Čudežni Litovec ustvarja še močnejši Ludogorec

Bolgarski prvak v odlični formi. V kvalifikacijah izločil Šahtjor iz Soligorska in osvojil superpokal po zmagi nad CSKA.
Fotografija: Pred dvama letoma se je Ludogorec v Ljudskem vrtu komaj rešil pred silovitimi napadi Mariborčanov. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Pred dvama letoma se je Ludogorec v Ljudskem vrtu komaj rešil pred silovitimi napadi Mariborčanov. FOTO: Roman Šipić

»Najboljše šele prihaja«, piše na naslovnici spletne strani serijskega prvaka Bolgarije Ludogorca, ki je v sobotnem superpokalu potrdil izjemno formo na začetku sezone. Sofijskega velikana je premagal s 4:0, s čimer je poslal jasno sporočilo v Mursko Soboto, kjer bo v sredo prva tekma 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov.

Zeleni so v imenitni formi tudi zunaj igrišča, za sofijski dvoboj neenakovrednih so zapisali, da bi lahko bila še višja razlika. Vratar Kristijan Kahlina ni resneje posredoval.

Ludogorec je igral v postavi: Kahlina, Nedjalkov, Cicinho, Plastun, Verdin, Jankov (od 79. Čibota), Santana (do 69. Wanderson), Goncalves, Sotiriou (od 69. Tekpetey), Despodov (od 85. Manu), Oliveira. Strelci so bili Santana (28), Jankov (41), Sotiriou (49), Čibota (84).

Kaj se je korenito spremenilo od zadnjega gostovanja v Ljudskem vrtu, kjer se je Ludogorec pri izidu 2:2 v zadnjih minutah reševal, kot je vedel in znal? Preživel je preobrazbo vijoličnih iz jagenjčkov v volkove, potem ko je bil po 25. minutah v vodstvu z 2:0. Na domačem in mednarodnem prizorišču ničesar novega. Nanizal je deset šampionskih zvezdic in se tudi v minuli evropski sezoni uvrstil v skupinski del tekmovanja v evropski ligi. Skupaj je pri 17. lovorikah v desetletju zmagovanja v Bolgariji.



Toda leto 2021 je le prineslo zasuk: s Hrvaške je Ludogorec pripeljal uspešnega litovskega trenerja Valdasa Dambrauskasa, ki je z moštvom HNK Gorica pri naših južnih sosedih mešal štrene pri vrhu. Tudi na Hrvaškem si je 44-letnik zaslužil pohvale kolegov za uveljavitev sodobnega nogometa z veliko dinamike. S seboj je pripeljal vratarja Kristijana Kahlino, klub pa je poleti od Cagliarija dokončno odkupil enega najboljših bolgarskih nogometašev Kirila Despodova.

Ludogorec pod Litovčevo taktirko igra v sistemu 4-3-3- oziroma 4-2-3-1. Do jubilejne 10. zvezdice je Ludogorec popeljal z 12 točkami prednosti.

»Nogomet ni samo fizika. Ta ne pomeni veliko, če igralec, ki je sicer odlično telesno pripravljen, ne ve, kje teči in se gibati. Tedaj je njegova neučinkovitost jalova,« je med drugim razkril svoj trenerski profil Dambrauskas, ki slikovito pravi, da v trenerskem poslu ni končnega izdelka.

V 1. kolu kvalifikacij za LP je Ludogorec izločil močnega beloruskega prvaka Šahtjorja iz Soligorskega, za katerega sta igrala dva nekdanja zvezdnika slovenske lige Đorđe Ivanović in Valon Ahmedi. Imel je tudi kanček sreče predvsem v prvi tekmi, v kateri je za zmago z 1:0 Brazilec Cauly Oliveira dosegel gol v 92. minuti. V Belorusiji je bil strelec za drugo zmago z 1:0 Kiril Despodov, podajalec Oliveira. Toda statistično je bil v vseh glavnih prvinah vidno močnejši.

Preberite še:

Komentarji: