Damir Skomina najboljši sodnik na svetu, Jan Oblak tretji vratar

Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko je izbral najboljše v letošnjem letu.
Fotografija: Damir Skomina je z deljenjem nogometne pravice prepričal strokovnjake. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Damir Skomina je z deljenjem nogometne pravice prepričal strokovnjake. FOTO: AFP

Slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je najboljši sodnik na svetu za leto 2019 po izboru Mednarodnega inštituta za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS), kjer točke delijo nogometni strokovnjaki iz 90 držav sveta. Nagrado IFFHS za leto 2019 je osvojil tudi vratar Jan Oblak, ki je bil v glasovanju tretji; zmagal je Brazilec Alisson.

Skomina je prvič v karieri osvojil nagrado za najboljšega delivca pravice na svetu in je postal 19. sodnik s tem laskavim priznanjem vse od leta 1987, odkar IFFHS podeljuje to nagrado.

Rekorder po številu nagrad za najboljšega sodnika je Italijan Pierluigi Collina, ki jih je med letoma 1998 in 2003 osvojil šest.

Triinštiridesetletni Skomina je v glasovanju zbral 136 točk in zanesljivo premagal dobitnika omenjene nagrade iz leta 2017, Nemca Felixa Brycha (129) na drugem mestu.
 

Stalne predstave


Slovenski sodnik je v sezoni 2019 med drugim sodil tudi najprestižnejšo tekmo, finale lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom, in po mnenju IFFHS nizal konstantne predstave skozi vso sezono.

Doslej je Skomina v karieri sodil več kot 530 tekem (301 v slovenski prvi ligi, 50 v ligi prvakov, 17 v evropski ligi, 60 mednarodnih tekem pod okriljem Uefe, svetovno prvenstvo in olimpijski turnir).

Jan Oblak je med tremi najboljšimi vratarji na svetu. FOTO: Reuters
Jan Oblak je med tremi najboljšimi vratarji na svetu. FOTO: Reuters

 

Brazilski branik


Inštitut IFFHS je izbral tudi najboljšega vratarja za leto 2019. V glasovanju je z 286 točkami zmagal Brazilec Alisson, ki je z Liverpoolom osvojil ligo prvakov, z brazilsko reprezentanco pa južnoameriško prvenstvo. Vse od leta 1987 je le še en južnoameriški vratar prejel to nagrado – José Luis Chilavert ima v vitrinah tri.

Drugi je bil vratar Barcelone Nemec Marc-André ter Stegen (104), tretji pa slovenski čuvaj mreže Atletica Jan Oblak (67), ki je zadnje tri sezone vselej med najboljšimi tremi vratarji na svetu, so zapisali pri IFFHS.

Komentarji: