Dvojna krona za Olimpijo

Ljubljanski nogometaši so se v pokalnem finalu znesli nad Aluminijem in v Stožicah zmagali s kar 6:1.
Fotografija: Ljubljančani so pokalni dodali še ligaško lovoriko. Foto Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Ljubljančani so pokalni dodali še ligaško lovoriko. Foto Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Nogometaši Olimpije se veselijo dvojne krone. Ligaški, ki so jo potrdili v nedeljo na gostovanju v Domžalah, so danes dodali še pokalno. V velikem finalu so se namreč pred domačim avditorijem v Stožicah znesli nad Aluminijem in ga odpravili s kar 6:1, s čimer se je nova Olimpija dokopala do prve tovrstne krone, skupno pa pete. Kidričani tudi po drugem preboju v finale ostajajo praznih rok, zmaji pa so na tronu nasledili Domžalčane.

Dvakrat se je med strelce vpisal Leon Benko, po enkrat pa Rok Kronaveter, Ricardo Alves in rezervista Goran Brkić in Issah Abass. Častni zadetek za poražence, ki so bili prekratki tudi v petem medsebojnem obračunu v tej sezoni, je v začetku drugega polčasa prispeval Francesco Tahiraj. Nogometaši Olimpije so bili sicer kar dvotretjinsko pri žogi in imeli vso statistiko krepko na svoji strani, predvsem razmerje sproženih strelov v okvir vrat – 16:4.


Potek prvega polčasa


Prvo resnejšo priložnost Olimpije so gledalci na stožiških tribunah videli ob koncu desete minute, ko je Stefan Savić lepo prodrl po desni strani in podal globoko v osrčje kazenskega prostora, kjer je nogo podstavil Rok Kronaveter, vendar pa je bil njegov poskus precej premalo natančen. Isti igralec je šest minut pozneje z glavo meril natanko v vratarja Matijo Kovačića, v 18. minuti pa se je mreža gostov vendarle prvič zatresla. Ricardo Alves je odlično podal z leve, v kazenskem prostoru pa se je sijajno odzval Leon Benko in žogo poslal v mrežo.

Tudi po doseženem zadetku so državni prvaki narekovali ritem, Aluminij pa ni kazal takšne energije kot, denimo, v polfinalu. To so znali zmaji kaznovati še pred odhodom na glavni odmor. Vnovič je Savić spletel lepo akcijo in našel Kronavetra, ki je ob neodločni obrambi gostov podvojil vodstvo. Benko bi se lahko že drugič med strelce vpisal v 42. minuti, ko je izkoristil Savićev predložek in nevarno sprožil po tleh, Kovačić je s skrajnimi napori in s konicami prstov žogi ravno toliko spremenil smer, da ni končala v mreži. Vsa statistika prvega polčasa je bila na strani domačih: 72-odstotna posest žoge, razmerje priložnosti 10:2, strelov v okvir vrat 5:1 in kotov 3:0.


Potek drugega polčasa


Drugi polčas se je začel s hitro hladno prho za domače privržence. Za nekaj več razburljivosti v dvoboju je namreč v 50. minuti poskrbel zadetek Aluminija. Obetaven napad je s strelom kronal Lucas Horvat, Aljaž Ivačič je žogo še odbil, toda ravno na nogo Francesca Tahiraja, ki se mu ni bilo težko vpisati med strelce. Ko se je zdelo, da gostje vzpostavljajo ravnotežje na igrišču, pa je za povišanje vodstva s svojim drugim golom v obračunu poskrbel Benko, ki ga je hip zatem zamenjal Issah Abass. Tudi Kronaveter je šel predčasno na klop, nadomestil ga je Nik Kapun.

Toda varovanci Igorja Bišćana se z vodstvom s 3:1 niso zadovoljili. V 66. minuti je zadel še Alves, ki je našel luknjo v nasprotnikovi obrambi in žogo natančno poslal mimo Kovačića. Kmalu zatem ga je zamenjal Goran Brkić, ki je v 81. minuti poskrbel za petardo v Aluminijevi mreži. Asistiral mu je še en rezervist Issah Abass, ki je nato štiri minute pozneje postavil končni izid 6:1. Ljubljančani so v drugem polčasu kar enajstkrat sprožili v okvir vrat, šest zadetkov pa so pred tem nazadnje dosegli septembra lani – ravno tako v pokalu v dvoboju z Radomljami.


OLIMPIJA : ALUMINIJ 6:1 (2:0)


Strelci: 1:0 - Leon Benko (Ricardo Alves, 18.), 2:0 - Rok Kronaveter (Stefan Savić, 35.), 2:1 - Francesco Tahiraj (50.), 3:1 - Leon Benko (Ricardo Alves, 59.), 4:1 - Ricardo Alves (66.), 5:1 - Goran Brkić (Issah Abass, 80.), 6:1 - Issah Abass (85.).

Komentarji: