Boca Juniors na sodišču išče pot do pokala Libertadores

Nogometaši Boce Juniors so pred letom dni v finalu izgubili z 1:3, zaradi izgredov so drugo tekmo odigrali v Madridu, zdaj pa na sodišču želijo, da jim za zeleno mizo dodelijo naslov prvakov. 
Fotografija: Zaradi izgredov pred štadionom Riverja so povratno tekmo najprej dvakrat preložili, kasneje pa so se odločili, da bo odigrana na nevtralnem terenu v Madridu, kjer je River premagal Boco. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zaradi izgredov pred štadionom Riverja so povratno tekmo najprej dvakrat preložili, kasneje pa so se odločili, da bo odigrana na nevtralnem terenu v Madridu, kjer je River premagal Boco. FOTO: Reuters

V Madridu se bo danes začelo sojenje, na katerem argentinski nogometni klub Boca Juniors zahteva naslov prvaka, čeprav je pred pol leta na povratni tekmi finala pokala libertadores v Madridu po podaljšku izgubil z 1:3 proti največjemu tekmecu River Platu. Prva tekma na Bocinem domačem stadionu Bombonera v Buenos Airesu se je končala z remijem 2:2.

Finale pokala libertadores, ki je južnoameriška različica lige prvakov, je bil prvič v zgodovini na drugi celini. Vzroki za takšen korak pa so bili vse prej kot dobri. Potem ko je deževje poskrbelo že za preložitev prve tekme, pa so bile ogromne težave z izvedbo povratne.

Po navijaškem napadu na avtobus z Bocinimi nogometaši ob prihodu na Riverjev stadion Monumental, kjer bi morala biti tekma 24. novembra, so se odgovorni odločili, da bodo zaradi varnosti zaključni obračun tega elitnega južnoameriškega tekmovanja preselili v špansko prestolnico. Krovna južnoameriška zveza Conmebol je povratno tekmo najprej zaradi izgredov dvakrat preložila, potem pa izvedbo zaupala nevtralnim prirediteljem v Madridu.

Pri Boca Juniors so se takoj pritožili na Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani in menili, da bi morali naslov prvaka dobiti brez boja ter da druge tekme sploh ne bi smelo biti, ker so krivci za selitev navijači Riverja, ki so napadli avtobus z nogometaši Boce.

Slavje navijačev Riverja v Buenos Airesu. FOTO: Reuters
Slavje navijačev Riverja v Buenos Airesu. FOTO: Reuters


Pri Boci so zahtevali prednostno obravnavo Casa glede diskvalifikacije Riverja, Cas pa je pojasnil, da te ne bo, obenem pa v sporočilu za javnost zapisal, da bo druge zahteve pritožbena komisija obravnavala pozneje ter da se arbitražni postopek še nadaljuje.
 

River trdi, da ni odgovoren za varnost okrog štadiona


Zaslišanje v Madridu je tako na urniku danes in v sredo v prostorih la lige, organizatorja španskega nogometnega prvenstva, kjer pričakujejo številne priče obeh strani, odvetnike ter tudi predsednika obeh argentinskih klubov iz Buenos Airesa.
Boca Juniors menijo, da bi morali biti zmagovalci pokala libertadores, saj bi morali povratno tekmo finala registrirati za zeleno mizo v njihov prid zaradi brutalnega napada na njihove nogometaše. Zahtevajo tudi finančno kompenzacijo in to ne le zaradi neposredne škode, temveč tudi zaradi izgubljene priložnosti zaslužka zaradi izgube naslova južnoameriškega prvaka.

Če bi namreč zmagali, bi zaigrali tudi na klubskem svetovnem prvenstvu ter južnoameriškem pokalu pokalov. Skupni znesek bi lahko bil višji od desetih milijonov dolarjev, ocenjuje argentinski časnik Clarin. Pri Riverju pa trdijo, da niso odgovorni za varnost okrog svojega stadiona, temveč da je bila to naloga policije oziroma ministrstva za notranje zadeve. Dodajajo, da so bili kaznovani že s tem, da niso smeli povratne tekme igrati pred svojimi navijači, temveč v Madridu. Ob tem je tudi organizator tekmovanja, zveza Conmebol oziroma njeno disciplinsko in pritožbeno sodišče presodilo v korist Riverja.

Pri Boci pa se naslanjajo tudi na podoben primer izpred štirih let, ko je zveza Conmebol leta 2015 diskvalificirala Boco iz osmine finala pokala libertadores, potem ko so njeni navijači v tunelu napadli nogometaše Riverja. Takrat je zveza tekmo suspendirala in Boci naložila tudi kazen štirih tekem pred praznimi tribunami na Bonboneri ter 200.000 dolarjev denarne kazni.

Preberite še:

Komentarji: