Bodo Poljaki prvič doslej premagali tudi Matjaža Keka?

Slovanski derbi na čudovitem štadionu v Varšavi prava tekma za slovo Slovenije od eura 2020. Kek: Ni nam vseeno, kako bomo končali, zato nas tudi na Poljskem zanimajo točke.
Fotografija: Josip Iličić je bil septembra – ob tedaj odličnem Andražu Šporarju – najboljši akter slovanskega derbija med Slovenijo in Poljsko v Stožicah.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Josip Iličić je bil septembra – ob tedaj odličnem Andražu Šporarju – najboljši akter slovanskega derbija med Slovenijo in Poljsko v Stožicah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Škoda, da drevišnja (20.45) tekma v Varšavi odloča zgolj o častnem slovesu Poljske in Slovenije od kvalifikacij za euro 2020. Spektakel na enem najboljših štadionov v Evropi je zajamčen, odprto ostaja le vprašanje: bodo Slovenci pokvarili načrtovano veselico gostiteljev ob četrti zaporedni uvrstitvi Poljakov na evropsko prvenstvo v nogometu?

Priprave Slovencev na programirani vrhunec tega ciklusa, ki to žal ni, so bile popolne. Razplet tekme z Latvijo je ravno toliko spodbodel izbrance selektorja Matjaža Keka, da ti »čutijo« potrebo po oddolžitvi navijačem kljub zmagi nad četo Slaviše Stojanovića. Ob tem je šlo tudi po prihodu na Poljsko vse po načrtu, dobro uro dolg let med Brnikom in Varšavo je bil eden najmirnejših doslej. Ni čudno, da so nam med sinočnjim pogovorom na poljskem nacionalnem štadionu izžarevali optimizem tudi predsednik NZS Radenko Mijatović in štirje podpredsedniki Stanko Glažar, Danilo Kacijan, Franci Zavrl in Milan Jarc.


«Vemo, kje smo ga polomili«


Tudi Matjaž Kek je bil navdušen nad čudovitim objektom, ki je gostil polfinale eura 2012 (»Razparcelirati bi morali pol Slovenije, če bi želeli imeti takšen objekt in pripadajočo infrastrukturo pri nas. Pričakujem poln štadion in spektakel najvišje ravni.«), toda obenem napovedal, da bodo njegovi aduti poskušali končati ciklus na pozitiven način.

Matjaž Kek je sinoči nagovoril reprezentante na štadionu v Varšavi. Foto J. S.
Matjaž Kek je sinoči nagovoril reprezentante na štadionu v Varšavi. Foto J. S.


»Želel sem si, da bi ta tekma odločala o euru 2020. Vemo, kje smo ga polomili, toda prav tekma s Poljsko v Stožicah je razkrila potencial naše ekipe ... Na žalost premalo za kaj več, saj brez kontinuitete uspehov ne moreš na euro ali mundial,« je sinoči razmišljal Kek in nato komentiral načrtovano slovo domačega zvezdnika Lukasa Piszczeka, ki bo igral prvih 30 minut, nato pa se poslovil od majice z državnim grbom: »Lepo je, da bo vladalo praznično vzdušje, toda nas zanimajo točke, saj ni vseeno, kako končaš kvalifikacije. Vemo, kdo je favorit večera, zavedamo se kakovosti Poljske in vemo, kako je bilo v Ljubljani, toda v Varšavi bo seveda povsem nova zgodba.«


Rešitev igra na jedrski pogon


Bomo videli, kako se bodo odzvali Kekovi fantje na slovanskem derbiju. Poljski selektor Jerzy Brzeczek je napovedal več sprememb, tudi Roberta Lewandowskega in Kamila Grosickega v začetni enajsterici, ter napad na Slovenijo. Eden največjih izvoznih produktov Slovenije na Poljsko – po SKD – so »jedrski reaktorji, kotli in stroji« in nemara bodo morali gostje drevi res delovati na jedrski pogon za morebitno presenečenje ...

ni podpisa
ni podpisa


Nogomet redno igra pol milijona Poljakov, več milijonov pa občasno, logično, da je njihova selekcija strahovita, pred Slovenci pa misija nemogoče. Po drugi strani pa »mehka slovanska duša« leži prav Keku in njegovim ekipam: v kvalifikacijah za Južno Afriko je osvojil s Poljsko štiri točke, z morebitnim remijem bi v tem ciklusu ponovil ta statistični podvig in v štirih tekmah proti eni najboljših reprezentanc na stari celini ostal neporažen. Po zmagah v Mariboru in Ljubljani ter remiju v Wroclawu bo moral torej preživeti še gostovanje v Varšavi.


Verbič: Najboljša tekma pod Kekom prav s Poljsko

»Recept za uspeh s Poljsko smo razkrili septembra, tedaj smo ji prišli do živega na znan način. Pokazali smo tisto, kar nam je junija manjkalo v Celovcu: šli smo na glavo!« je zatrdil Kek, ki vendarle ve, da je to lažje izvesti doma kot na tujem. Mariborčan je potrdil več sprememb v primerjavi s soboto – ob kaznovanemu Struni bi lahko prepustila priložnost drugima tudi Jokić in Vučkić –, pri čemer sta Berića in Vetriha na letalu za Varšavo zamenjala Mitrović in Gnezda Čerin. Tudi Benjamin Verbič je potrdil selektorjeve besede: »Prva tekma s Poljsko je bila naša najboljša pod vodstvom Matjaža Keka. To mora biti naše vodilo.«

Benjamin Verbič je bil med junaki septembrske zmage proti Poljski. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Benjamin Verbič je bil med junaki septembrske zmage proti Poljski. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Štadion, na katerem ne bo organiziranih slovenskih navijačev, bo pokal po šivih (56.800), obe izbrani vrsti izžarevata motiv in željo po spodobnem zadnjem dejanju boja za euro 2020. Obeta se spektakel, nato pa različno prijetna opravila za oba selektorja. Brzeczek bo čakal na 30. november in nato opravil analizo tekmecev na euru 2020, Kek bo analiziral (ne)opravljeno v kvalifikacijah že prej.

Preberite še:

Komentarji: