Najprej sistematično zmleli Messija, v soboto bodo zasenčili tudi Evropo

Dva dneva do nadaljevanja 57. sezone nemške bundeslige. Zadnja zgodba o nemškem uspehu sega na prelom tega tisočletja.
Fotografija: Konec tedna bosta odprla ligo Dortmund in Schalke, toda podobni prizori s porurskega derbija bodo začasno le lep spomin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Konec tedna bosta odprla ligo Dortmund in Schalke, toda podobni prizori s porurskega derbija bodo začasno le lep spomin. FOTO: Reuters

Pojutrišnjem bodo odprli nogometni ples v državi Evropske unije z največjim številom prebivalcev. Skorajšnja vrnitev bundeslige je odlična novica za nogometno družino in ni čudno, da so prvi prižgali luč za čudovito igro z žogo prav v Nemčiji. Favorit za (nov) naslov prvaka je znan: to je odlično organizirani bavarski stroj Bayern.Navijači nestrpno odštevajo dneve do začetka prvenstva, še bolj neučakana pa je industrija športnih stav, ki je usodno odvisna od življenja športa. Stavne hiše poznajo tudi favorite za naslov prvaka sezone 2019/20: to so Bayern s kvoto 1,2 (vložen evro bi prinesel 20 centov zaslužka), Borussia Dortmund (kvota 6,5), Leipzig (10), Borussia Mönchengladbach (100) in Bayer Leverkusen (200), drugi logično kotirajo v ozadju.


Najmanj tujcev ima na voljo prav vodilni Bayern


V resnici je favorit le eden, to je Bayern, vsak drugačen razplet sezone kot jubilejni 30. solatni krožnik v rokah Bavarcev bi bil presenetljiv. FCB je torej doslej osvojil 29 naslovov prvaka (in le eden datira v obdobje pred ustanovitvijo bundeslige v letu 1962), sledijo Nürnberg z devetimi (drži obratno, le en naslov je osvojil v obdobju bundeslige, in sicer leta 1968), Dortmund (8) in Schalke (7), toda slednji se je nazadnje veselil davnega leta 1963.

Robert Lewandowski je najboljši strelec te nemške sezone. FOTO: AFP
Robert Lewandowski je najboljši strelec te nemške sezone. FOTO: AFP


Razmerje moči je tesno povezano s tržno vrednostjo kadra, ki ga imajo na voljo najvidnejši klubi. Tudi po tem merilu kotira na vrhu isti klub, »lestvica« (v milijonih €) pa je naslednja: Bayern 757, Dortmund 586, Leipzig 523, Leverkusen 383, Borussia M. 250 in Schalke 212, preostali člani 18-članskega tekmovanja se borijo s kadrom, katerega skupna vrednost ne presega – po oceni portala Transfermarkt – 200 milijonov evrov. Zanimivo, Bayernov trener Hans Flick ima na voljo »le« 15 tujcev, največ jih premorejo v prvih ekipah Leipzig (21), Schalke (20) in Eintracht (20).


Druga svetovna vojna? Nemci so se lovili vse do leta 1963


Tudi v boju za najboljšega strelca sezone namenjajo stavnice največ možnosti za lovoriko Robertu Lewandowskemu, prvemu topničarju Bavarcev. Lewandowski tekmuje s kvoto 1,2, Timo Werner (Leipzig) 4, Jadon Sancho 220, Erling Haaland 290, Marco Reus (vsi trije Dortmund) 300, … Realne možnosti za individualni uspeh si resda lastita le Poljak (21 golov) in leipziški »rdeči bik« Werner (21).Kakorkoli, Bayern je začel dominirati prav v sodobni zgodovini nemškega nogometa, prej so vendarle vladali drugi. Od konca druge svetovne vojne do leta 1963 je denimo vladala prava zmeda tudi v nemškem nogometnem prvenstvu, predvsem v zahodni Nemčiji. Zavezniki, ki so uspešno zmleli nacistični režim, so namreč razpustili vse organizacije in druge oblike prejšnjega povezovanja, tudi športne, današnja bundesliga je zagledala luč sveta šele leta 1962 na zasedanju v Dortmundu, krstna sezona 1963/64 je denimo pripadla Kölnu. Nato se je »pojavil« Bayern, ki je odtlej zagospodaril (zahodni) Nemčiji.


75 milijonov evrov letno namenili za mladinski pogon


Podroben spored nemške sezone. FOTO: Delo
Podroben spored nemške sezone. FOTO: Delo
V soboto bodo odprli tekmovanje z najvišjim povprečnim obiskom v Evropi, četudi brez navzočih na štadionih. To priča o mikavnosti bundeslige in slogu igre, ki ga gojijo v Nemčiji. Zadnja zgodba o uspehu sega na prelom tisočletja, ko sta Nemška nogometna zveza in vodstvo bundeslige sprejela odlok, po katerem so morali vsi klubi ustanoviti mladinske akademije, v katerih bi zoreli lokalni fantje s potencialom za državno reprezentanco. Do leta 2010 so klubi v 1. in 2. ligi namenili po 75 milijonov evrov letno za mladinski pogon, v katerem je igralo 5000 fantov med 12. in 18. letom starosti. Na ta način so povečali število nogometašev, starih največ 23 let, v nemškem prvenstvu s 6 % v letu 2000 na 15 % leta 2010. Ni bilo čudno, da so Nemci želi uspehe v večini mlajših reprezentančnih selekcij in dosegli vrhunec leta 2014, ko so v finalu mundiala v Braziliji po podaljšku strli tedaj favorizirano Argentino na čelu z Lionelom Messijem.


Angleži daleč spredaj, toda sobota je dan za nemški nogomet


Nemški nogomet doslej ni »igral« tvegano. Ohranja pravilo, po katerem klubi ne smejo izpustiti iz rok več kot 49 odstotkov glasovalnih pravic, pomembno je tudi spoštovanje finančnega ferpleja in pravil licenciranja. Morda je tudi zavoljo tega bundesliga »šele« na četrtem mestu v Evropi po merilu kumulativne vrednosti igralskega kadra (premier league 7,9 milijarde, primera division 5,1 milijarde, serie A 4,5 milijarde, bundesliga 4,2 milijarde, ligue 1 3,2 milijarde, preostale lige pod milijardo).

Začasna nogometna realnost: sobotni derbi med Borussio in Schalkejem v Dortmundu bo minil brez navzočnosti gledalcev. FOTO: AFP
Začasna nogometna realnost: sobotni derbi med Borussio in Schalkejem v Dortmundu bo minil brez navzočnosti gledalcev. FOTO: AFP


Toda v soboto bodo na piedestalu prav Nemci, ki jim bo v hudi suši dogodkov zavidala celotna svetovna nogometna javnost.  Bomo videli, kako uspešno bodo v soboto nadaljevali 57. sezono bundeslige, v kateri smo doslej zabeležili tudi devet »hat-trickov« … Najbolj živahno bo v deželi Severno Porenje-Vestfalija, ki premore sedem prvoligašev, preostale največ po dva.

Preberite še:

Komentarji: