Dokončno potrdili pravilo petih menjav

Glede polavtomatskega zaznavanja prepovedanega položaja kot pomočjo za uradne osebe bodo strokovnjaki odločili, ali ga bodo že uporabili na katarskem SP.
Fotografija: Trenerji bodo lahko še naprej, zdaj so to dokončno potrdili, zamenjali pet igralcev. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Trenerji bodo lahko še naprej, zdaj so to dokončno potrdili, zamenjali pet igralcev. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) je v Dohi v Katarju dokončno potrdil uvedbo pravila petih zamenjav na nogometni tekmi. Ocenjevanje uporabe novega polavtomatskega sistema VAR za določanje prepovedanega položaja, ki ga namerava Mednarodna nogometna zveza (Fifa) uporabiti med svetovnim prvenstvom v Katarju od 21. novembra do 18. decembra, se bo nadaljevalo in je zazdaj zelo zadovoljivo, je pojasnil njen predsednik Gianni Infantino na letni skupščini Ifaba. Predsednik Fife Infantino pravi, da pravilo petih menjav uživa močno podporo celotne nogometne skupnosti.

V zvezi s polavtomatskim zaznavanjem prepovedanega položaja kot pomočjo za uradne osebe na tekmah pa bodo strokovnjaki odločili, ali ga bodo že uporabili na SP, ki se bo začelo 21. novembra. Sistem, ki so ga testirali v zadnjih dveh letih, naj bi prepovedani položaj zaznal v le nekaj sekundah. Razpravljali so tudi o žgočih vprašanjih, ki zadevajo možnost zamenjave igralca v primeru pretresa možganov. Opozorili so tudi na pomanjkanje spoštovanja sodnikov in problematiko njihove varnosti, kar so opredelili kot svetovni problem. Člani Ifaba so se strinjali, da se bodo tem vprašanjem še posebej posvetili. Med možnimi rešitvami je tudi uporaba kamer, ki bi jih na sebi nosili sodniki.

Komentarji: