Marko Šuler: Ko je najtežje in stopimo skupaj, je Maribor najmočnejši

Vrhunec 12. kola Prve lige Telemach bo v soboto ob 20.15, ko se bodo srečali nogometaši Maribora in Olimpije.
Fotografija: Slovenski derbiji vedno pritegnejo veliko zanimanje navijačev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenski derbiji vedno pritegnejo veliko zanimanje navijačev. FOTO: Leon Vidic/Delo

Nogometaši Kalcerja iz Radomelj in Aluminija bodo v petek odprli 12. kolo Prve lige Telemach, katerega vrhunec bo v soboto ob 20.15, ko se bosta v Ljudskem vrtu srečala Maribor in Olimpija. Večna tekmeca sta trenutno na četrtem oziroma tretjem mestu na lestvici, kot vselej pa v obeh taborih pričakujejo poln izkupiček. To bo 50. prvenstveni večni derbi od sezone 2009/10, ko se je »nova Olimpija« vrnila v prvo ligo. Maribor ima 19 zmag, Olimpija devet, na 21 tekmah pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

V zadnjem obdobju ima več uspeha ljubljanska zasedba, saj je neporažena na zadnjih sedmih derbijih (trikrat je zmagala), medtem ko Maribor na zmago v derbiju čaka od konca septembra 2019. V Ljudskem vrtu pa Maribor v obračunih z Olimpijo ni zmagal že od novembra 2017. »Čas je, da se rezultatski trend derbijev v Ljudskem vrtu obrne v drugo smer,« je za spletno stran kluba dejal športni direktor Maribora Marko Šuler in dodal, da bodo vijolični naredili vse, da bodo derbi dočakali pripravljeni.
 

Močna želja je pomemben dejavnik


»V takšnih trenutkih se pokaže tudi pomen energije s tribun, ki jo ti fantje potrebujejo. Vemo, kako je, ko se v Mariboru mobilizirajo vsi. In zdaj je ta trenutek, ko se ves Maribor, z vsemi navijači lahko mobilizira. Ko je najtežje in ko stopimo skupaj, je Maribor najmočnejši. In takrat Maribor, ki tekmuje, tudi zmaguje. Drugačna miselnost ne pride v poštev. Kakšen bo razplet, bo odvisno od dogajanja na igrišču. Moramo pa storiti vse, da bomo pravi na igrišču. Dejavnik, ki lahko prevlada, je lahko tudi močna želja,« je povedal Šuler.

Marko Šuler (levo) in Marcos Tavares pričakujeta zmago Maribora. FOTO: Marko Pigac
Marko Šuler (levo) in Marcos Tavares pričakujeta zmago Maribora. FOTO: Marko Pigac


Maribor je na zadnjih dveh tekmah pod vodstvom začasnega trenerja Radovana Karanovića osvojil štiri točke, Olimpiji pa je nazadnje spodrsnilo na obračunu z Radomljami, na katerem je prepoved nastopa na naslednji tekmi dobil Mustafa Nukić, ob Maksu Barišiću iz Kopra in Dinu Stančiču iz Tabora prvi strelec lige (šest golov), dodatno težavo pri Olimpiji pa predstavlja tudi sobotna odsotnost enega najboljših posameznikov Almedina Ziljkića (pet zadetkov), ki prav tako prestaja kazen.

Ziljkić je bil tudi eden od strelcev na prvem derbiju sezone, ki ga je Olimpija doma dobila s 3:1. Takrat je za zeleno-bele dvakrat zadel Antonio Delamea Mlinar (pri Mariboru je najstrožjo kazen unovčil Blaž Vrhovec), obakrat pa mu je podal kapetan Timi Max Elšnik, ki pričakovano napoveduje boj za tri točke.
 

Elšnik: Po zmago!


»Pričakujem trdo, težko tekmo, kot je vsak derbi. Upam, da bo na stadionu dobro vzdušje in da bomo imeli dobro gostujočo podporo. Šli bomo na zmago. Vemo, da je derbi tekma zase. Vsi so posebni, ampak na koncu so pomembne tri točke. Po porazu z Radomljami je derbi prišel v pravem trenutku, da se lahko dvignemo in pozitivno zaključimo pred reprezentančnim premorom,« je dejal Elšnik.

Timi Max Elšnik pričakuje trdo tekmo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Timi Max Elšnik pričakuje trdo tekmo. FOTO: Jure Eržen/Delo


»V zadnjih letih je Olimpija na derbijih rezultatsko prevladovala, ampak vsaka tekma je zgodba zase. Zagotovo bi bila napaka, če bi se dvoboja lotili z miselnostjo, da bo enostavno, ker je statistika na naši strani. Statistika je lahko samo nekakšen dodaten motiv, zagon, da pozitiven niz podaljšamo. Dali bomo vse od sebe, da tri točke pripeljemo nazaj v Ljubljano,« je dodal.

Maribor in Olimpija se bosta sicer srečala še dvakrat v sezoni, v začetku februarja v 21. krogu bosta v prvem spomladanskem krogu ekipi spet igrali v Ljubljani, dva meseca pozneje pa se bosta v 30. krogu znova merili v Mariboru. Konec tedna bodo sicer še tekme Tabor – Domžale, Bravo – Mura in Koper – Celje.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: