Messijeva nova in zadnja priložnost SP v Katarju 2022

Po zmagi z 2:0 bo v nedeljskem finalu pokala Amerike igrala Brazilija. Lionel Messi z Argentino še brez lovorike
Fotografija: Navijači so se oddahnili, v nedeljskem finalu na Maracani bodo igrali Brazilci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Navijači so se oddahnili, v nedeljskem finalu na Maracani bodo igrali Brazilci. FOTO: Reuters

»Sodnik je favoriziral Brazilijo,« je po velikem, že 111. derbiju Brazilije in Argentine, potožil Lionel Messi. Največji umetnik in najboljši od 22 mojstrov na prizorišču največjega poloma Brazilije v zgodovini – v polfinalu SP pred petimi leti proti Nemčiji (1:7) v Belu Horizonteju je še podaljšal nočno moro v reprezentančnem dresu. Po zlu je šlo še eno veliko tekmovanje, v katerem Argentina z Messijem v glavni vlogi ne bo zmagala.

...
...


Brazilija je bila v največjem južnoameriškem dvoboju boljša že 46-krat. Povrhu je popravila še razliko v golih na 167:162. V nedeljskem velikem finalu na sloviti Maracani v Riu de Janeiru bo igrala proti zmagovalcu sinočnje tekme med branilcem naslova Čilom in Perujem.
 

Odločil angleški dvojec


Če je že evropska klubska sezona minila v znaku angleškega nogometa, je tudi južnoameriško tekmo vseh tekem odločil dvojec, ki igra v Angliji. Gabriel Jesus je v 19. minuti podajo Roberta Firmina z zabil žogo v mrežo z osmih metrov. Strelec in član angleškega prvaka Manchester Cityja se je v 71. minuti z asistenco oddolžil kolegu, napadalcu evropskega prvaka Liverpoola Firminu.

Lionel Messi in Sergio Agüero sta bila argentinskega osmoljenca, zatresla sta okvir vrat. FOTO: Reuters
Lionel Messi in Sergio Agüero sta bila argentinskega osmoljenca, zatresla sta okvir vrat. FOTO: Reuters


Med prvim in drugim golom je bila Argentina lačen plenilec, Brazilija pa plen, ki se je branil na vse mogoče načine. Sergio Agüero, še en napadalec Manchester Cityja, je v prvem polčasu zadel prečko s strelom z glavo, Messi je v drugem polčasu zatresel vratnico z leve strani. Tudi večina mejnih sodniških odločitev je šla v prid Brazilcem, ampak njihova zmaga ni bila nezaslužena. Imela je le lepotno napako, nekoč igriva in spektakularna reprezentanca je prišla do nje na pragmatičen način, po načelu, da cilj posvečuje sredstva. Brazilci so bili taktično dovršeni in srečni, pri 0:0 so podjetnejšo igro kronali z vodstvom. Nato so se povlekli v obrambne okoe in pametno prežali na nasprotne napade.


 

Clarin: Hierarhija in Titejeva inteligenca


V Argentini so veliko jezo stresli nad ekvadorskega sodnika Roddyja Zambrano. »Igrali smo proti Braziliji in sodniku,« je zapisal največji argentinski časopis Clarin in se obregnil ob neizkoriščenost VAR. »Doslej je bila uporaba video nadzora brezhibna. Tudi takrat, ko so odločali milimetri. Tokrat sodnik ni dopustil pomoči VAR,« je kritike usmeril proti Ekvadorcu, pri čemer je bil še posebej moteč trenutek pred drugim golom, ko naj bi Dani Alves v kazenskem prostoru s prekrškom ustavil Agüera. Resnici na ljubo, tudi če ga je, podaja niti približno ni bila na Argentinčevem dosegu.

...
...


Clarin je zmogel tudi športno kritiko. »Brazilija je začela bolje ter izkoristila učinkovitost in hierarhijo v moštvu, ki ga je uveljavila inteligenca selektorja Titeja.« O nesrečnem Messiju pa ... »Leta minevajo, turnirji se vrstijo drug za drugim, a Messi je še brez lovorike v svoji bogati zbirki. Na turnirju je bil daleč od razkošnih predstav v klubskem dresu, a je v polfinalu igral v svoji najboljši izvedbi na pokalu Amerike. Njegov talent je izstopal in obnašal se je kot kapetan. Vprašanje je le še, kako dolgo bo vztrajal. Po letih ima čas še za SP v Katarju, kjer bo star 35 let.«



Nesojeni naslednik Diega Maradone je kljub vsemu stoično prenesel vse pritiske in kritike. V pomlajeni in prenovljeni Argentini, ki jo je v Brazilijo odpeljal selektor Lionel Scaloni, je videl obrise moštva, s katerim bi lahko potegnil reprezentančno kariero vsaj do SP 2022. Na novo lovoriko pa Argentina čaka že od leta 1993.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


»Tu je bila skupina nogometašev, ki radi igrajo za reprezentanco. Argentina ima potencial za napredovanje," je pohvalil Scalonijevo selekcijo.

Učinek zmagovalke Brazilije bo narekoval razplet finala. Proti Argentini je Brazilija odigrala zgolj še eno tekmo do končnega naslova. Če bi jo izgubila, bi bil selektor Tite danes že bivši. Njegov izkupiček pa je izjemen, 41 tekem, 32 zmag in le dva poraza.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Komentarji: