Carlo Ancelotti prižgal zeleno luč za prihod Josipa Iličića v Neapelj

Rudi Požeg Vancaš in Adam Gnezda Čerin sta najbolj vroča igralca za prestop iz 1. SNL.
Fotografija: Adam Gnezda Čerin (levo) bi poleti lahko šel po poti Jana Mlakarja (desno), ki bo v novi sezoni član angleškega prvoligaša Brightona. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Adam Gnezda Čerin (levo) bi poleti lahko šel po poti Jana Mlakarja (desno), ki bo v novi sezoni član angleškega prvoligaša Brightona. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor in Olimpija sta svoje največje prestope nogometašev že izpeljala, poletje bo v znamenju prodajnih licitacij za ta trenutek najbolj vroča izdelka iz paketa »narejeno v Sloveniji«, 25-letnega Rudija Požega Vancaša in še dober mesec najstnika Adama Gnezdo Čerina.

Potem ko so se ligaška vznemirjenja omejila le še na soboško-celjsko bitko za četrto mesto in uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo, so nogometne aktivnosti zunaj igrišč usmerjene predvsem v sestavljanje igralskih kadrov za novo sezono.

Prvi del »počitnic« bo minil bolj ali manj v znamenju prodajanja igralcev z najvišjo tržno vrednostjo, pri čemer kaže upoštevati slovensko posebnost, da se bodo klubi, če prej ni bilo velikega zanimanja ali ustreznih ponudb za najboljše, šele zadnje dneve avgusta otresli svojih igralcev z višjo tržno vrednostjo. To še posebej velja za klube, ki bodo igrali v evropskih kvalifikacijah, v katerih lahko igralci dvignejo svojo vrednost. Vrhunec je vendarle zimski prestopni rok, v katerem sta bila nazadnje prodana tržno najmočnejša aduta vijoličastih in zeleno-belih Jan Mlakar in Andrej Vombergar.


Zahović ujel Kronavetra?


Največ prahu dviguje neznanka, kje bo kariero nadaljeval Rok Kronaveter. Mariborčan se je pred dnevi po štirih sezonah in dveh naslovih državnega prvaka razšel z Olimpijo, ki buri duhove, ker se obeta nova številčna prevetritev igralskega kadra. Štajerski navijači vijoličaste barve ne bi imeli nič proti, če bi Zlatko Zahović someščana pripeljal v Ljudski vrt, čeprav je slačilnica že polna veteranov nad 30 let. Kronaveter (32 let) tudi ni poceni igralec, kljub dejstvu, da je odšel iz Olimpije brez odškodnine, vendarle je še vedno prvi strelec lige in vajen visoke plače. Pri Olimpiji je ta znašala približno 18.000 evrov mesečno. Kronaveter ima v svojem zastopniku Radovanu Stijačiću nadvse močnega pogajalca, ki ima odlične povezave na Madžarskem.


Melnjak za drobiž, Gnezda Čerin za milijon evrov in več


Domžale so bile osmoljenke zimskega prestopnega roka. Za komaj 60.000 evrov odškodnine jim je v Turčijo ušel eden od najboljših igralcev Dario Melnjak, ki je v spomladanskem delu v Turčiji pri Rizesporju navdušil in svojo vrednost krepko povečal. Za odlične igre si je pred kratkim prislužil tudi poziv hrvaškega selektorja Zlatka Dalića.

Domžalam se je lansko leto ponesrečila tudi prodaja Jureta Balkovca v Bari. Klub z juga jadranske obale je bankrotiral, zaradi česar so Domžale ostale brez zajetnejšega dela odškodnine. Toda odlično minulo delo skavtske službe pri Domžalah je omogočilo, da se ob Kamniški Bistrici raztezajo nasmehi čez obraz in da bo po »dežju posijalo sonce«. V rokah imajo enega od najboljših igralcev sezone in ta trenutek najdragocenejšega slovenskega igralca iz 1. SNL Gnezdo Čerina.



»Res je, zanj vlada veliko zanimanja tudi med klubi iz petih najmočnejših prvenstev. Velika verjetnost je, da bi ga Domžale lahko prodale,« je priznal njegov zastopnik Amir Ružnić. Odškodninski znesek za zveznega igralca bo presegel milijon evrov, pri čemer bo zadnjo besedo le imel klub.

Eden od najuspešnejših trenerjev na svetu Carlo Ancelotti je Josipu Iličiću v pogovoru zatrdil, da ga z veseljem čaka v Neaplju. FOTO: Reuters
Eden od najuspešnejših trenerjev na svetu Carlo Ancelotti je Josipu Iličiću v pogovoru zatrdil, da ga z veseljem čaka v Neaplju. FOTO: Reuters


Najboljši je cenejši


Kljub nazivu najboljšega igralca sezone je vrednost najboljšega Celjana Požeg Vancaša nekoliko nižja od domžalskega upa, a za celjski klub bo več kot dobrodošla finančna injekcija z več kot pol milijona evrov. Tudi nad Metličanom drži roke Ružnić.

»V primerjavi z Adamom se za Rudija zanimajo klubi zunaj petih najmočnejših evropskih lig, toda vseeno takšnih, ki lahko zelo globoko sežejo v žep. Odškodnina bo najbrž nekoliko nižja od Adamove,« je razkril Izolan, ki se mu obeta vroče in rekordno poletje. Med drugim sta njegova varovanca eden od najbolj zaželenih igralcev v Italiji Josip Iličić in najboljši slovaški strelec Andraž Šporar. Italijanski mediji so Iličića že preselili na jug v Neapelj. Za njegov prihod je prižgal zeleno luč tudi trener Carlo Ancelotti.

Komentarji: