Brazilce bi lahko še dolgo bolela glava

Fifa je sprožila preiskavo nasilja na tekmi med Brazilijo in Argentino v kvalifikacijah za SP. Petkratnim prvakom grozi celo odvzem točk.
Fotografija: Na Maracani se je vnel pretep med navijači. FOTO: Daniel Ramalho/AFP
Odpri galerijo
Na Maracani se je vnel pretep med navijači. FOTO: Daniel Ramalho/AFP

Svetovno prvenstvo v nogometu brez Brazilije? Sliši se nezaslišano, toda petkratni svetovni prvaki so se znašli v precejšnjih škripcih.

Ne samo, da so prvič izgubili domačo tekmo v kvalifikacijah za SP 2026, Fifa je namreč sprožila preiskavo nasilja med navijači na tekmi proti Argentini, ki je v Riu de Janeiru zmagala z 1:0.

FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
FOTO: Ricardo Moraes/Reuters

Brazilija bi lahko bila kaznovana denarno, s tekmo pred praznimi tribunami ali na nevtralnem igrišču ali celo odvzemom točk, če se bo izkazalo, da je tamkajšnja nogometna zveza v celoti odgovorna za kaos na tribunah, zaradi katerega je bil južnoameriški derbi preložen za pol ure.

Brazilski časnik Globo je poročal, da je Fifa začela preiskavo na podlagi člena 17 v njenem pravilniku, ki določa, da je država gostiteljica odgovorna za red in varnost na štadionu.

FOTO: Carl De Souza/AFP
FOTO: Carl De Souza/AFP

Odvzem točk bi bil zelo boleč, saj je Brazilija na šestih tekmah zbrala vsega sedem točk in je šele na šestem mestu na lestvici desetih reprezentanc. Šest se jih bo uvrstilo na SP, sedma pa bo morala v dodatne kvalifikacije.

Predsednik svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je ostro obsodil nasilje, ki se je zgodilo na Maracani. »V nogometu ni nobenega prostora za nasilje, na igrišču in zunaj njega. Kar se je zgodilo v Braziliji, je nesprejemljivo v športu in družbi nasploh,« je dejal.

Za zdaj sicer še ni znano, kaj je sprožilo pretep med navijači obeh strani, nakar je morala s silo posredovati policija.

Lionel Messi je Argentince poklical v slačilnico, ker so izbruhnili neredi. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters
Lionel Messi je Argentince poklical v slačilnico, ker so izbruhnili neredi. FOTO: Ricardo Moraes/Reuters

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: