tekmovanja se je večkrat govorilo o nekakšni super ligi oziroma o zaprtem sistemu. Kot pravi Čeferin, pa je pomembno, "da ohranimo evropski športni model, ki je drugačen kot anglosaksonski oziroma ameriški".

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine