Martinez, Di Maria in Dybala odpihnili Italijane

Nogometaši Argentine so zmagovalci prestižnega derbija med prvakoma Evrope in Južne Amerike.
Fotografija: Veselje nogometašev Argentine. FOTO: Adrian Dennis/AFP
Odpri galerijo
Veselje nogometašev Argentine. FOTO: Adrian Dennis/AFP

Nogometaši Argentine so zmagovalci prestižnega derbija med prvakoma Evrope in Južne Amerike. V tekmi, ki so jo poimenovali Finalissima, so v Londonu premagali Italijo s 3:0 (2:0). Nogometni zvezdi Evrope (Uefa) in Južne Amerike (Conmebol) sta z dvobojem obudili 29 let dolgo prekinjeno tradicijo medsebojnih derbijev prvakov obeh celin. V novi izdaji sta se pomerila zadnja prvaka, Argentina, ki je proti Braziliji dobila Copo Americo leta 2021, in Italija, ki je lani slavila na euru 2020.

Pri Italiji je s simboličnim slovesom od reprezentančnega dresa na istem prizorišču, kjer je njegova ekipa dosegla zadnji uspeh (finale EP, kjer je Italija po enajstmetrovkah premagala Anglijo, je bil lani na Wembleyju) z odigranim prvim polčasom, kar je bil njegov 117. nastop, izstopal tudi Giorgio Chiellini.

Niso se zmenili za slovo Chiellinija

A italijanski tekmeci se niso ozirali na čustveno plat tekme za Chiellinja; za vodstvo je v 28. minuti poskrbel Lautaro Martinez, vodstvo modro-belih je v sodnikovem dodatku prvega dela povišal Angel Di Maria.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno) in prvi mož Conmebola Alejandro Dominguez. FOTO: Peter Cziborra/Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin (desno) in prvi mož Conmebola Alejandro Dominguez. FOTO: Peter Cziborra/Reuters

V nadaljevanju Italija pred več kot 87.000 navijači ni popravila vtisa iz prvega polčasa, Argentina je bila boljši tekmec in ni dovolila priložnosti za znižanje izida. V izdihljajih tekme pa je Paulo Dybala po podaji prvega zvezdnika južnoameriške zasedbe Lionela Messija postavil še piko na i za končno visoko zmago s 3:0.

Strekcu gola Paulu Dybali je čestital tudi Lionel Messi (levo). FOTO: Glyn Kirk/AFP
Strekcu gola Paulu Dybali je čestital tudi Lionel Messi (levo). FOTO: Glyn Kirk/AFP

Do današnje tekme sta evropski in južnoameriški prvak igrala dva podobna dvoboja. Leta 1985 je Francija v Parizu premagal Urugvaj z 2:0, leta 1993 pa Argentina v Mar del Plati po enajstmetrovkah Dansko.

Preberite še:

Komentarji: