Maribor preskočil Muro in osvojil še 16. državni naslov

Vijolični so sezono končali s 70 točkami oziroma tremi več od Kopra, ki je v Ljubljani pri Bravu igral 0:0.
Fotografija: Kapetan vijoličnih Marcos Tavares je še visoko dvignil še eno osvojeno lovoriko. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed
Odpri galerijo
Kapetan vijoličnih Marcos Tavares je še visoko dvignil še eno osvojeno lovoriko. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed

Maribor je na nogah! Upravičeno, njihovi nogometni ljubljenci so slovenski prvaki, osvojili so že 16. lovoriko v zgodovini. V zadnjem, 36. kolu Prve lige Telemach so v gosteh premagali Muro s 3:1 (0:1). Tako so sezono končali s 70 točkami oziroma tremi več od Kopra, ki je v Ljubljani pri Bravu igral 0:0 in tako ostal pri enem naslovu.

Mariborčani so v Murski Soboti prvič v sezoni premagali lanskega državnega prvaka. Aduti Radovana Karanovića so tako sami odločili o svoji usodi in jim ni bilo treba čakati na vesti iz Ljubljane. Odločno so začeli dvoboj in v tretji minuti je Ognjen Mudrinski po strelu z glavo oplazil prečko. Toda tudi Mura, ki je bila sicer precej oslabljena brez Tomija Horvata, Žige Kousa, Klemna Pucka in tudi od kluba suspendiranega Marka Zalokarja, ki ga je zamenjal šele 17-letni Vid Šumenjak, se ni vdala.

Rok Kronaveter (desno) je prvi zatresel Murino mrežo. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed
Rok Kronaveter (desno) je prvi zatresel Murino mrežo. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed

V 41. minuti je mariborska obramba pustila na robu kazenskega prostora povsem samega Mihaela Klepača, ki pa zgrešil cilj. Minuto pozneje pa so Štajerci prešli v vodstvo. Antoine Makoumbou je s povratno podajo na rob kazenskega prostora našel Roka Kronavetra, ki je brez težav zatresel mrežo

Takoj po začetku drugega polčasa so Sobočani pustili ogromno prostora Martinu Milcu, ki je potegnil od sredine na dobrih 20 metrov in se odločil za strel. Izvrstno ga je izvedel in zadel za vodstvo Maribora 2:0. V 53. minuti znova udaril, na 3:0 je povišal Ognjen Mudrinski, ki je v mrežo pospravil odbito žogo za svoj 17. gol sezone, s katerim je le potrdil naziv prvega strelca. V 65. minuti je Nemanja Mitrović po podaji Mihaela Klepača z leve strani zadel lastno mrežo in zmanjšal zaostanek Mure na 1:3.

Sobočani so nastopili oslabljeni, a se niso vnaprej vdali. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed
Sobočani so nastopili oslabljeni, a se niso vnaprej vdali. FOTO: Loris Cipot/Mediaspeed

Koprčani niso navdušili

Nogometašem Kopra, ki so do zadnjega upali, da bi lahko postali prvaki, se od prvenstva ni uspelo posloviti z zmago. Potem ko so v Celju istega tekmeca premagali s 3:1, jim tokrat v Ljubljani ni uspelo doseči zadetka. A tudi če bi jim ga, jim to kaj dosti ne bi pomagalo, saj Maribor ni zamudil priložnosti. Koprčani v soparni Ljubljani niso navdušili, obe ekipi sta imeli svoje minute, gostje tudi več in lepše priložnosti, ki pa jih niso izkoristili, tako da golov na tekmi ni bilo.

Kvesić dvakrat natančen

Nogometaši Olimpije so sezono končali z zmago in boljšim medsebojnim izkupičkom proti Celjanom. Varovanci Roberta Prosinečkega so ob porazu in neodločenem izidu danes drugič v sezoni ugnali moštvo iz knežjega mesta in tekmovalno sezono 2021/22 sklenili na tretjem mestu. Že pred tem so si zagotovili nastop v kvalifikacijah za konferenčno ligo, kljub temu pa so v zadnjem krogu igrali precej bolj poletno kot Celjani, ki so ostali na osmem mestu.

Od samega začetka je bila Olimpija tista, ki je visoko pritiskala in poskušala priti do zadetka. In že 11. minuti je Mario Kvesić z levico neubranljivo zadel mimo Matjaža Rozmana. Zeleno-beli so imeli tudi v nadaljevanju več od igre in v 36. minuti pa se je mreža Celjanov znova zatresla. Ob navidez nenevarni podaji v kazenski prostor se je slabo odzval Žan Zaletel, zgrešil žogo, ta pa je pristala na nogah Kvesića, ki je darilo pretvoril v vodstvo z 2:0.

Izidi, 36. kola:

sobota:

Kalcer Radomlje : Domžale 3:3 (Čuić 28., Pogačar 57., Šarić 73.; Adamov 37., 78., Jakupović 52.-11 m).

Aluminij : CB24 Tabor 2:2 (1:1; Rener 35./ag, Martić 48.; Čakš 14, Monjac 54).

nedelja:

Bravo : Koper 0:0

Celje : Olimpija 0:2 (Kvesić 11., 36)

Mura : Maribor 1:3 (Mitrović 66./avt; Kronaveter 42., Milec 47., Mudrinski 54.)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Nogometaši Kalcerja iz Radomelj in Domžal so se v soboto razšli z neodločenim izidom 3:3. Občinski obračun na štadionu v športnem parku Domžale ni odločal več o ničemer, zgolj o tem, kdo bo bolje uvrščen na končni lestvici. Po remiju, bogatem z zadetki, so zanje zgodovinsko sezono višje končali Radomljani, ki so ohranili točko prednosti pred današnjimi tekmeci, od katerih se poslavlja trener Dejan Đuranović.

V 28. minuti so po svoji prvi nevarni akciji povedli Radomljani, ko je s 13, 14 metrov streljal Mario Čuić in s strelom po tleh matiral Ajdina Mulalića. Malce pred tem je pri domačih moral iz igre Mitja Ilenič, saj se je poškodoval. Zamenjal ga je Denis Adamov, ki je v 37. minuti izid izenačil, potem ko je zadel iz bližine malce z desne strani. V 51. minuti je Radomljan Dario Rugašević v svojem kazenskem prostoru igral z roko, tako da je sledila najstrožja kazen, ki jo je zanesljivo izvedel Arnel Jakupović.

V 57. minuti je sledila nova sprememba izida, Andrej Pogačar je namreč iz bližine zadel za 2:2, še drugič na tekmi pa je podal Tomislav Mrkonjić. Nato je v 72. minuti po odbiti žogi zadel še Ivan Šarić in tako Radomljanom priigral novo vodstvo. Toda tudi to ni dolgo zdržalo, saj je v 78. Adamov sprožil malce izven kazenskega prostora rahlo z desne strani in žogo poslal v mrežo ob nasprotni vratnici. Domžalčani so sicer tekmo končali kar s tremi 16-letniki (Lovro Golič, Luka Mlakar, Luka Topalović).

Po šestih sezonah slovo Aluminija

Aluminij se je po šestih sezonah poslovil od prve lige. V dvoboju s predzadnjim Taborom, ki ga čakajo dodatne kvalifikacije za prvo ligo s Triglavom, je prišel do točke in spomladanski del končal brez zmage. Kraševci so povedli v 14. minuti, ko je Robert Čakš prišel do svojega prvoligaškega prvenca, ko je njegov prvi strel Lovro Juric še obranil, odbito žogo pa je sežanski napadalec tudi nekoliko srečne pospravil v mrežo.

Tudi sicer so bili gostje iz Sežane že dotlej bolj dejavni in konkretni, toda v 22. minuti so zagrozili tudi domači, ko je po prodoru po desni strani na koncu sprožil Tomislav Turčin, Arian Rener pa je žogo odbil v kot. Deset minut pozneje je žogo malo mimo cilja poslal Jaka Bizjak.

Pritisk domačih se je obrestoval v 35. minuti. Takrat je Haris Kadrić z leve strani podal pred gol, tam pa je Rener nespretno posredoval, tako da se je žoga od njegove noge odbila v mrežo. V uvodu drugega polčasa so domači povedli, ko je z glavo zadel Tin Martić, takoj zatem pa imeli v 50. minuti še eno izjemno priložnost, a je Kadrić pred vrati zgrešil žogo.

Til Mavretič je v 54. minuti na drugi strani zadel le zunanji del mreže, toda že v naslednji akciji je Mateo Monjac izenačil, potem ko je žogo z roba kazenskega prostora poslal čez vratarja v mrežo. Fahd Ndzenge je bil naslednji, ki je preizkusil Jurica, slednji pa se je izkazal tudi po strelu Huga Komanoja v 59. minuti. V 69. minuti je bil sam pred domačim vratarjem Tom Kljun, a je zgrešil žogo.

Na drugi strani je Marko Brest s prostega strela zadel zunanji del mreže, sicer pa je bil eden vrhuncev vstop v igro Vasje Simčiča v sodniškem dodatku, s tem je zabeležil 250. nastop v prvi ligi in se uradno poslovil od nogometa, čeprav že zdaj opravlja vlogo trenerja vratarjev.

 

Preberite še:

Komentarji: