Bosansko pravosodje odklonilo možnost izročitve Mamića na Hrvaško

Pritožni svet sodišča BiH je odločil, da svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo ne bodo izročili Hrvaški. Izpostavili so, da zakonodaja v BiH kot kaznivo dejanje ne pozna določila za zločinsko združevanje in gospodarski kriminal.
Fotografija: Mamića pred izročitvijo varuje tudi državljanstvo BiH, ki ga ima poleg hrvaškega državljanstva. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mamića pred izročitvijo varuje tudi državljanstvo BiH, ki ga ima poleg hrvaškega državljanstva. FOTO: AFP

Pritožni svet sodišča Bosne in Hercegovine je pravnomočno odločil, da svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo, 60-letnega Zdravka Mamića, ne bodo izročili Hrvaški. Izpostavili so, da zakonodaja v BiH kot kaznivo dejanje ne pozna določila za zločinsko združevanje in gospodarski kriminal, kot jih je v obtožnici proti Mamiću zastavila Hrvaška.

Pritožni svet sodišča BiH je potrdil nepravnomočno sodbo sodišča s konca avgusta letos, ko so potrdili, da ni zakonskega temelja za izročitev Mamića na Hrvaško. Pojasnili so, da zakonodaja ne pozna kaznivega dejanja »zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ki je bilo storjeno v zločinskem združenju«, kot jih je zastavilo hrvaško sodišče, so zapisali na spletni strani sodišča s sedežem v Sarajevu.

Mamića pred izročitvijo varuje tudi državljanstvo BiH, ki ga ima poleg hrvaškega državljanstva.

Hrvaška je junija letos od BiH znova zahtevala izročitev Mamića, ki je bil lani na sodišču v Osijeku nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Mamić je le dan pred izrekom sodbe pobegnil v Međugorje v BiH, da bi se izognil priporu, ki je na Hrvaškem obvezen do pravnomočne sodbe v primeru, če nepravnomočna sodba prinaša najmanj pet let zapora.

Preberite še:

Komentarji: