Francozi s prstom kažejo na Angleže, oster odziv županje Liverpoola

Francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera je za nerede pred finalom nogometne lige prvakov okrivila navijače Liverpoola.
Fotografija: Številni navijači Liverpoola so več ur čakali na vstop na štadion Stade de France. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Številni navijači Liverpoola so več ur čakali na vstop na štadion Stade de France. FOTO: Thomas Coex/AFP

Med 30 do 40.000 ljudi je želelo na Stade de France brez ali s ponarejenimi vstopnicami, kar je razlog za varnostne težave, je dejala za RTL. Medtem pa je županja Liverpoola Joanne Anderson kritizirala francosko policijo. Še vedno je treba razjasniti, od kod so prišle ponarejene vstopnice v tako velikem številu, je v ponedeljek dejala Amelie Oudea-Castera za RTL. Ministrica je tudi obtožila nogometni klub Liverpool, da ne skrbi dobro za svoje navijače, kot na primer Real Madrid, in jih prepušča samim sebi.

Ministrica je obžalovala uporabo solzivca, ki je prizadel tudi preostale navijače, družine in otroke. Obenem je potrdila, da je Francija sposobna organizirati velike športne dogodke, in spomnila na euro 2016. Tudi Evropska nogometna zveza (Uefa) je sobotni kaos pri vstopu na štadion Stade de France v Parizu za finale lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom (0:1) pojasnila z velikim številom navijačev brez veljavnih vstopnic. Francoska policija je medtem sporočila, da je aretirala 105 oseb, 238 je bilo v neredih lažje poškodovanih.

Finale lige prvakov se je začel z več kot polurno zamudo. Organizatorji so sprva na semaforju kot razlog za zamudo navedli varnostne razloge, nato pa je bilo rečeno, da gre za »prepozen prihod navijačev«. To je razjezilo številne privržence Liverpoola, ki so na družbenih omrežjih poročali, da so pred štadionom mirno čakali več ur. Posnetki prikazujejo včasih kaotične prizore na vhodih in dolge čakalne vrste okoli arene.

Liverpoolski veljaki vedno bolj jezni

Medtem pa je županja Liverpoola ostro kritizirala ravnanje francoske policije proti britanskim navijačem in ga označila kot »izjemno gnusnega«. Policija je delovala »res brutalno« in način organizacije nogometne tekme je bil kaotičen", je za BBC v ponedeljek povedala Andersonova, ki je bila na štadionu tudi sama. Meni, da bi se morali navijačem Liverpoola opravičiti.

»Več zgodb kot slišim, vedno bolj sem jezna,« je dejal Andersonova: »Navijače je treba obravnavati bolj spoštljivo.«

Že pred tem je županja napovedala, da bo britansko zunanjo ministrico Liz Truss prosila za odgovore s strani Uefe in francoskega predsednika Emmanuela Macrona pozvala k preiskavi incidentov. Tudi britanski minister za šport Nigel Huddleston je prek​ twitterja pozval k preiskavi dogodkov.

»Zelo smo zaskrbljeni zaradi vznemirljivih prizorov sinoči okoli Stade de Franca in sodelovali bomo z ustreznimi organi, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo in zakaj,« je objavil.

Tudi državni sekretar Chris Philp je danes za Sky News pozival Uefo k podrobni preiskavi sobotnih incidentov. »Bil sem zgrožen nad temi posnetki francoske policije, ki je v gneči uporabila solzivec proti navijačem, ki so mirno čakali na vstop na stadion, vključno z otroki in invalidi,« je dejal Philp.

»Sodeč po posnetkih, ki smo jih videli, policija ni imela utemeljenega razloga za takšno ravnanje,« je dodal

Preberite še:

Komentarji: