Hrvati trepetajo, čakajo na odločitev švedskih epidemiologov

Ob polčasu prijateljske nogometne tekme s Turčijo je branilec južne sosede Domagoj Vida izvedel, da je pozitiven na virus sars-cov-2.
Fotografija: Test Domagoja Vide (levo) je bil pred odhodom v Tručijo negativen, ker pa je bil sumljiv, so opravili še enega. Ta je potrdil, da je hrvaški reprezentant pozitiven. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Odpri galerijo
Test Domagoja Vide (levo) je bil pred odhodom v Tručijo negativen, ker pa je bil sumljiv, so opravili še enega. Ta je potrdil, da je hrvaški reprezentant pozitiven. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Branilec hrvaške nogometne reprezentance Domagoj Vida, ki je sinoči na prijateljski tekmi proti Turčiji (3:3) v Istanbulu odigral en polčas, je pozitiven na novi koronavirus. Vida ni vedel, da je okužen, saj je HNS rezultate testiranja prejela malo po polnoči po lokalnem času.

Po ponedeljkovem rednem testiranju na virus sars-cov-2 so bili vsi reprezentanti in člani strokovnega štaba negativni. V sredo zjutraj pa so opravili še redno testiranje za sobotno tekmo lige narodov s Švedsko.

Uradne rezultate sredinega testiranja je hrvaška zveza prejela nekaj po polnoči po lokalnem času in potrdili so, da je Vida pozitiven.

»Zdravniška služba reprezentance je prvotno informacijo, da obstaja en potencialno pozitiven izvid na sars-cov-2, prejela proti koncu premora ob polčasu. Gre za običajni postopek, da se sumljivi izvid takoj še enkrat testira. Ker se je selektor Zlatko Dalić že odločil o zamenjavi Vide, ga je zdravniška služba reprezentance v skladu z epidemiološkimi predpisi do potrditve izvida izolirala. Vida bo v skladu s predpisi naslednje dni preživel v samoosamitvi v Istanbulu,« so zapisali pri HNS.

Vsi preostali reprezentanti in člani strokovnega štaba, ki so bili na testiranju negativni, bodo odpotovali v Stockholm. Poleg Vide, ki je sicer član turškega velikana Bešiktaša, je bil na novi koronavirus pozitiven tudi eden od članov delegacije HNS, ki pa ni bil v stiku ne z igralci ne s trenerji.

Vida bo tako zagotovo izpustil naslednji dve tekmi Hrvaške v ligi narodov; sobotno proti Švedski in torkovo proti Portugalski v Splitu.

Toda Hrvaški grozi črn scenarij v ligi narodov. Švedska epidemiološka služba lahko odloči, da prepove vstop hrvaške nogometne odprave, s čimer bi Hrvaška izgubila z 0:3 in se pred izpadom v skupino B lige narodov reševala v dvoboju proti evropskemu prvaku Portugalski.

Komentarji: