Na voljo le še tri vstopnice za euro 2024: komu bo uspelo?

Zmagovalci šestih tekem dodatnih kvalifikacij za preboj na evropsko prvenstvo bodo 26. t. m. lovili zadnje tri vozovnice za euro
Fotografija: Edin Džeko, najboljši strelec Bosne in Hercegovine, v 39. letu starosti še upa na preboj na evropsko prvenstvo. FOTO: Jewel Sama/AFP
Odpri galerijo
Edin Džeko, najboljši strelec Bosne in Hercegovine, v 39. letu starosti še upa na preboj na evropsko prvenstvo. FOTO: Jewel Sama/AFP

Poraženci kvalifikacij in srečni zmagovalci lige narodov in imajo še eno, zadnjo priložnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu v Nemčiji. Dvanajst reprezentanc se bo danes in 26. t. m. potegovalo za tri vozovnice. V »polfinalu« stavnice dajejo največ možnosti za preboj v finale Gruziji, Grčiji, Poljski, Ukrajini, Izraelu in Walesu. V zadnjih 90 minutah pa bo, kar bo ...

Izstopata dve tekmi, v Zenici bo jeseni povsem razglašena in nacionalno neenotna Bosna in Hercegovina pod taktirko nekdanjega trenerja Olimpije Sava Miloševića poskušala obrniti krivuljo nazadovanja in razpadanja. A njene možnosti so minimalne, saj bodo tekmeci v kvalifikacijah najbolj nesrečni, toda zelo nadarjeni in še dodatno motivirani Ukrajinci. Druga tekma, ob kateri bo v zraku še marsikaj drugega, kot le športni izplen, bo v Budimpešti, kjer je gostitelj Izrael.

Kombinatorika dodatnih kvalifikacij je ponudila tudi nenavadno možnost, da bi v Nemčiji lahko igrale kar štiri reprezentance iz slovenske kvalifikacijske skupine – poleg zmagovalcev Dancev in Slovencev o preboju v Nemčijo upajo še Kazahstanci in Finci. A v dvobojih z evropskimi prvaki izpred 20 let Grki in Valižani niso favoriti.

Zadnja priložnost za sarajevskega laboda

Edin Džeko in Robert Lewandowski sta evropska velikana med napadalci, strelci in bržkone lovita zadnji vlak za še en ples na velikem odru. Za 38-letnega Bošnjak sicer drugega, potem ko je z BiH igral na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014, medtem ko bi 35-letni Poljak morda potegnil reprezentančno kariero še v naslednje kvalifikacije za v ZDA, Kanadi in Mehiki leta 2026. Lewandowski, od katerega sta med aktivnimi napadalci na klubski ravni učinkovitejša le nedotakljiva Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, je od 82 reprezentančnih golov dosegel le sedem golov golov na SP (2) ali EP (5).

»Imam občutek, da prvič nihče od nas ne pričakuje veliko. To so že pete dodatne kvalifikacije, ko se prebiješ do njih, je pot do velikega tekmovanja najhitrejša. Tekma, dve. Kakorkoli že, priložnost je tu. Kvalifikacije smo izpeljali slabo, če bomo ocenjevali svoje možnosti po učinku, so Ukrajinci favoriti. Ampak to so drugačne tekme in verjamem, da so možnosti 50-odstotne,« je bil iskren Džeko, ki bo igral že 134. reprezentančno in lovil 67. gol.

Spored
Spored

Ukrajini je neposredno uvrstitev v Nemčijo preprečil sodnik, ki je osrečil branilce naslova Italijane, toda velika večina strokovnjakov prikimava oceni, da ima Ukrajina izjemen rod igralcev in mladih povrhu, ki imajo izjemen potencial. Igrajo v najmočnejših ligah in v vidnih vlogah. Prav ruska agresija je reprezentanco naredila še močnejšo, saj so se najboljši igralci zatekli v tujino, kjer se morajo dokazovati s tekme na tekmo.

Doma so bili »preplačani lažni heroji«. Toda zdajšnji zvezdniki Artem Dovbijk (Girona), Mihailo Mudrik (Chelsea), Andrij Lunin (Real Madrid), Ruslan Malinovskij (Genoa), Oleksander Zinčenko (Arsenal) ... imajo tudi prvovrstna voditelja, predsednika nogometne zveze Andrija Ševčenka in selektorja Sergija Rebrova.

Preberite še:

Komentarji: