Mandarić na sodišče zaradi nemškega neizplačila

Nekdanji lastnik NK Olimpija bo sprožil sodni postopek zoper zdajšnjega Adama Deliusa, v zeleno-belem taboru pa so se odzvali in odločno zavrnili obtožbe.
Fotografija: Milan Mandarić, levo, in Adam Delius glede NK Olimpije nista prijatelja. OTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Milan Mandarić, levo, in Adam Delius glede NK Olimpije nista prijatelja. OTO: Leon Vidic

V dneh, ko na slovenski nogometni sceni odštevamo do sobotnega derbija Maribora in Olimpije, je nekdanji predsednik NK Olimpija Milan Mandarić sporočil, da bo sprožil sodni postopek zoper Nemca Adama Deliusa. Zdajšnji lastnik prvoligaša iz Ljubljane do konca letošnjega marca ni izpolnil svojih pogodbenih obveznosti, sodni postopek pa naj ne bi ogrozil delovanja Olimpije. Odvetnica 83-letnega ameriškega poslovneža srbskih korenin Petra Jereb je na današnji novinarski konferenci v Austria Trend Hotelu v Ljubljani dejala, da se prenos kluba ni izvršil v skladu s pogodbo. Novi lastnik Olimpije je Mandariću dolžan milijon evrov.

»Rok za plačilo zadnjega dela kupnine je potekel 31. marca. Ker do tega dne ni bila poplačana kupnina s strani kupca oziroma podjetja Revisore Sportmanagement, se je moja stranka odločila za sodni postopek za izterjavo zadnjega obroka kupnine. Cilj prenosa lastništva, hkrati pa tudi glavni pogoj gospoda Mandarića pri prenosu lastništva je bil, da se poplačajo vsi upniki kluba na dan 29. septembra 2021, ki je pogodbeno dogovorjen datum prenosa. Kot je nam znano, je bilo doslej poplačanih le polovica upnikov, čeprav je denar za to zagotovila moja stranka,« je med drugim dejala Jerebova.

Mandarić, ki je na športno-poslovnem področju deloval tudi v ZDA, Angliji, Franciji in Belgiji, je dodal, da še nikoli ni imel toliko težav pri prenosu lastništva. »Komunikacija med nami ne obstaja,« je dejal Mandarić, ki je v svojem več kot šestletnem mandatu v Olimpijo vložil 40 milijonov evrov. V tem obdobju se mu je 15 milijonov evrov povrnilo od prodaje igralcev, v delovanje kluba pa je iz svojega žepa namenil 25 milijonov evrov. Nekdanji prvi mož Olimpije, ki je Olimpijo za pet milijonov evrov prodal oktobra lani, je na koncu dejal, da obstaja tudi možnost, da odstopi od pogodbe z Deliusom in znova prevzame vajeti kluba iz Ljubljane.

Odziv iz Olimpije

Danes zvečer pa so se po Mandarićevi novinarski konferenci oglasili še pri NK Olimpija in ga obtožili za kopico izrečenih neresnic oz. kar laži.  Ob tem so med drugim zapisali: »Milan Mandarić se na vso moč trudi, da bi pozornost preusmeril stran od dejstev in vsebine podpisane pogodbe ob prevzemu kluba, zato načrtno širi lažne informacije. Ob podpisu pogodbe je bil na notarski račun nakazan znesek v višini 3,45 milijona evrov, določen znesek je šel za takojšnje poplačilo nastalih kritičnih dolgov, hkrati je bilo dodatnih 300.000 evrov nakazanih na klubski bančni račun, ki bi bil v nasprotnem primeru blokiran. Milijon evrov je bil zadržan za morebitne naknadno razkrite obveznosti. To je bila več kot pravilna poteza in pravilno postavljen pogoj sklenjenega posla, saj je Milan Mandarić svojim zaposlenim prepovedal razkritje dodatnih finančnih obveznosti. Toda med dogovorjenim obdobjem dodatnih pregledov poslovanja je bilo razkrito, da dolg Milana Mandarića do kluba znaša več kot pet milijonov evrov. Dejansko smo v zadnji sekundi rešili Olimpijo pred bankrotom in pred tem, da bi kar sredi sezone ostala brez tekmovalne licence. Danes je Milan Mandarić tisti, ki Olimpiji dolguje zajeten znesek denarja. In kot je bilo s podpisom pogodbe dogovorjeno ob prevzemu kluba, bi moral Milan Mandarić 31. marca 2022 res prejeti zadnji del kupnine v višini 1,000.000 evrov. Toda hkrati je bilo – kot že zapisano – s podpisom pogodbe dogovorjeno, da bo omenjen znesek do 31. marca 2022 preventivno zadržan tudi za to, da bo Nogometni klub Olimpija Ljubljana na ta način poplačal morebitne naknadno ugotovljene obveznosti. Žal se je izkazalo, da je bilo teh obveznosti veliko. Čeprav bi moralo biti vse to razkrito že pri prvotni reviziji, temu ni bilo tako, ker je nekdo več kot očitno skril kar nekaj pomembnih dokumentov. Posledično je bilo naknadno ugotovljenih kar 17 obveznosti, ki pred tem niso bile zavedene v poslovnih knjigah. Nastale obveznosti v skupni vrednosti krepko prek 700.000 evrov, ki na naše veliko presenečenje niso bile izkazane v bilanci stanja pred 29. septembrom 2021 (presečni datum), evidentno izvirajo iz časov, ko je NK Olimpija Ljubljana kot predsednik vodil Milan Mandarić.«

Ob tem so v dolgem sporočilu za javnost pri ljubljanskem klubu še dodali: »Kar zadeva trditev, da je bila poplačana le polovica upnikov, je tudi to še ena laž v nizu. Kako lahko nekdo sploh javno trdi, koliko upnikov je bilo poplačanih, če ni izkoristil možnosti vpogleda v seznam poplačanih terjatev? Novo vodstvo NK Olimpija Ljubljana je do današnjega dne poplačalo večino upnikov. Navsezadnje klubu v želji po pridobitvi tekmovalne licence, ki je bila ogrožena prav zaradi katastrofalnega vodenja kluba s strani Milana Mandarića, drugega niti ni preostalo. Med drugim je novo vodstvo velikodušno nase prevzelo tudi poplačilo več kot 100 tisoč evrov odprtega dolga na računu Športnega društva Nogometni klub Olimpija Ljubljana, čeprav to ni bil del obveznosti, sklenjenih s podpisom pogodbe ob prodaji kluba.«

Komentarji: