Jan Oblak po Lyonu med nesmrtnimi

Evropska lovorika Atletica navdušila španski tabor. Simeone upa, da bo Griezmann ostal. »Oblaku ni treba nizati obramb, da dokaže svojo kakovost.«
Fotografija: Takole sta se po veliki zmagi veselila vratar Jan Oblak in branilec Diego Godin.
Odpri galerijo
Takole sta se po veliki zmagi veselila vratar Jan Oblak in branilec Diego Godin.

Madrid, Lyon – Zanesljiva zmaga Atletica v Lyonu je navdušila družino Atletica, ki je raztepena po vsem svetu. Približno 11.000 navijačev na stadionu, več deset tisoč v Madridu in okrog 25 milijonov sledilcev kluba na družbenih omrežjih je zajela velika evforija, ki se ji niso mogli izogniti niti pisci nogometne pravljice v Lyonu.

»Seveda smo veseli tega podviga, po dolgem času smo osvojili novo lovoriko za klub,« je po zanj zgodovinskem uspehu priznal tudi Jan Oblak, šklofjeloški vratar, ki je postal šele drugi slovenski nogometaš z lovoriko v Uefinih tekmovanjih. Poskušalo jih je več, občutek šampionskega slavja odslej poznata zgolj Srečko Katanec, ki je leta 1990 osvojil nekdanji pokal pokalnih zmagovalcev v majici Sampdorie, in Oblak.

Oblaku je čestital za odmeven podvig tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno).
Oblaku je čestital za odmeven podvig tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno).

 

Oblak ne pozna svoje prihodnosti


Oblak ima sklenjeno pogodbo z Atleticom do konca junija 2021, zato se mu menda nikamor ne mudi, toda nogometni posel poteka s svetlobno hitrostjo, česar se zavedajo tako v taboru odličnega vratarja – predstavlja ga menedžer Miha Mlakar – kot v Madridu. Prav Oblak in junak večera Antoine Griezmann naj bi bila najbliže slovesu, klub bi zanju iztržil približno 200 milijonov evrov.



»Ljudje govorijo marsikaj ... Imam veljavno pogodbo, toda ne morem vedeti, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. To ni odvisno od mene. Uživam v trenutku slavja, a hkrati že razmišljam o nedelji, ko bomo morali osvojiti najmanj točko v tekmi z Eibarjem. Želimo končati na drugem mestu za Barcelono in pred Realom,« je zatrdil Oblak. Tipični Jan Oblak, torej, kakršnega je nekoč opisal tudi legendarni Brane Oblak, trener, ki mu je pred desetletjem ponudil priložnost v članskem moštvu ljubljanske Olimpije.
 

»Slovenec je vlival zanesljivost v igro Atletica«


Tudi v četrtek zvečer je bil 25-letnik med najbolj zanesljivimi nogometaši zmagovalne ekipe, čeprav mu ni bilo treba spektakularno posredovati. Vendar je novinar športnega dnevnika As Jesus Colino zapisal: »Oblaku ni treba nizati obramb, da dokaže svojo kakovost. Slovenec je vlival zanesljivost s samozavestnim lovljenjem žog in dobrim postavljanjem v obdobju, ko je bil Marseille najmočnejši. Ustavil je vse strele z izjemo tistega v drugem polčasu, ko je Mitroglou zadel vratnico.«

V še bolj znanem madridskem časniku Marca so prav tako poudarili »najlepšo zgodbo, kar jih je napisala zgodovina«, pri tem pa opisali karierno pot Antoina Griezmanna. Ta je z dvema goloma sam opravil z rojaki in se prebil do svoje prve prave lovorike v preddverju rojstnega mesta Macon, ki leži 60 kilometrov od Lyona. »Dom sem zapustil pri 14 letih prav zaradi tega, ker sem želel osvajati lovorike. Verjamem, da nisem končal s to misijo. Kako bi se opisal? Kot samozavesten nogometaš in hladnokrven napadalec,« je žarel od sreče Griezi, ki je v Lyonu dobil nov vzdevek – Grizou. Postal je šele prvi francoski nogometaš z najmanj dvema doseženima goloma v finalnih tekmah. To ni uspelo niti Michelu Platiniju ali Zinedinu Zidanu.
 

Griezmann in Oblak najbolj vroča


Francozovi soigralci so v izjavah po tekmi upali, da bo Griezmann ostal z njimi tudi v prihodnjih sezonah, čeprav obstaja možnost za njegovo selitev v Barcelono. Tudi trener Diego Simeone, ki je hodil po tribuni VIP kot nekoč risani junak Baltazar – zaradi Diegove kazni je vodil tekmo njegov dolgoletni soigralec in zdaj pomočnik German Burgos –, je priznal, da noče izgubiti Griezmanna in Oblaka. »Griezmann je potrdil, da je zdaj še kako prisoten v majici Atletica in misli le na klub. Upam, da je v Madridu dovolj zadovoljen in srečen, da bo ostal z nami še naprej,« je zatrdil Simeone in omenil tudi legendarnega Fernanda Torresa. Temu je namenil igro v sodnikovem dodatku finalne tekme in mu omogočil sanjsko slovo od kluba, pri katerem je igral med letoma 1995 in 2007 ter nato znova od leta 2015.

Antoine Griezmann se je takole veselil doseženega gola Lyonu.
Antoine Griezmann se je takole veselil doseženega gola Lyonu.


Kot Torres in Griezmann se je zavihtel med nesmrtna imena Atletica tudi Jan Oblak. Lovorika je lovorika, po večeru v Lyonu klub kotira pri štirih evropskih trofejah, če odmislimo dve v evropskem superpokalu. Pri Marci so opozorili na novo tekmo Oblaka brez prejetega gola, »čeprav gre zasluga za to tudi njegovim soigralcem«. Nato pa so dodali, da »zdaj ni možen korak nazaj«, saj bi moral klub še nadgraditi pomemben evropski uspeh.

Komentarji: