Josip Iličić in soigralci v ligo prvakov na spektakularen način

Zadnji konec tedna pred zborom izbrane vrste na Gorenjskem: Rekorder Šporar v domovino s štirimi lovorikami.
Fotografija: Josip Iličić je bil med najvidnejšimi akterji zgodovinske sezone Atalante v serie A. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Josip Iličić je bil med najvidnejšimi akterji zgodovinske sezone Atalante v serie A. FOTO: Leon Vidic

Danes na Brdu, v četrtek v Kranjski Gori. Slovenska nogometna reprezentanca na Gorenjskem začenja »operacijo Celovec«, priprave na morda ključno tekmo kvalifikacij za euro 2020. Avstrija predstavlja velikanski strokovni izziv za selektorja Matjaža Keka, ki je konec tedna podrobno spremljal še zadnje minute svojih adutov po vsej Evropi.

Zadnji konec tedna pred zborom slovenske reprezentance so zaznamovali številni legionarji. FOTO: Delova Infografika
Zadnji konec tedna pred zborom slovenske reprezentance so zaznamovali številni legionarji. FOTO: Delova Infografika


Matjaž Kek bo danes ob 13. uri razkril seznam imen, s katerimi bo napadel Avstrijo in Latvijo. FOTO: Leon Vidic
Matjaž Kek bo danes ob 13. uri razkril seznam imen, s katerimi bo napadel Avstrijo in Latvijo. FOTO: Leon Vidic


Najbolj spektakularen večer je imel na pladnju sinoči, ko so igrali zadnje tekme italijanskega prvenstva, oči javnosti pa so bile uprte v tekmo Atalante in Sassuola v Reggio Emilii, kjer si je modro-črna zasedba, v kateri blesti tudi Josip Iličić, prvič doslej priigrala nastop v ligi prvakov. Prav Iličić je bil med najvidnejšimi akterji tekme, ki je zanesljivo pripadla Atalanti s 3:1. Še bolj dramatično je bilo v sosednjem Milanu, kjer je Inter z velikimi težavami strl odpor Empolija (2:1), ki je igral odlično, na igrišču pa ni bil podoben klubu, ki bo v naslednji sezoni igral v serie B. Zgovoren je podatek, da je bil morda prvo ime večera nekdanji slovenski reprezentant Samir Handanović, ki je v končnici tekme ustavil najmanj tri vrhunske priložnosti gostov. Ti bi z neodločenim rezultatom ostali v 1. ligi, Inter pa prikrajšali za nastop v ligi prvakov.





Italija bo tako prispevala v ligo prvakov Juventus, Napoli, Atalanto in Inter, serie A so zapustili Empoli, Frosinone in Chievo. V prvo ligo sta se uvrstila Brescia in Lecce, v finalu dodatnih kvalifikacij se bosta merila Verona in Cittadella.


Prvi opozoril nase Andraž Šporar


Štajerca na slovenski klopi je resda prvi opozoril nase 25-letni Ljubljančan Andraž Šporar, napadalec, ki je bil v minuli klubski sezoni strah in trepet za slovaške vratarje. V zadnji tekmi Slovana iz Bratislave je izenačil 25 let star strelski rekord tamkajšnjega prvenstva.

Napadalec Andraž Šporar prihaja v Slovenijo v odlični strelski formi. FOTO: Slovan Bratislava
Napadalec Andraž Šporar prihaja v Slovenijo v odlični strelski formi. FOTO: Slovan Bratislava


Statistika nekdanjega zvezdnika Olimpije na štadionu Opečnato polje je zares neverjetna: 29 golov je zbral v pičlih 30 tekmah, ob tem pa dodal še sedem podaj za gol: dejansko je »zrihtal« en gol na vsakih 74 minut igre! Ob tem je zbral pet golov in dve podaji tudi v šestih tekmah boja za evropsko ligo … »Že prej smo postali najboljši na Slovaškem, v Slovenijo pa se vračam s tremi individualnimi lovorikami, res se ne bi moglo končati bolje. Zelo sem ponosen na soigralce (med njimi sta še dva nekdanja člana zeleno-belih, Kenan Bajrić in Mitch Apau, op. a.), brez njih ne bi mogel zabiti toliko golov,« je konec tedna kar žarel od sreče Andraž Šporar, najboljši strelec in tudi najboljši napadalec ter nogometaš sezone 2018/19 v ligi Fortuna po izboru slovaških kolegov.



»Za mano je najboljših deset mesecev v karieri. Vse naštete lovorike smo si zaslužili na prelepem novem štadionu Tehelne pole in z odlično urejenim klubom ob sebi. Te sezone ne bom pozabil nikdar! Priznanje za najboljšega igralca mi veliko pomeni, toda lahko bi ga dobil tudi soigralec Moha,« je dodal Šporar.


Med strelci Bijol in Zajc


Izpostaviti velja še dva Kekova aduta, ki ne sodita med klasične napadalce, svoji sezoni v Turčiji in Rusiji pa sta kljub temu končala zmagovito in z doseženim golom. Moskovski CSKA je z visokih 6:0 premagal Krila Sovjetov, pri čemer je prve tri gole zabil po zaslugi Jake Bijola, ki je v tem času prispeval gol in dve podaji za gol, svojo rusko sezono pa je sklenil s štirimi goli in dvema podajama. Fenerbahče pa je nanizal četrto zmago – s 3:1 je padel Antalyaspor – in končal na 6. mestu turške lige. Miha Zajc je igral na desetih tekmah, včeraj je zabil svoj drugi gol v rumeno-črni majici slovitega kluba iz Istanbula.


Na Brdu Majer in Palčič, Verbič nabira prve metre


Med akterji, ki jih ne bo na Gorenjsko, je igral najodmevnejšo tekmo Kevin Kampl. Njegov Leipzig je v finalu nemškega pokala v Berlinu priznal premoč Bayernu (0:3), pri čemer je bil med najvidnejšimi na igrišču prav nesojeni slovenski reprezentant, ki je prejel pozitivno oceno 3 (na lestvici od 1 do 5).



Morda bi lahko špekulirali o imenih na Kekovem seznamu za Avstrijo in Latvijo tudi iz videnega v prejšnjem tednu. Na Brdu so namreč organizirano ohranjali ritem Miha Blažič, Nemanja Mitrović, Andraž Struna, Damjan Bohar, Matej Palčič, Žan Majer in Jon Gorenc Stanković, pomočnik selektorja Luka Brkljača pa je posredno nadzoroval tudi napredek Benjamina Verbiča, ki je začel nabirati prve metre po operaciji gležnja.

Preberite še:

Komentarji: