Ljubljanski argentinsko-mariborski dvojec Vombergar-Kronaveter je vrgel rokavico Mariborčanom

Vijolični so v derbiju 9. kola 1. SNL zabili vse štiri gole za 2:2 in trepetali, da bi ostali brez točke. Olimpija se je po zmagi proti Aluminiju s 4:2 približala le še na 4 točke zaostanka in razkrila atomski dvojec za šampionski boj
Fotografija: Pred domžalskimi vrati, pred katerimi je bil stalna nevarnost vijolični štoper Saša Ivković, je bila pogosto gneča.
FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Pred domžalskimi vrati, pred katerimi je bil stalna nevarnost vijolični štoper Saša Ivković, je bila pogosto gneča. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor in Domžale sta v 9. kolu 1. SNL odigrala sila nenavaden derbi. Vijolični so po avtogolu zaostajali že po 18. sekundah, v 64. minuti so z drugim avtogolom zapravili vodstvo z 2:1, zadnjih 20 minut pa z igralcem manj trepetali, da ne bi ostali brez vsega na tekmi, na kateri bi morali zanesljivo zmagati. Prednost pred Olimpijo je skopnela na le še štiri točke.


Viler zabil najhitrejši avtogol


Uvod v dvoboj za zgodovino je pripadel povratniku v 1. SNL Gregorju Sikošku, ki je na levi strani s preigravanjem in podajo pred mariborska vrata sprožil nespretna posredovanja. Najprej vratarja Jasmina Handanovića, ki se mu ni bilo treba stegniti, nato pa še Mitje Vilerja, ki je presenečen, da je bil Handanović prekratek, žogo kot rutinirani napadalec usmeril v mrežo. Viler je dopolnil strelske rekorde Mariborčanov. Marcos Tavares je lanskega aprila v Ljudskem vrtu Domžalam v 8. sekundi zabil najhitrejši gol v zgodovini 1. SNL, Viler pa zdaj še najhitrejši avtogol.


Domžalska nemoč posledica menjav igralcev


Jan Mlakar je proti Domžalam izenačil na 1:1 in se s šestim golom sam zavihtel na vrh lestvice strelcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Jan Mlakar je proti Domžalam izenačil na 1:1 in se s šestim golom sam zavihtel na vrh lestvice strelcev. FOTO: Tadej Regent/Delo


Maribor je hitro izenačil, po podaji Tavaresa za hrbet domžalske obrambe je 19-letni Jan Mlakar zadel ob pomoči gostujočega vratarja Ajdina Mulalića. Zabil je svoj 6. gol in zasedel vrh lestvice strelcev. Maribor je bil za razred boljši, Domžale pa že dolgo ne tako neambiciozne po sicer visokih merilih trenerja Simona Rožmana.

»Navijači to težko razumejo, ampak čez noč se ne da ničesar narediti. Lahko veliko zahtevam, ampak novinci, ki imajo premalo minut v igri, potrebujejo več časa, da se uigrajo in povrnejo igralno rutino. Želel sem še več dinamike v igri, ampak nismo še v stanju, da bi se postavili po robu všečnemu Mariboru. Pred komaj tremi dnevi smo začeli pisati novo zgodbo, ki je podobna prejšnjim. Po evropskem slovesu smo prodali vidne igralce in moštvo dopolnili z drugimi,« je Rožman pojasnil domžalsko nemoč, ki je bila nagrajena s točko.Vseeno je bilo nekaj grenkega priokusa, ker bi bile lahko celo tri.


Brez Luke Zahovića brez plenilca


Blaž Vrhovec in Tavares sta zapravila najlepši priložnosti za povišanje mariborskega vodstva na 3:1. Drugi mariborski gol je še v prvem polčasu v svojem slogu, po zdaj že prepoznavni akciji zabil branilec Saša Ivković. Podajalec iz kota je bil Amir Dervišević, ki je v statistiko vpisal že osmo asistenco po vsega devetih tekmah. Ivković je vse tri gole zabil z glavo po njegovi podaji. Kljub mariborski prevladi je bilo več kot očitno, da Tavares, Mlakar in Jasmin Mešanović niso bili v formi, s katero bi lahko nadomestili strelski občutek poškodovanega Luke Zahovića. Na koncu je v mariborski igri manjkal nekdo, ki bi postavil piko na i s plenilsko željo po golu.


Šuler odšepal, prišel osmoljenec Rajčević


Poškodba Marka Šulerja ob koncu prvega polčasa je bila morda prelomna. Zamenjal ga je Aleksander Rajčević, ki je v 79. minuti postal tretji mariborski osmoljenec. Prvi je bil Viler, drugi pa Ivkoviću, ki je v 64. minuti ponovil Vilerjev vložek in s 13 m nespretno matiral svojega vratarja. Rajčević je na robu kazenskega prostora kot zadnji mož s prekrškom ustavil Sikoška in si prislužil izključitev. Maribor je za naslednjo tekmo izgubil kar dva štoperja. Sodnik Damir Skomina je bil v skušnjavi. Centimetri so odločali o tem, ali je bil prekršek v kazenskem prostoru. Koprčan je presodil, da je bil zunaj. Senijad Ibričić je izvedel prosti strel, Handanović pa je prvi in edini domžalski strel v mariborska vrata s skrajnimi močmi odbil.


Darko Milanič: Redko videna tekma


Domači trener Darko Milanič in gostujoči Rožman v končnici nista vlekla posrečenih potez. Milanič bi pri lovu za tretjim golom lahko poskusil z menjavo položajev napadalcev: da bi prodornejši in hitrejši Mlakar igral v konici, tehnično in igralno sposobnejši Tavares pa za njim. Rožman se je ustrašil. Za zadnje minute je z rezervne klopi že dvignil napadalca Shamara Nicholsona in ga po poškodbi bočnega igralca Sikoška vrnil na klop.

Končni razplet in prvo četrtino prvenstva je Milanič na koncu ocenil pozitivno.
»Večji del derbija smo bili dobri, držali smo se načrta, ko smo držali žogo v nogah. Zgodile so se redko videne stvari, a sem vseeno zadovoljen. Po hitrem golu smo se odlično pobrali, res pa je, da bi Viler moral brcniti žogo na tribuno. Končna ocena prve četrtine prvenstva je, da bi lahko imeli kakšno točko več, doma smo od štirih tekem zmagali le eno. Treba je zadržati gostujočo formo.«


Vombergar dva, Kronaveter enega


Rok Kronaveter (levo) je ujel odlično strelsko in igralno formo.  FOTO: Tomi Lombar/Delo
Rok Kronaveter (levo) je ujel odlično strelsko in igralno formo.  FOTO: Tomi Lombar/Delo


Morda je bil glavni sodnik Roberto Ponis res prestrog v 50. minuti, ko si je pri predložku Mario Lucas Horvat z roko zaščitil obraz pred udarcem žoge in brez razmišljanja pokazal na belo točko, a igra v uvodnih minutah drugega polčasa je dala slutiti, da bo Olimpija odločneje stisnila Kidričane. V prvem polčasu je bila namreč le igriva in nenatančna.

Namesto Roka Kronavetra je enajstmetrovko izvedel Andrej Vombergar in žogo zabil v levi zgornji kot Aluminijevih vrat. Gol je omamil Kidričane, ko pa so se prebudili, so že zaostajali z 0:3. Nepopustljivi in srčni Vombergar, ki je že omrežil navijače, je zabil še drugi gol, piko na i 6-minutnega bliskovitega udara pa je postavil še Kronaveter. V nadaljevanju je gostujoči vratar Luka Janžekovič preprečil polom. Po drugi prestrogi enajstmetrovki, to pot za Aluminij, so igrali in bili nevarni tudi večji del tekme kompaktni gostje.

Gorica je srečno ugnala še nesrečne Krčane. Rezervisti na čelu s strelcem Markom Gulićem so jo utrdili na 3. mestu. Po drugi zaporedni minimalni zmagi, tudi tokrat so si jo priigrali iz podrejene vloge, so se iz spodnjega dela lestvice v zgornjega zavihteli Celjani. Močno je odleglo Rudarju, ki je v Kranju dobil morda ključni derbi in ujel priključek s tekmeci za obstanek.

Preberite še:

Komentarji: