Celjanom štajerski derbi, Ljubljančani do zmage v sodnikovem dodatku

Nogometaši Rogaške so včeraj v 16. kolu 1. SNL v gosteh ugnali Kalcer Radomlje, Domžalčani pa so prišli do zmage v Kopru.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so po hudem boju strli odpor igralcev Mure. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so po hudem boju strli odpor igralcev Mure. FOTO: Blaž Samec/Delo

Potem ko je sobota prinesla tri izjemno zanimive nogometne tekme v 1. SNL, tudi presenetljiv domači poraz Kopra proti Domžalam, je bilo na slovenskih zelenicah živahno tudi danes. V štajerskem derbiju 16. kola Prve lige Telemach so Celjani v gosteh z 1:0 (0:0) premagali Mariborčane, nogometaši Olimpije pa so se v izdihljajih dvoboja v Stožicah veselili zmage nad igralci Mure z 1:0 (0:0). 

Da so vse tri točke vendarle ostale v Ljubljani, je poskrbel Timi Max Elšnik, ki je v sodnikovem dodatku (v 93. minuti) zadel za zmago zeleno-belih. Tri minute pozneje je sicer mrežo Prekmurcev zatresel še Rui Pedro, vendar pa so njegov gol po ogledu VAR razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

V prvem delu sta ekipi prikazali zanimivo predstavo. Mura se v Ljubljano ni prišla branit, gostitelje je celo presenetila s pritiskom na začetku tekme. V treh minutah je izvedla štiri kote, prav vsi so pomenili nevarnost, najbližje pa so bili golu po strelu Matica Maruška, po katerem je žoga zadela Learda Sadriuja.

Še lepšo priložnost je imel v peti minuti na drugi strani Ivan Posavec, ki ni izkoristil podaje z desne strani Jorgeja Silve, po njegovem strelu je z glavo prvič posredoval vratar Klemen Mihelak, ki se je v nadaljevanju izkazal z več obrambami. Peter Agba ga je neuspešno poskušal premagati od daleč, še pred tem je imel dve priložnosti za goste Anglež Ben Cottrell, tudi strela Nemanje Motike, še enkrat Posavca sta bila zanj preslaba, ukanila ga nista niti Lasickas, ki je po lepi kombinaciji z Ruijem Pedrom, sam prišel pred njega, ter Pedro.

Tudi Sobočani so imeli v prvem delu, ki je bil zaradi zeleno-belega ognjemeta ob proslavi 35. obletnice domače navijaške skupine, še nekaj priložnosti, najlepši Roko Jurišić, veselje mu je preprečil vratar Denis Pintol, in Dardan Shabanhaxhaj, ki je streljal prek vrat.

Priložnosti na obeh straneh so se nadaljevale tudi na začetku drugega dela. Mihelak se je izkazal ob strelu Dioga Coste, Maruško je z 20 metrov streljal čez gol, obe ekipi sta tudi zatresla mreži, a obakrat iz nedovoljenega položaja. Cottrell je v 66. minuti z močnim strelom od daleč stresel prečko, Raul Florucz je v 78. minuti zapravil novo priložnost za Olimpijo.

V zadnjem delu tekme so Ljubljančani izvedli pritisk na vrata Mihelaka, ki je obrodil sadove. V drugi minuti sodnikovega podaljška je Florucz z desne strani poslal predložek v sredino, kjer je bil na mestu Elšnik, s strelom z glavo je premagal soboškega vratarja. Ta je bil nemočen še enkrat, a je sodnik gol Pedra zaradi prekrška pred tem razveljavil, Mura pa je imela še eno zelo veliko priložnost, po slabem posredovanju Pintola je Shabanhaxhaj poslal žogo proti golu, a je na njegovi črti čudežno posredoval Lasickas in preprečil izenačenje.

Celjski nogometaši so se zmage veselili tudi v Mariboru. FOTO:  Mediaspeed
Celjski nogometaši so se zmage veselili tudi v Mariboru. FOTO:  Mediaspeed

Zabukovnik utišal Ljudski vrt

V Mariboru je v tekmi, ki ni navdušila ljubiteljev nogometa, odločitev o zmagovalcu padla v 70. minuti. Napako gostiteljev je takrat kaznoval 22-letni Mark Zabukovnik, ki je zabil edini gol v Ljudskem vrtu in utišal 6500 domačih navijačev. Z zmagovitim zadetkom je Celjanom priigral dragocene tri točke, s katerimi so se utrdili na vrhu prvenstvene lestvice.

Gol so jim pripravili kar Mariborčani sami, saj je Max Watson slabo podajal izpred gola Marcelu Lorberju, podajo je prestregel Mark Zabukovnik, ki je stekel v kazenski prostor in s kakšnih petih metrov matiral domačega vratarja Ažbeta Juga. Le minuto zatem so bili vijolični blizu izenačenju, ko je bil po podaji z desne strani pred gol z glavo nevaren El Arbi Hillel Soudani, a so Celjani izbili žogo v kot.

Do konca dvoboja so gostje brez večjih težav nadzorovali dogajanje na igrišču in branili minimalno prednost. Bili so celo blizu povišanju vodstva v 90. minuti, ko je Gregor Bajde dobil žogo nekaj metrov pred golom in jo preusmeril proti daljši vratnici, a je zadel le okvir vrat.

Sobota: Remi v Kidričevem in domači poraz Kopra

Sobotni spored 16. kola v 1. slovenski nogometni ligi se je začel z zmago Rogaške. V gosteh je prekosila Kalcer Radomlje s 3:1. V drugem dvoboju dneva so se Domžale veselili uspeha v Kopru z 1:0

Drugouvrščeni Koprčani so po 11 tekmah doživeli poraz. Na Bonifiki jih je ugnala četa Dušana Kosića, ki je posest žoge prepustila Primorcem, sama pa bila precej bolj konkretna. S tem je prekinila niz treh porazov.

Domžale so si po dobri minuti priigrale prvo resno priložnost, ko je v bližini gola streljal Mario Krstovski, izkazal pa se je Jan Koprivec. Malce zatem je neuspešno poskusil še Nick Perc, v 5. minuti pa sta po protinapadu do strelov prišla Krstovski in Danijel Šturm, a se izid ni spremenil.

Domžalski nogometaši so osvojili Obalo. FOTO: Domžale
Domžalski nogometaši so osvojili Obalo. FOTO: Domžale

Pozneje so tudi Koprčani pokazali napadalne namere, v 11. minuti je po kotu z leve strani vratnico s strelom z glavo zadel Matej Palčič, v 15. pa je Gabriel Groznica meril le malce premalo natančno z roba kazenskega prostora. V 18. minuti se je pred Gašperjem Tratnikom znašel še Nardin Mulahsujenović, vendar je domžalski vratar svoje delo dobro opravil.

Pozneje se je dogajanje umirilo. Domžalski nogometaši, ki so spet pogrešali nekaj poškodovanih nogometašev predvsem v obrambi, so prav v tem segmentu dobro opravljali svoj posel. V 74. minuti so prišli na svoj račun, saj je Krstovski po lepi podaji Mirka Mutavčića z desne strani z glavo zatresel mrežo gostiteljev.

Domači vratar je nato moral posredovati še po prostem strelu Daniela Offenbacherja, tudi sicer so imeli Domžalčani precej več strelov proti vratom (20:8), medtem ko Kopru niti v končnici ni uspelo posebej ogroziti Tratnika.

Slatinčanom tri točke za upanje na pobeg z dna

Radomljani so v boj z zadnjeuvrščeno Rogaško vstopili z lepo popotnico, saj so bili neporaženi pet tekem, na dveh od zadnjih treh pa so zmagali. Toda aduti Oskarja Drobneta se niso ozirali na to. Čeprav so med drugimi pogrešali kaznovanega Thalissona, so znali unovčiti svoje priložnosti ter so tako prekinili niz petih porazov.

Nejc Gradišar je popeljal Slatinčane v vodstvo z 1:0. FOTO: NK Rogaška
Nejc Gradišar je popeljal Slatinčane v vodstvo z 1:0. FOTO: NK Rogaška

Tekma lep čas ni ponudila posebnega razburjenja, zaključni streli so bili zelo redki, saj so se akcije praviloma zaključevale že pred enim ali drugim kazenskim prostorom. V 45. minuti pa je Slatinčanom uspelo izpeljati protinapad, ki ga je s strelom z roba kazenskega prostora dokončal Nejc Gradišar in vpisal svoj tretji gol sezone.

V 64. minuti so Slatinčani podvojili prednost, po novem protinapadu je z 12 metrov žogo pod prečko poslal Oliver Kregar. Štiri minute pozneje so gosti vodili že s 3:0, potem ko je z roba kazenskega prostora z močnim strelom zadel Rok Pirtovšek.

Gostitelji so zmanjšali zaostanek v 87. minuti, ko je avtogol z glavo dosegel Rene Rantuša Lampreht. V sodniškem dodatku so bili blizu še enemu zadetku, a je najprej Rok Vodišek obranil strel, nato pa je Ivan Krolo zgrešil iz bližine.

V Kidričevem brez zmagovalca

Uvodna tekma kola med Aluminijem in Bravom se je razpletla z neodločenim izidom 1:1 (0:1). Zasedba iz Ljubljane, ki je imela od 36. minute igralca manj na igrišču po izključitvi Matica Ivanška, je zadržala peto mesto na razpredelnici, Aluminij pa je za zdaj napredoval na osmo.

Nogometaši Brava so v Kidričevem iztržili točko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nogometaši Brava so v Kidričevem iztržili točko. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nogometaši Brava so na najboljši možni način odprli tekmo v Kidričevem in že v peti minuti prešli v vodstvo. Po kotu z desne strani je bil v kazenskem prostoru najvišji nekdanji igralec Aluminija Nemanja Jakšić, ki je s strelom z glavo premagal domačega vratarja Jana Petka.

Varovanci domačega trenerja Roberta Pevnika so po prejetem zadetku prevzeli pobudo, a njihova premoč na igrišču je bila jalova. V prvi polovici tekme so si prvo priložnost za zadetek priigrali v 30. minuti, ko se je po kombinirani akciji in globinski podaji Sandra Jovanovića v lepi priložnosti znašel Gašper Jovan, žoga pa je zavoljo njegovega slabega strela zletela mimo leve vratnice nezaposlenega gostujočega vratarja Matije Orbanića.

Glavni sodnik Aleksandar Matković je med 33. in 36. minuto pokazal Ivanšku dva rumena kartona, tako da so imeli Šiškarji v nadaljevanju igralca manj na igrišču. Pričakovano so se še bolj pomaknili v obrambo.

Gostitelji so v drugi polovici tekme prvič zagrozili v 49. minuti, žoga pa je po strelu Bambe Sussa z desetih metrov zletela prek vrat Šiškarjev. V 88. minuti so domači nogometaši vendarle izkoristili terensko premoč in izenačili. V gneči pred vrati gostov se je žoga odbila do Tina Matića, ki jo je spravil za hrbet Orbanića. V sodnikovem podaljšku so imeli priložnost za zmago, po podaji Gašperja Jovana z leve strani pa je Sandro Jovanović iz lepega položaja streljal prek vrat.

Prva liga Telemach, 16. kolo:
Aluminij – Bravo 1:1 (400; Matić 88.; Jakšić 5.)
Kalcer Radomlje – Rogaška 1:3 (400; Lampreht 87./avt; Gradišar 45., Kregar 64., Pirtovšek 68.)
Koper – Domžale 0:1 (400; Krstovski 76.)
Maribor – Celje 0:1 (6500; Zabukovnik 70.)
Olimpija – Mura 1:0 (Ešnik 90+3)

Komentarji: