Mundial leta 2026 v Kanadi, Mehiki in ZDA

Čez osem let bo na nogometnem svetovnem prvenstvu prvič nastopilo kar 48 reprezentanc.
Fotografija: Veselje delegatov skupne kandidature po izboru. Foto Sergej Karpuhin/Reuters
Odpri galerijo
Veselje delegatov skupne kandidature po izboru. Foto Sergej Karpuhin/Reuters

Moskva - Skupna kandidatura Kanade, Mehika in ZDA za izvedbo nogometnega svetovnega prvenstva leta 2026 je bila na glasovanju dan pred začetkom letošnjega mondiala v Rusiji uspešnejša od kandidature Maroka. O gostitelju so na 68. letnem kongresu Svetovne nogometne zveze (FIFA) odločali delegati 207 držav, medtem ko je doslej gostitelje izbiral izvršni odbor FIFA. Skupna kandidatura je prejela 134 glasov, Maroko pa 65 glasov delegatov.


Maroko petič praznih rok


ZDA so svetovno prvenstvo gostile že leta 1994, Mehika leta 1970 in 1986, Kanada pa bo čez osem let prvič (so)prirediteljica enega največjih (športnih) dogodkov. Maroko se je, po drugi strani, že petič neuspešno potegoval za izvedbo, tako da svetovno prvenstvo izpred osmih let v Južnoafriški republiki ostaja edino na afriški celini.


Dallas, LA ali New York?


Na prvenstvu leta 2026 bo nastopilo 48 reprezentanc, kar 16 več kot doslej, ki bodo v 34 dneh odigrale 80 tekem. V ZDA bodo izpeljali 60 tekem, tudi vse od četrtfinala naprej, v Mehiki in Kanadi pa po deset dvobojev. Na dan odprtja bodo obračuni na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, ni pa še določeno prizorišče velikega finala. Kandidati so Dallas, Los Angeles in New York.


Mehika in Kanada s po tremi štadioni


Znana so tudi že prizorišča tekem. V Mehiki bodo udeleženke gostili Monterrey, Guadalajara in Ciudad de Mexico, v Kanadi Montreal, Toronto in Edmonton, v ZDA pa Atlanta, Baltimore, Boston, Cincinnati, Dallas, Denver, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, Nashville, New York, Orlando, Philadelphia, San Jose, Seattle in Washington.


Šele drugič sogostiteljstvo


Turnir leta 2026 bo šele drugi doslej v sogostiteljstvu, prvič ga bodo izvedle tri države. Nogometna elita se je namreč leta 2002 merila na Japonskem in v Južni Koreji. Svetovno prvenstvo leta 2022 bo v Katarju.

Komentarji: