Če lahko superbowl, lahko tudi svetovno prvenstvo

Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino je v Izraelu lobiral za izvedbo mundiala na vsake dve leti in uporabljal neprimerljive primerjave.
Fotografija: Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino poskuša z močnim lobiranjem doseči podporo o mundialu na vsake dve leti. V Izarelu je bil v družbi kanadskega milijarderja Sylvana Adamsa (levo) in nekdanjega finačnega ministra ZDA v vladi Donalda Trumpa Stevena Mnuchina. FOTO: Menahem Kahana/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino poskuša z močnim lobiranjem doseči podporo o mundialu na vsake dve leti. V Izarelu je bil v družbi kanadskega milijarderja Sylvana Adamsa (levo) in nekdanjega finačnega ministra ZDA v vladi Donalda Trumpa Stevena Mnuchina. FOTO: Menahem Kahana/AFP

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je obisk Izraela izkoristil tudi za promocijo načrtov, ki sicer delijo nogometno skupnost, da bi svetovno prvenstvo prirejali vsaki dve leti. Super bowl je vsako leto, zakaj ne bi bilo SP na vsaki dve, se je vprašal Infantino, poročanje Reutersa povzema hrvaška Hina.

»Svetovno prvenstvo na vsaki dve leti ne bo zmanjšalo čarobnosti turnirja, ker njegova pogostost ne bi vplivala na njegovo kakovost in ugled,« je dejal prvi mož Fife Infantino v odgovoru na eden izmed glavnih argumentov nasprotnikov tovrstnim načrtom.

Infantino je bil med uglednimi gosti, ki so se udeležili desete letne konference jeruzalemske pošte.

Fifa še vedno ni obupala nad sporno idejo o uvedbi svetovnega prvenstva vsaki dve leti. Svetovna organizacija trenutno izvaja študijo izvedljivosti omenjenega načrta kljub ostrim kritikam zvez, klubov, igralcev in navijaških skupin.

»Že smo se odločili, da bo od leta 2026 svetovno prvenstvo z 48 reprezentancami. Ali bo potekalo na dve ali štiri leta, pa je še v fazi posvetovanja,« je za izraelske medije dejal Infantino.

»Ravno zato, ker gre za čarobni turnir, bi se to morda moralo zgoditi pogosteje,« je dodal.

Glavni nasprotnik svetovnemu nogometnemu bienalu je Evropska nogometna zveza (Uefa). Ta je Fifo pozvala, naj odstopi od načrtov ter se raje posveti reformi mednarodnega koledarja tekem.

Toda Infantino očitno še ni obupal. »Ugled dogodka je odvisen od njegove kakovosti, ne od pogostosti. Vsako leto imate super bowl, Wimbledon ali ligo prvakov in vsi so navdušeni in čakajo na to.«

Vodja krovne nogometne organizacije je dejal, da želi Fifa tudi razširiti svetovno klubsko prvenstvo, ki poteka vsako leto.

»Radi bi povečali vrednost državnih prvenstev in domačih lig,« je dodal. »Moramo poiskati pravo obliko, ki ne bo preveč motila koledarja in vseh drugih dogodkov,« je poudaril Infantino.

Preberite še:

Komentarji: