Maribor igral, zabijal in zmlel Gorico

Nogomet: v 27. kolu prvak zabil šest golov s šestimi strelci. Rudar in Celje prepričljiva.
Fotografija: Luka Zahović je v dobrem mesecu zabil osem golov, v tednu dni pa kar šest. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Zahović je v dobrem mesecu zabil osem golov, v tednu dni pa kar šest. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Severno Primorsko je zajela štajerska nevihta. Maribor je v Novi Gorici samozavestno vrgel rokavico Olimpiji v boju za naslov prvaka in jo pred zadnjo četrtino prvenstva izzval z zmago s 6:0 proti Gorici. Vijoličnih strelcev je bilo kar šest.

Kranjsko nadomestilo zaostale tekme in zanesljiva zmaga s 5:0 ni bil le preblisk, vijolični so se resnično povsem sprostili, ujeli tekmovalno formo, trener Darko Milanič pa tudi ustrezno taktiko in kombinatoriko menjavanja igralcev. Prvič v tej sezoni je tekmo začel z istimi enajstimi igralci kot tekmo prej proti Triglavu in z enim samim tujcem – Srbom Sašom Ivkovićem. Maribor se v Novi Gorici tudi sicer počuti kot doma. Ali še bolje. V tem desetletju je že tretjič zmagal s pol ducata žog v domači mreži – najprej 30. aprila leta 2011 (6:0), nato še 17. novembra leta 2012 (6:1).

Štoper začel, končal pa kapetan

Slabe pol ure je trajala negotovost, po prvem golu v dresu Maribora Ivkovića in po podaji Amirja Derviševića iz kota pa je z vzhoda udarila rušilna fronta s točo golov. Jan Mlakar je z drugim golom še enkrat potrdil, da je Zlatko Zahović morda opravil največji posel desetletja. Mladega, komaj 19-letnega Ljubljančana iz Dobrunj (Sostro) je odkupil od Fiorentine in mu dal priložnost, da po neuspešni uveljavitvi v članski konkurenci pri Venezii oživi kariero v najbolj kočljivem obdobju za razvoj nogometaša. Mlakar je v bravuroznem slogu v dveh tekmah razkril, zakaj je moštvo iz Firenc zanj pred tremi leti in pol Domžalam plačalo kar milijon evrov odškodnine. Za 4:0 je še nesebično podal Luki Zahoviću in pokazal, da ni le strelec, ki okoli sebe ne vidi nikogar. Tudi 22-letni Zahović je pred golom najprej vpisal asistenco za strelca Dina Hotića. Nekoliko v senci razigranih soigralcev je bil le 20-letni Belokranjec Martin Kramarič. Toda če bi bili vsi Mariborčani v popolni formi, potem bi bilo že ob odmoru pol ducata žog v goriški mreži. Z manj sile in predvsem prizanesljivo so Mariborčani izpeljali še drugih 45 minut, v katerih je prvič spomladi dobil priložnost Ljubljančan Blaž Vrhovec in se takoj oddolžil z golom. Piko na i je postavil dvojec veteranov. Podajalec je bil Dare Vršič, strelec pa kapetan Marcos Tavares.

Očitna premoč Maribora

Goriška pomlad je klavrna. Začela se jo obupno, se malenkost izboljšala, toda v pokalnem tekmovanju so Goričani že doživeli prvi polom s porazom proti Aluminiju. Včeraj so prejeli še nokavt, potem ko so naleteli na rušilni Maribor.

»Videlo se je, da je bila premoč gostov očitna. Škoda je fantov po takšnem porazu,« ni bil preveč razpoložen domači trener Miran Srebrnič, ki ga do konca sezone čaka izjemno mučno delo, da bo lahko vrnil vsaj kanček samozavesti svojim igralcem.

Sijajni vijolični so tudi trenerju Darku Milaniču vzeli gostobesednost. »Igrali smo super tekmo. Odprli smo jo odlično in ko tako hitro zabiješ tri gole, veš, da bo tekmecu zelo težko. Igralcem lahko samo čestitam za predstavo,« je povedal sproščeni Izolan.

Celje izzvalo Rudarja

V senci troboja za naslov prvaka svojo bitko za Evropo bijeta lokalna tekmeca Celje in Rudar. Po pokalnem slovesu in tesnih porazih proti Olimpiji so se Celjani brez težav vrnili v realni ligaški svet in brez znamenj utrujenosti napolnili mrežo Krškega. Lahkotnost, ki jo kažejo mladi igralci trenerja Dušana Kosića, je navdušujoča. Krčani so, na primer, premagali Maribor, Olimpijo držali v »šahu«, v soboto pa so prejeli porcijo golov. »Odlično smo se odzvali po pokalnem porazu. Kljub temu, da smo pred tekmo 'viseli', smo igrali bleščeče,« je bil vesel učinkovite predstave Kosić, ki se že pošteno brusi za nov dvoboj z Olimpijo, ligaškega konec tedna. Gost Alen Ščulac je bil kratek in jedrnat. »Izid pove vse. Celjanom lahko samo čestitam.«

Po senzacionalnem porazu proti Ankaranu se je Rudar hitro pobral in v Kranju znova ušel Celjanom na lestvici. Vse neznanke o zmagovalcu so Velenjčani razblinili v zadnjem delu prvega polčasa, ko so izpeljali podobni malonogometni akciji, ki sta jih z bližine v gola spremenila Edin Šehić in Dominik Radić.

Prvi strelec prvenstva Matej Poplatnik je v drugem polčasu zamudil veliko priložnost, da bi Triglavu omogočil lov za točko. Namesto tega je plačal hud davek v obliki dveh izključitev. Glavni sodnik Mihael Bukovec je bil preoster, zaradi dveh rumenih kartonov sta šla predčasno pod prho Momir Bojić in Alen Krcić.

Komentarji: