Iličić, Šporar in Zahović prerešetali goste v pičli uri igre

Prijateljska tekma z Gibraltarjem je selektorju Keku omogočala pripravo za septembrsko tekmo z Malto.
Fotografija: Slovenci so pričakovano visoko zmleli skromno reprezentanco Gibraltarja. FOTO: BorutćŽivuloviĆ/Reuters
Odpri galerijo
Slovenci so pričakovano visoko zmleli skromno reprezentanco Gibraltarja. FOTO: BorutćŽivuloviĆ/Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v tekmi z Gibraltarjem preizkušala zadnje podrobnosti pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju in visoko premagala skromnega sredozemskega tekmeca. Gostje so v Kopru padli z izidom 6:0, selekcija Matjaža Keka pa je opravila svoje že v prvi uri igre, v kateri je zabila šest golov.

Prijateljska tekma z Gibraltarjem je selektorju Keku omogočala nekakšno pripravo za septembrsko tekmo z Malto, kjer se Slovencem prav tako obeta zaprto postavljen tekmec, četudi močnejši od Gibraltarja. Ob tem bo poletje zagotovo bolj prijetno. Septembra namreč čakajo Slovence tri tekme – 1. septembra morda že ključni slovanski derbi s Slovaško, tri dni pozneje na istem štadionu v Stožicah še tekma z Malto in tri dni zatem obisk Splita, kjer jih bo čakala favorizirana Hrvaška.


Belec nespretno zakrivil kazenski strel in ga spretno ubranil


Pogled na vrstni red skupine H je zgovoren (Hrvaška in Rusija po 6, Slovaška 5, Ciper 4, Slovenija 3, Malta 1), zato slovenski nogometaši nimajo več manevrskega prostora za spodrsljaje. Gibraltar je bil zadnja akcija Kekovih fantov v juniju, potem ko so pred dnevi remizirali v Skopju (1:1).

Vid Belec je nespretno zakrivil kazenski strel za Gibraltar, ki ga je nato spretno ubranil. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Vid Belec je nespretno zakrivil kazenski strel za Gibraltar, ki ga je nato spretno ubranil. FOTO: Borut Živulović/Reuters

 
Kakorkoli, razplet prvega polčasa dvoboja v Kopru – v prijateljskih tekmah je najbolj merodajnih prav prvih 45 minut igre – je bil pričakovan, Gibraltar v resnici ni resno ogrozil Slovenije, četudi si je priigral celo kazenski strel pri zaostanku z 0:1. Vid Belec je namreč v eni od akcij ujel žogo, nato pa nespretno udaril tekmeca v obraz, četudi bi lahko »izsilil« celo prekršek gosta v napadu. Gibraltar je dobil nagrado, Belec pa se je odkupil, potem ko je ubranil enajstmetrovko Kennetha Chipoline.

Vse ostalo na Bonifiki je pripadlo gostiteljem, ki jih je Kek postavil na igrišče zelo napadalno in vsaj proti tako skromnemu tekmecu zadel v polno. Trije izrazito ofenzivni igralci Jan Mlakar, Luka Zahović in Josip Iličić, pred njimi pa Andraž Šporar, to je delovalo dobro.


Matjaž Kek opravil dvakrat po tri menjave


Slovenci so nadzorovali potek tekme in vseskozi poskušali »iskati gol«, kar jim je tudi dobro uspevalo. Dobro je delovala naveza med Šporarjem in Zahovićem, tako sta padla prvi in tretji gol: Zahović je obakrat podal nekdanjemu soigralcu iz selekcije U-21 (prvič globinsko na meji ofsajda, drugič z desne), Šporar je obakrat lepo matiral vratarja Dayla Coleinga.

Andraž Šporar se je v Kopru vrnil v dobro strelsko formo, pomagal mu je tudi Josip Iličić. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Andraž Šporar se je v Kopru vrnil v dobro strelsko formo, pomagal mu je tudi Josip Iličić. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Tudi gol Iličića za 2:0 s približno 22 metrov je bil mojstrski, pri čemer je žoga rahlo oplazila gostujočega branilca, zletela pod prečko in videli smo lep gol. »Jojo« je vmes na »počitniški« način zapravil tudi najstrožjo kazen po igranju gostov z roko – prav po strelu Iličića –, saj je streljal po tleh, ne močno in naravnost v vratarja. Kranjčan je bil kljub vsemu med najbolj razigranimi, Mlakarja je denimo z globinsko podajo odlično poslal v ogenj za Mlakarjev prvenec in izid prvega polčasa 4:0. Prednost gostiteljev bi bila lahko tudi višja, saj so nanizali še nekaj priložnosti za gol.


Desna stran Slovenije delovala veliko boljše


Tudi v nadaljevanju tekme je bil promet na zelenici koprske Bonifike usmerjen povečini v stran gibraltarskih vrat. Kek je opravil tri menjave in ob polčasu poslal v igro Žana Roglja, Benjamina Šeška in Sandija Lovrića, ob tem pa ohranil podoben sistem igre kot prej. Tudi to je bilo učinkovito, med strelce pa se je še enkrat vpisal Iličić, ki mu je spet podal Zahović. Mariborčan bi si zaslužil vsaj en gol, saj je tri omogočil soigralcem, toda Kek ga je nato povlekel iz igre.

Gostom ni pomagalo, da so se lotevali Iličića s po dvema čuvajema. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Gostom ni pomagalo, da so se lotevali Iličića s po dvema čuvajema. FOTO: Borut Živulović/Reuters


Na igrišče je poslal še tri sveže obraze: to so bili Domen Črnigoj, Miha Zajc in Jaka Bijol, rahlo se je spremenil tudi koncept slovenske igre, Slovenci pa so ob tem prestavili v nižjo prestavo. Še naprej so bili bolj ustvarjalni na desni strani – Sven Šoštarič Karić je bil na drugi strani bolj ali manj neviden –, na kateri je bil prej ob Iličiću Petar Stojanović, nato Rogelj.Preberite še:

Komentarji: