Čas je za novo poglavje v lepi zgodbi

Danes ob 20.45 zahtevna naloga za vijolične v Glasgowu
Fotografija: Včeraj je v Glasgowu zablestel plavalec Peter John Stevens, danes pa je pred njegovim bratrancem Blažem Vrhovcem (desno) in drugimi nogometaši Maribora v tem škotskem mestu nova zahtevna naloga.
FOTO Mavric Pivk
Odpri galerijo
Včeraj je v Glasgowu zablestel plavalec Peter John Stevens, danes pa je pred njegovim bratrancem Blažem Vrhovcem (desno) in drugimi nogometaši Maribora v tem škotskem mestu nova zahtevna naloga. FOTO Mavric Pivk

Maribor – Potem ko so brez hujših zapletov preskočili oviri iz Albanije in Gruzije, je pred mariborskimi nogometaši na poti k evropski ligi zdaj že krepko višja ovira. V 3. kolu kvalifikacij se bodo pomerili z Rangers iz Glasgowa, 54-kratnimi škotskimi prvaki, s katerimi pa imajo Štajerci že precej izkušenj. Tekma na štadionu Ibrox park bo ob 20.45, povratna čez en teden v Ljudskem vrtu.

Zadnji dvoboj s škotskim moštvom, ob začetku sezone 2011/12, si bodo v vijoličnem taboru ohranili v čudovitem spominu. Takrat so namreč z izjemnima predstavama izločili favoriziranega tekmeca in vrnili skupinski del evropskega tekmovanja pod Kalvarijo. Potem ko so namreč Mariborčani pod vodstvom trenerja Bojana Prašnikarja okusili slast lige prvakov, jeseni 1999, so tako dobro desetletje spet lovili mednarodno jesen, nakar so jo dejansko ujeli v omenjeni sezoni in se takrat prvič preizkušali v evropski ligi. Tako kot danes je bil na klopi Darko Milanič.

»Prav v Glasgowu smo doživeli naš evropski 'super trenutek', odtlej se je spremenilo marsikaj. Takrat smo igrali povratno tekmo na tujem, zdaj jo bomo imeli doma,« je trener Milanič pred včerajšnjim poletom na Škotsko prikimal namigu o tem, da takšen zasuk v tekmah doma in na gostovanju vendarle prinaša drugačno razmišljanje o pristopu k tekmi: »Ni nikakršnega dvoma o tem, da bodo naši tekmeci igrali na vso moč, zelo bodo motivirani. Doma vedno igrajo napadalno, dinamični so tudi na obrambni polovici, mi pa pač moramo najti pravi način, kako bi jih premagali oziroma, kako naj si priigramo kar najboljše izhodišče pred revanšo na našem igrišču.«


Šuler ne pozna izgovorov


Zadnja nogometna popotnica je bila za mariborski tabor prav spodbudna. Ob nedeljskem gostovanju v Kidričevem so vijolični tekmecem nasuli pet golov, nase je s trojčkom opozoril Jasmin Mešanović in tako potrkal tudi na vrata udarne enajsterice, v kateri pa sta sicer udarna napadalca Marcos Tavares in Luka Zahović. »Pri nas ne menjamo avtomatično postave, toda ta pozitiven pristop slehernega posameznika mi potrjuje, da so fantje pripravljeni vedno znova pomagati moštvu. Imamo izdelano strategijo, kako se lotiti boja proti določenemu tekmecu, po začrtani poti bomo vztrajali naprej,« je še poudaril trener vijoličnega moštva.

Pri tem dejansko pred drevišnjo tekmo, predvidoma najbolj zahtevno doslej v sezoni, ne gre pričakovati revolucionarnih sprememb pri moštvu, ekipa kaže uigranost, vse več je tudi samozavesti, izkušnje z evropskih preizkušenj so že prav bogate. S tem se strinja tudi izkušeni branilec Marko Šuler: »Če bomo tisti pravi Maribor, ki zna igrati evropske dvoboje, se lahko nadejamo dobrega izida na tej prvi tekmi. V nasprotnem pa nam bo težko.«

Sam se sicer dobro spominja tudi lepe vijolične bilance proti škotskim klubom (»Zgodbe iz preteklosti so lepe, toda zdaj moramo napisati novo poglavje.«) in ne išče izgovorov ob zgoščenem tekmovalnem ritmu v zadnjih tednih. »Pri našem klubu si želimo, da bi bili nenehno navzoči tudi na evropskih zelenicah, vedno igramo ob sredah in nedeljah, ne nazadnje pa nam bo zdaj v Glasgowu zavoljo nižjih temperatur zraka, kot smo jih doživljali nazadnje tako doma kot na tujem, lažje,« je še prepričan 35-letni Korošec.

Mariborčane v mestu, kjer je v teh dneh opaziti še poseben vrvež zaradi številnih evropskih prvenstev, čaka zahteven večer ob polnih tribunah. A lepo se je potruditi za spodoben dosežek. Takšen, ki bi napovedal veliko domače slavje prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu …

Verjetna enajsterica Maribora (4-2-3-1): Handanović; Viler, Šuler, Ivković, Klinar; Hotić, Vrhovec; Bajde, Dervišević, Tavares; Zahović.

Komentarji: