Milaničev prijatelj pisal avstrijsko zgodovino

Nemec Franco Foda je naše severne sosede prvič popeljal v osmino finala EP. Nekoč je bil nepogrešljiv obrambni partner slovenskega trenerja pri Sturmu.
Fotografija: Polnih 39 let so Avstrijci čakali na prebij iz skupinskega dela velikega tekmovanja, v Bukarešti pa jim je sanje uresničil nemškis elektor Franco Foda. FOTO: Daniel Mihailescu/Reuters
Odpri galerijo
Polnih 39 let so Avstrijci čakali na prebij iz skupinskega dela velikega tekmovanja, v Bukarešti pa jim je sanje uresničil nemškis elektor Franco Foda. FOTO: Daniel Mihailescu/Reuters

»Končno: Italija, prihajamo,« so bili navdušeni in soglasni nogometni privrženci naše severne sosede. Avstrija je pod taktirko selektorja Franca Fode na odločilni tekmi skupine A premagala Ukrajino z 1:0 z golom Christopha Baumgartnerja v 21. minuti in prvič v zgodovini evropskih prvenstev napredovala iz skupinskega dela tekmovanja. Za nagrado se bo v osmini finala v soboto pomerila z Italijo na Wembleyju.

Junaško in za zgodovino se je tudi za strelca gola razpletala tekma: v 32. minuti je moral zapustiti igrišče zaradi posledic trka z glavo nekaj minut prej. Poskušal je, a ni bilo vredno tvegati. Toda Avstrija se ni ustavila. Foda, v 80. letih prejšnjega stoletja tudi nemški reprezentant, je imenitno prebral mlajšega, toda igralsko slovitejšega kolega na ukrajinski klopi Andreja Ševčenka.

V nemškem slogu Avstrijci – kar 21 od 26 jih prihaja iz bundeslige – od prve minute niso pustili dihati za takšen način igre povsem nepripravljenim in nemočnim tekmecem, ki so pred dvobojem veljali za manjšega favorita. Ne nazadnje bi jim tudi točka najbrž pomenila dovolj za preboj med 16 najboljših.

Franco Foda je pripravil odlično taktiko, ki so jo nogometaši spremenili v zgodovinsko zmago. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Franco Foda je pripravil odlično taktiko, ki so jo nogometaši spremenili v zgodovinsko zmago. FOTO: Marko Djurica/Reuters


Franko Fode je avtoritativen trener


Ne le Ševčenko, ki je v svoji igralski karieri okusil grenkobo razočaranja prav proti Slovencem, preden je postal eden od največjih svetovnih zvezdnikov, tudi 55-letni Foda ima v svojem življenjepisu močan stik s Slovenijo. Njegov dolgoletni soigralec in nepogrešljiv partner v obrambni vrsti je bil Darko Milanič. Z njima je v najuspešnejšem obdobju graškega Sturma neprebojno linijo treh branilcev pod taktirko Ivice Osima tvoril še Srb Ranko Popović.

»Franco je po značaju Nemec. Več kot Nemec,« je svojega prijatelja, po očetu Italijana, Benečana, predstavil leto dni mlajši Milanič, ki je včerajšnji dvoboj spremljal v Avstriji. »Močno sem držal pesti za Avstrijo in za Franca,« ni skrival navdušenja Milanič, ki je razkril, o čem sta s Fodo kramljala pred evropskim prvenstvom.



»Nisem si mogel kaj, da ga ne bi vprašal, kako lahko brzda takšnega fakina, kot je Marko Arnautović. Tudi David Alaba ima svoje muhe. To me je zanimalo predvsem zato, ker vem, kakšen je njegov trenerski slog. Prav vse želi imeti pod nadzorom in ponavadi tudi ima. Njegova beseda je prva in zadnja. Vselej si najprej zagotovi avtoriteto. Njegov odgovor je bil kratek in jedrnat. Dejal mi je takole: So igralci, ki so posebni, in z njimi moraš ravnati drugače. Marko in David sta takšna, zato imam z njima drugačen odnos,« je bil jasen Milanič in še enkrat dvignil palec za prijatelja, ki je v kvalifikacijah za EP odločilnih šest točk osvojil prav proti Sloveniji. Avstrijci so bili dvakrat boljši s po 1:0. Oziroma, v Celovcu so bili res boljši, v Stožicah predvsem srečnejši.

Avstrijske zmage in uspeha Franca Fode je bil vesel tudi Darko Milanič. FOTO: Mavric Pivk
Avstrijske zmage in uspeha Franca Fode je bil vesel tudi Darko Milanič. FOTO: Mavric Pivk


Ševčenko: Odločila je fizična moč Avstrijcev


»Res je vse kul. Mislim, da so bili fantje fantastični. Bili smo odločeni, želeli smo si napredovati in želeli smo pisati zgodovino. Videli ste, od prve minute so bili odločni in pokazali, kaj hočejo. Ponosen sem na moštvo,« je bil presrečen Foda, ki je pogled že usmeril proti Italiji.

»Ni več lahkih tekmecev. Italija že dolgo ni izgubila, toda morda bo prišel trenutek, ko bo. Najprej se moramo osvežiti, se osredotočiti in pripraviti, potem pa bomo poskušali narediti vse za zmago. Težko bo, ampak igralci so motivirani in pripravljeni.«

Poraženec Ševčenko je priznal, da njegovi fantje telesno niso bili enakovredni Avstrijcem. »Izjemno težka tekma, še posebej zelo fizična. Izgubljali smo dvoboje in delali napake. Videl sem moštvo brez moči in po zaostanku niti enkrat nismo bili blizu vrnitve v tekmo,« je realno ocenil 44-letni Ševčenko. Ukrajina ima še minimalne možnosti, da se kot ena od tretjeuvrščenih uvrsti med 16 najboljših. Avstrijci so z zmago osrečili Švicarje, ki jim za napredovanje zadostuje, da bo le še ena tretjeuvrščena reprezentanca slabša.

Preberite še:

Komentarji: