Jan Oblak: Naši streli letijo mimo, tekmeci zadevajo z akrobacijami

Poraz s Chelseajem je potisnil Madridčane v neprijeten položaj, saj nimajo več granitne obrambe z začetka sezone.
Fotografija: Janu Oblaku in soigralcem v zadnjem času ne cvetijo rožice. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Janu Oblaku in soigralcem v zadnjem času ne cvetijo rožice. FOTO: Susana Vera/Reuters

Po petih zaporednih zmagoslavjih (2014-18) v nogometni ligi prvakov ima krivulja španskih klubov izrazito negativen trend. Predlani se je med elitno osmerico prebila le Barcelona in izpadla v polfinalu, lani je bila zanjo in za Atletico Madrid zadnja postaja četrtfinale. V uvodnih treh tekmah letošnjih izločilnih bojev pa je izkupiček španskih moštev klavrn: trije porazi s skupno razliko v golih 3:8. Barcelona in Sevilla sta klonili na domačih štadionih, Atletico pa se je v vlogi gostitelja v Bukarešti znašel v zelo neprijetnem položaju.

17. marca bo namreč lovil zaostanek 0:1 za Chelseajem v Londonu, kar bo težka naloga za moštvo, ki se precej raje brani in čaka na priložnosti v »partizanskem« načinu bojevanja kot napada na odprti fronti. Da je Atletico za hip vodilni na lestvici španske lige in drugi najučinkovitejši med vsemi – na 23 tekmah je zabil 45 golov in zaostaja le za Barcelono (50) – in da si Luis Suarez s 16 goli deli prvo mesto na lestvici strelcev z Lionelom Messijem, ni prav trden argument za uspešnost na evropski sceni.


 

Prvič po 77 tekmah LP brez strela v okvir vrat


Na njej pač veljajo drugačna pravila.  Atletico je na šestih tekmah skupinskega dela LP dosegel le sedem golov (enajst manj kot Bayern), od teh pet na dveh soočenjih s Salzburgom, prejel pa jih je osem, kar je za mnoge dodaten dokaz, da se nogometna kriza v Španiji dodatno poglablja. Kako torej do prebujenja v revanši s peto zasedbo angleške lige?

V Madridu so prižgali alarm in pobrskali po zgodovini kluba. Ugotovili so, da Atletico gostovanju v evropskem tekmovanju še nikoli ni nadomestil zaostanka z 0:1 s prve tekme, čeprav se je sedemkrat znašel v podobni godlji. Pod posebnim drobnogledom pa se je znašel trener Diego Simeone, ker se je odločil za defenzivno postavitev s šestimi obrambnimi možmi.

Iztržek je bil porazen: njegovo moštvo je imelo le 41-odstotno posest žoge in ni niti enkrat streljalo v okvir vrat Londončanov. To se na prejšnjih 77 tekmah, ki jih je Argentinec vodil v ligi prvakov, ni primerilo niti enkrat! Načrte, da bi branil rezultat 0:0 in prežal na napako tekmecev, mu je v 68. minuti prekrižal Olivier Giroud z golom s »škarjicami«.

Diego Simeone je med tekmo s Chelseajem živčno poskakoval ob igrišču. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP
Diego Simeone je med tekmo s Chelseajem živčno poskakoval ob igrišču. FOTO: Daniel Mihailescu/AFP

 

Simeone zaupa moštvu


»Zaupam našim nogometašem. Če bi mi septembra ponudili, da bomo konec februarja prvi v španski ligi, a da bomo začeli osmino finala lige prvakov s porazom, bi sprejel. Povratna tekma v Londonu ne bo lahka, toda katera med evropsko elito je?« odgovarja Simeone, ki bo moral čim prej prekiniti rezultatsko sušo Atletica. V zadnjih osmih nastopih je vselej prejel vsaj en gol, skupno enajst, kar se mu na začetku sezone nikakor ni moglo zgoditi. Ker mora tako pogosto po žogo v mrežo, ni prijetno niti Janu Oblaku, toda eden od najboljših vratarjev na svetu ostaja optimist tudi po treh zaporednih tekmah brez zmage; remiju in porazu z Levantejem v DP in razočaranju proti Chelseaju.

»Ne bi rekel, da smo v krizi. Res pa je, da se vse odvija drugače kot v prvih mesecih sezone, kar je normalno. Naši streli letijo mimo vrat, naši tekmeci zadevajo z akrobacijami in srečnimi odbitki. Decembra in januarja nismo igrali brezhibno, zdaj pa nismo brezupno slabi. Položaj je zapleten, toda v takšnih okoliščinah mora priti do izraza značaj moštva, kar se bo mojem mnenju zgodilo. Dvigniti moramo glave,» je prepričan slovenski zvezdnik in opozarja, da mora Atletico odigrati pred revanšo s Chelseajem celo kopico pomembnih dvobojev.

Počasi se bodo opogumili tudi navijači Madridčanov in se spomnili, da so njihovi ljubljenci v polfinalu lige prvakov 2014 doma igrali 0:0 s Chelseajem, v Londonu pa zmagali s 3:1.

Komentarji: