Euro 2024 bo gostila Nemčija

V glasovanju Evropske nogometne zveze (UEFA) je dobila več podpore kot edina protikandidatka Turčija.
Fotografija: Aleksander Čeferin je obe kandidaturi označil za močni. FOTO: Martial Trezzini/AP
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin je obe kandidaturi označil za močni. FOTO: Martial Trezzini/AP

Nyon – Evropska nogometna zveza (UEFA) je na zasedanju v Nyonu izbrala gostitelja evropskega prvenstva leta 2024. Prirediteljica turnirja bo Nemčija, ki je na glasovanju ugnala Turčijo in bo tako prvič po dvanajstih letih – po svetovnem prvenstvu 2006. – spet izpeljala turnir najvišjega ranga. Nazadnje je, še kot Zahodna Nemčija, najboljše reprezentance stare celine gostila malo pred padcem berlinskega zidu, leta 1988. Zadnje evropsko prvenstvo, ki se je izšlo po željah Portugalske, je bilo predlani v Franciji, prihodnje čez dve leti pa bo gostilo kar dvanajst evropskih mest, finale bo v Londonu.


Močni kandidaturi


UEFA je lanskega marca obelodanila, da sta se za kandidaturo za izvedbo eura 2024 odločili zgolj dve državi, med katerima so danes delegati v Švici večinsko, z dvanajstimi glasovi, izbrali Nemčijo, medtem ko je Turčija, ki ni še nikdar priredila tovrstnega tekmovanja, prepričala štiri glasovalce. Prva moža nemške in turške nogometne zveze, Reinhard Grindel in Servet Yardimci, nista smela glasovati. »Obe kandidaturi velikih nogometnih sil sta bili močni, žal pa lahko organizacija pripade zgolj eni,« je ob naznanitvi gostiteljice poudaril predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Prvemu možu nemškega nogometa Reinhardu Grindlu se je lahko smejalo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Prvemu možu nemškega nogometa Reinhardu Grindlu se je lahko smejalo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Turško tveganje


Turnir leta 2024 bo gostilo deset nemških mest – München, Dortmund, Hamburg, Köln, Frankfurt, Gelsenkirchen, Leipzig, Stuttgart, Düsseldorf in seveda Berlin, ki bo na olimpijskem štadionu izpeljal tudi finalni obračun. Delegati, sicer člani izvršnega odbora UEFA, so se danes orientirali po nedavno objavljenem sporočilu UEFA z oceno obeh kandidatov, ki je Turčijo ovrednotilo za potencialno organizatorko s številnimi tveganji in pomanjkljivostmi, tako na področju logistike in hotelske nastanitve, dotrajane infrastrukture, omejenega oglaševanja in celo kratenja človekovih pravic.


Čudovit dan za nogomet v Nemčiji


»Zelo odprti smo in gostoljubni, kar nameravamo ponovno dokazati. Predvsem pa smo Nemci ljudje, ki znam poskrbeti za zabavo,« je poudaril ambasador nemške kandidature Philipp Lahm, Grindel pa ga je dopolnil: »Zavedamo se, kaj nas čaka, in se veselimo, da je bil naš koncept prepričljiv. Danes je čudovit dan za poklicni in amaterski nogomet v Nemčiji.« Manj razlogov za zadovoljstvo je imel turški športni minister dr. Mehmet Kasapoglu: »Naša organizacijska moč in kakovost sta nesporni. Imamo nove štadione, nove objekte. Kot država nismo izgubili ničesar.«
 

Preberite še:

Komentarji: