Bo Sarri prižgal z užitkom ali pod stresom?

Po Evropi ta konec tedna kopica zanimivih tekem, v Angliji bo v ospredju derbi Chelsea – Arsenal, ki sta z novima trenerjema različno štartala v sezono.
Fotografija: 18. avgust konec tedna Foto Dd
Odpri galerijo
18. avgust konec tedna Foto Dd

Maurizio Sarri in Unai Emery sta obula velike trenerske čevlje in bi težko imela bolj različni izkušnji ob debiju v premier league. Toda njuna angleška zgodba se lahko v hipu obrne, ko se bosta londonska tekmeca danes srečala na Stamford Bridgeu.

Za Sarrija, bivšega trenerja Napolija, so poznavalci rekli, da bo imel težke uvodne tedne na Otoku, saj je rojaka Antonia Conteja nasledil šele sredi julija, ob tem je veliko število igralcev Chelseaja zaradi nastopa na SP v Rusiji priprave začelo kasneje.

Foto
Foto


Emery, bivši trener Valencie, Seville in PSG, naj bi imel časovno prednost, saj je bilo že maja jasno, da bo na štadionu Emirates nasledil Arsena Wengerja, za nameček je imel Arsenal najmanj igralcev na mundialu izmed kandidatov za najvišja mesta.
 

Emery: Moramo ohraniti duh


Resnici na ljubo, Chelsea je v prvem kolu imel veliko lažje delo, s 3:0 je zmagal pri Huddersfieldu, poleg najdražjega vratarja na svetu Kepe Arrizabalage se je z golom izkazal še en novinec Jorginho z golom iz enajstmetrovke. Arsenal je doživel uro in pol resnice, ko je moral na domačem igrišču priznati premoč branilcu naslova Manchester Cityju (0:2). Toda Emery se je tolažil, da bo odslej samo še lažje, ob tem je pohvalil svoje igralce za vztrajnost in borbenost, kar ga navdaja z optimizmom. "Težave, ki sem jih opazil, so bile velike. Zdaj nas čaka Chelsea, ne glede na potek tekme moramo ohraniti svojo osebnost, mentaliteto, duh. Nikdar ne smemo skloniti glav," je dejal Emery.

Tako Chelsea kot Arsenal v tej sezoni ne bosta nastopala v ligi prvakov, temveč v manj zahtevni evropski ligi, oba sta doživela precej sprememb, toda če so modri že vajeni rednih menjav na trenerski klopi (Sarri je že 11. trener v 15 letih, odkar je lastnik kluba Roman Abramovič), je pri topničarjih stvar povsem drugačna, 22 let Wengerjeve taktirke je pustilo globoke sledi. Mnogi menijo, da bo Emery imel velike težave, da bo popravil vse napake Francoza iz zadnjih let, ko je bilo na tržnici veliko več strelov v prazno kot zadetkov v polno.
 

Kako se bosta ujela Jorginho in Hazard?


Tukaj je v prednosti Sarri, ki je izjavil, da bo potreboval kakšna dva meseca, preden bo zaživel tekoči in napadalni slog nogometa, kakršen je krasil Napoli v zadnjih treh sezonah. Že na prvi tekmi so bili jasni prvi znaki sprememb. Jorginho, ki se je s trenerjem preselil z juga Italije, je imel velik vpliv na sredini igrišča. Vprašanje, kako se bo ujel s prvim zvezdnikom Edenom Hazardom, ki je na prvi tekmi zaradi slabše telesne pripravljenosti prišel s klopi in takoj pokazal mojstrstvo. Še vedno se tu in tam pojavijo govorice, da si ga močno želijo pri Real Madridu, v Španiji so prestopi dovoljeni do 31. t. m.

Sarri ni pod pritiskom. "Morda naše predstave v prvem delu sezone ne bodo v skladu s potencialom te ekipe. Uprava se tega zaveda," je ob prevzemu službe povedal Sarri, ki se bo danes spopadel tudi z neugodno tradicijo, ki mu jo je zapustil Conte. Chelsea je dobil le en derbi proti Arsenalu v zadnjih osmih srečanjih. Če bo tokrat zmagal, bo to nov znak, da je 59-letni strokovnjak na pravi poti. Znan je sicer kot strasten kadilec, na dan pokadi kar 80 cigaret, zato so mu na Stamford Bridgeu ob podpisu pogodbe obljubili poseben prostor, kjer bo lahko v miru prižgal, saj je v Angliji kajenje na javnih mestih prepovedano. Bo po tekmi prižgal z užitkom ali pod stresom?

Unai Emery je hitro spoznal omejitve Arsenala. Foto: Reuters
Unai Emery je hitro spoznal omejitve Arsenala. Foto: Reuters

Komentarji: