Igra na živčne strune s srečnim koncem

Liverpoolovi lastniki iz ZDA razmišljajo o dobičkonosni prodaji angleškega prvaka.
Fotografija: Nasprotniki rdečih so bili nemočni na zmagoviti poti rdečih do naslova. FOTO: Jon Super/Reuters
Odpri galerijo
Nasprotniki rdečih so bili nemočni na zmagoviti poti rdečih do naslova. FOTO: Jon Super/Reuters

Če bi bila legendarna liverpoolska glasbena skupina The Beatles še skupaj, bi zdaj zabrenkala komad Magical Mystery Tour. Takšno je bilo namreč tekmovalno potovanje nogometašev Liverpoola v sezoni 2019/20.

Rdeči z Anfielda sedem krogov pred koncem elitne angleške premier league že lahko slavijo nov naslov prvaka, prvi po tridesetih letih in skupno devetnajsti. Ko so nazadnje postali šampioni, se tekmovanje celo še ni imenovalo premier league.

Karizmatični nemški trener Jürgen Klopp je liverpoolsko bando, ne bend kot Beatles, letos le suvereno pripeljal do naslova, potem ko je lani pri 97 zbranih točkah izgubil le eno tekmo, a najboljši je bil za boro točko Manchester City. Zato pa je bila v trofejno sobo na stadionu Anfield umeščena lovorika za zmago v ligi prvakov.

Izbrani angleški strokovnjaki pa se v oceni zdajšnjega zmagoslavja tudi strinjajo v tem, da je Liverpool v tej sezoni v boju za naslov z nenehno veliko prednostjo, zdaj je 23 točk, psihološko uničil nebeško modre iz Manchestra. Sta pa bila za igranje na živčne strune velik izziv tudi ustavitev sezone zaradi koronavirusa in dolgo pregovarjanje o ponovnem zagonu, ko je bilo ligaško tekmovanje že na meji tega, da ga predčasno končajo.
 

Različni rodovi


Današnji časi so že brez pandemije dovolj zapleteni, ni več nostalgične romantike, a novi šampionski rod morebiti res ni na ravni tistih dveh iz sedemdesetih in osemdesetih let preteklega stoletja, ta sta enajstkrat osvojila angleško prvenstvo, ob tem še štirikrat slavila naslov v ligi prvakov. Tudi rod Stevena Gerrarda, elitno evropsko tekmovanje je sebi v prid odločil leta 2005, je neka druga zgodba.

Nasprotniki rdečih so bili nemočni na zmagoviti poti rdečih do naslova. FOTO: Jon Super/Reuters
Nasprotniki rdečih so bili nemočni na zmagoviti poti rdečih do naslova. FOTO: Jon Super/Reuters


Kar velja, pa je, da se zdajšnjih nogometašev Liverpoola kot klop drži prebujena zmagovalna miselnost trenerja Kloppa.
 

Na robu bankrota


Ker je šport velik posel, pa se okoli šampionskega Liverpoola pojavljajo tudi že prve poslovne špekulacije. Rdeči klub je leta 2010 kupilo ameriško podjetje Fenway Sports Group, to pa naj bi zdaj v luči naslova prvaka ob povečani vrednosti klub z velikanskim dobičkom tudi prodalo. Nogometni klub Liverpool je ocenjen na vrednost dveh milijard funtov (2,2 milijarde evrov), zdajšnji lastniki z Johnom Henryjem na čelu pa po besedah nekdanjega predsednika rdečih Martina Broughtona v zakulisju že kujejo velik posel.

Lovoriko za lani osvojeno ligo prvakov so dobili, za naslov v premier league jih še čaka. FOTO: Carl Recine/Reuters
Lovoriko za lani osvojeno ligo prvakov so dobili, za naslov v premier league jih še čaka. FOTO: Carl Recine/Reuters


Sicer je klub že bil na robu bankrota, ko je Škotski kraljevi banki dolgoval 237 milijonov funtov (262 milijonov evrov), dolg sta povzročila prejšnja ameriška lastnika George Gillett in Tom Hicks. Šest mesecev pravnih bojev je trajalo, da sta Američana klub prodala rojakom, in to za, kar se zdi drobiž, 300 milijonov funtov (331 milijonov evrov). Liverpool je denimo lani imel rekorden promet 530 milijonov funtov (586 milijonov evrov).
 

Kokoš z zlatimi jajci


»No, za zdaj ni treba že oznanjati alarma oziroma biti plati zvona. A normalno bi bilo poslovno razmišljati tudi o prodaji kluba. Zdajšnji Liverpoolovi lastniki so tudi bejzbolski klub Boston Red Sox poslovno preobrazili, uspešen je bil tudi na igrišču,« pravi Martin Broughton. »Fenway Sports Group je v šport vložil veliko denarja, sicer svojih lastniških deležev še ni prodal, a skozi glave mu gotovo gre misel o dobičkonosnem poslu, ki mu je pred nosom.

Lastniki tudi niso videti kot poslovni možje, ki se jim mudi prodati kokoš, ki nese zlata jajca,« je še dodal nekdanji prvi Liverpoolov mož.

Komentarji: