Derbi v Amsterdamu v senci vročih 90 minut v snežnem Kijevu

Šahtar za napredovanje potrebuje zmago proti nepremaganemu Lyonu. Ajax lovi prvo mesto proti Bayernu, Manchester United na Mestalli.
Fotografija: popravljen
Odpri galerijo
popravljen

Po sinočnji drami v Liverpoolu, Barceloni in Milanu današnji večer v ligi prvakov širši nogometni javnosti ne dviga kocin. V skupinah od E do H je odprto le še vprašanje o zadnjem klubu v ponedeljkovem žrebu za osmino finala. Odločitev bo padla v neposrednem dvoboju med Šahtarjem in Lyonom (21).

Iz skupine E bosta napredovala Bayern in Ajax, v obračunu večkratnih prvakov na štadionu Johana Cruyffa bo šlo za prvo mesto in potencialno boljše izhodišče v žrebu na sedežu Uefe v Nyonu. Nizozemcem šteje le zmaga proti zasedbi Nika Kovača, ki mu zaradi devetih točk zaostanka za Borussio v bundesligi gorijo tla pod nogami in mu bržčas lahko le evropski uspeh reši vroči stolček. Morebitni spodrsljaj v Amsterdamu in še kakšen v domači ligi pa bi lahko že pred zimskim premorom šefe prepričala o skrajni potezi.
 

Bijol na Santiagu Bernabeuu


V skupini G je znano, da bosta v izločilne boje šla Real Madrid in Roma, Viktorii iz Plzna pa se obeta evropska pomlad, če CSKA Moskva s slovenskim upom Jako Bijolom ne bo uprizorila senzacije na Santiagu Bernabeuu, kjer bo branilec naslova Real zaigral z mnogimi rezervisti. Tudi v skupini H je bolj ali manj vse na dlani. Juventus bo zagotovo prvi, če bo zmagal v Bernu, Manchester United bo gostoval pri Valencii, ki bo srečo iskala v evropski ligi. Če bi Italijani remizirali z Young Boys, bi zmaga Unitedu prinesla prvo mesto.

Foto
Foto


Čustva bodo najbolj razgreta v skupini F, v kateri imajo vsa štiri moštva svoje računice. Mesto v osmini finala ima zagotovljeno le Manchester City, a lahko je tudi drugi, če izgubi doma proti Hoffenheimu in Lyon zmaga v Kijevu. Francozi se s tem, ali bodo prvi, še najmanj ukvarjajo. Storili bodo vse, da ostanejo neporaženi, saj Šahtarju igra zgolj zmaga. Ambicije ima tudi Hoffenheim. Zmaga pri Cityju, ki ga še peče poraz proti Chelseaju, po katerem je izgubil vodstvo v premier league in mu zbranost jemlje razprava okrog rasističnih žaljivk na račun Raheema Sterlinga, bi mu prinesla nadaljevanje sezone v EL, če bi Šahtar pregorel v želji in izgubil z Lyonom.
 

Blanc v nizkem štartu


Slednji ne sodi med velikane evropskega nogometa, vendar je že petnajstič član LP, kar ni uspelo nobenemu drugemu francoskemu klubu. Leta 2010 je igral celo v polfinalu. Zanimivo, Lyon sploh še nima poraza. Po uvodnem podvigu z zmago v Manchestru (2:1) je nanizal štiri remije, na prvi tekmi s Šahtarjem je pred praznimi tribunami nadoknadil zaostanek z 0:2.

Trener Bruno Genesio je še nepremagan v LP, a se mu že trese stolček. FOTO: Reuters
Trener Bruno Genesio je še nepremagan v LP, a se mu že trese stolček. FOTO: Reuters


Karizmatični predsednik kluba Jean-Michel Aulas pričakuje dobre novice iz Kijeva in vrnitev spektakla na svoj štadion. »Šahtar je kakovostno moštvo, toda ni tako močan kot City, ki nas na dveh tekmah ni mogel premagati. Nam je dovolj remi in takšnih priložnosti ne smemo zapravljati«, je dejal Aulas in zatrdil, da služba trenerja Bruna Genesia ni odvisna od razpleta večera v Kijevu, kjer za nocoj napovedujejo sneg. Pa čeprav so se pojavile govorice, da je Lyon, četrti v francoski ligi, že poklical Laurenta Blanca ...

Preberite še:

Komentarji: