Kek pred misijo nemogoče? Po šahovsko 8:3 za Poljake

Velik izziv Slovencev v spektakularnem večeru s favorizirano Poljsko.
Fotografija: Bodo Matjaž Kek, Luka Brkljača in Igor Benedejčič prelisičili Poljake? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bodo Matjaž Kek, Luka Brkljača in Igor Benedejčič prelisičili Poljake? FOTO: Uroš Hočevar

Slovenska nogometna družina diha za zmago v jutrišnji tekmi s Poljsko, toda podvig pred 15.000 navijači vsaj na papirju ne bi bil realen. Močna vzhodnoevropska reprezentanca premore večjo individualno kakovost in zanimivo bo videti, ali bo selektor Matjaž Kek prelisičil kolega na poljski klopi Jerzyja Brzeczeka.


Razlika v tržni ceni je 100:35 v milijonih evrov


Oblak : Szczesny 1:0: Kdor je naključno zašel v nogometni milje v dneh pred spektaklom v Stožicah, morda meni, da sta vratarja najslabši del ekip Slovenije in Poljske. Oblak je prispel v Begunje z dvema prejetima goloma v zadnji tekmi, Szczesny še z enim več! Drži obratno: oba sta se veselila treh točk in kotirata na vrhu Španije oziroma Italije. Razlika v tržni ceni je 100:35 milijonov evrov v prid tri leta mlajšega Škofjeločana (26:29).

Jan Oblak je eden redkih slovenskih reprezentantov, ki so dobili interno primerjavo s poljskim tekmecem. FOTO: Jure Eržen
Jan Oblak je eden redkih slovenskih reprezentantov, ki so dobili interno primerjavo s poljskim tekmecem. FOTO: Jure Eržen


Selitev v Toskano je bila odlična poteza


Balkovec : Bereszynski 0:1: 24-letnik, ki je debitiral za Slovenijo v ligi narodov, je naredil odlično potezo s selitvijo v Toskano. Igral je vse tekme Empolija v novi sezoni, v preteklosti je namreč pogrešal prav minutažo. Njegov tekmec kotira še višje, sodi med udarne može vnovič močne Sampdorie, na hrbtu ima 19 nastopov za Poljsko in pri 27 letih na trgu ne velja zaman 10 milijonov evrov.


Bednarek v prednosti pred Mevljo


Mevlja : Bednarek 0:1: Tudi v prvi štoperski primerjavi je (papirnati) zmagovalec znan. Jan Bednarek (15 mio €) je igral na vseh šestih tekmah Southamptona v angleški premier league, Miha Mevlja bo šele začel – po suši v Peterburgu – iskati priložnost v Sočiju.

Na levem bočnem položaju bo v tekmi s Poljsko dobil priložnost Jure Balkovec. FOTO: Uroš Hočevar
Na levem bočnem položaju bo v tekmi s Poljsko dobil priložnost Jure Balkovec. FOTO: Uroš Hočevar


Samozavest drugo ime Aljaža Strune


Struna : Glik 0,5:0,5: Poljak navidez kotira višje, na trgu velja približno devetkrat več kot dve leti mlajši Pirančan, toda Monaco, pri katerem igra Glik, se nahaja v najslabšem obdobju zadnjih desetih let, gotovo mu primanjkuje samozavesti. Samozavest pa je drugo ime Aljaža Strune.


Stojanović v ligi prvakov, Poljak v evropski ligi


Stojanović : Kedziora 0,5:0,5: Petar je dve leti mlajši (23:25), Tomas velja na trgu več (1,5:4 v milijonih €), oba igrata za Dinamo; Stojanović v Zagrebu, Kedziora v Kijevu, prvi v ligi prvakov, drugi v evropski ligi. Gre za pomemben dvoboj, četudi posreden, saj oba sodita na desni bok.


Vezist Krychowiak v odlični formi


Kurtić : Krychowiak 0:1: Potem ko je končal obdobje v Parizu, Grzegorz Krychowiak igra v odlični formi za moskovski Lokomotiv in je med najboljšimi v Rusiji. Tudi Jasmin Kurtić sodi med standardne člane Spala v serie A, oba tekmeca pa med najbolj izkušene v svojih reprezentancah (63:52 v nastopih za Poljaka).


Med udarnimi silami Marcela Bielse


Krhin : Klich 0:1: Mateusz Klich se je v majici Leedsa privadil na vzdušje, kakršno čaka Poljake v Stožicah. Podobno izkušena nogometaša, ki sodita pod dežnik iste menedžerske agencije, ločijo igralne minute: Rene Krhin res daje v slovenski majici 150 odstotkov, toda Poljak sodi med udarne sile slovitega Marcela Bielse v vodilnem klubu 2. angleške lige.


Verbič in Grosicki bosta spočita


Verbič : Grosicki 0:1: Oba sta se ognila igranju zadnje tekme pred prihodom na zbor reprezentance, torej naj bi bila spočita. Kamil Grosicki (4 mio €) redno igra za Hull, Benjamin Verbič (6 mio €) v tej sezoni še ni preživel na igrišču celotne tekme kijevskega Dinama. Poljak je v izbrani vrsti konkretnejši: 68 tekem, 13 golov proti Verbičevi bilanci 23-3.


Selektorjev nečak je najboljši


Črnigoj : Blaszczykowski 0,5:0,5: Kdo ve, ali bo katerikoli od dvojice sploh začel tekmo ... Njuna uradna tržna vrednost je enaka, razlika pa deset let (23:33). Veteran je že obupal nad nogometom, toda njegov stric (selektor Jerzy Brzeczek) ga je potegnil nazaj, češ da na Poljskem ni boljšega od »Kube«, kadar je pripravljen. Črnigoj se ni ujel s (prestopno) politiko Lugana, zato je prišel na Brdo s popotnico visoke zmage 6:0, resda v majici ekipe U-21.


Kdo bo dobil dvoboj Iličić vs Zielinski?


Andraž Šporar se v Stožicah vselej počuti kot doma. Bo to unovčil tudi v jutrišnjem spopadu s Poljsko? FOTO: Reuters
Andraž Šporar se v Stožicah vselej počuti kot doma. Bo to unovčil tudi v jutrišnjem spopadu s Poljsko? FOTO: Reuters


Iličić : Zielinski 0,5:0,5: Intrigantni dvoboj številka ena! Več znanja premore slovenski adut Atalante, večjo moč in ritem pa njegov tekmec v Neaplju. Napoli je v dveh tekmah serie A zabil kar 7 golov in jih prav toliko prejel. Naj obvelja slednje in naj prav »Jojo« zablesti v polnih Stožicah. Na trgu je 40:17 v milijonih € za Poljaka.


Naj Šporar pokaže, kdo je doma v Stožicah


Šporar : Lewandowski 0:1: Bo »Špoki« enemu najboljših »centerforjev« zadnjega desetletja pokazal, kdo je doma v Stožicah? Navijači že upajo tako, saj Lewandowski premore modrost Garija Kasparova in moč Didierja Drogbaja v eni osebi. Poljak je v tej sezoni zabil le gol več od šest let mlajšega Slovenca, toda eden v bundesligi, drugi v slovaški fortuna ligi.

Preberite še:

Komentarji: