Neymar prehitel Ronalda, pred njim le še Pele

V 2. kolu južnoameriških kvalifikacij za SP v nogometu leta 2022 je od favoritov prvi izgubil Urugvaj. V derbiju Čile in Kolumbija brez zmagovalca.
Fotografija: Brazilija je z drugo zmago v južnoameriških kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022 že zavzela vrh lestvice, Neymar (levo) pa je s trojčkom golov na lestvici najboljših brazilskih strelcev prehitel Ronalda. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
Brazilija je z drugo zmago v južnoameriških kvalifikacijah za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022 že zavzela vrh lestvice, Neymar (levo) pa je s trojčkom golov na lestvici najboljših brazilskih strelcev prehitel Ronalda. FOTO: Stringer/Reuters

Brazilija v Peruju ni blestela, dvakrat je zaostajala, a na koncu dosegla štiri gole in se utrdila na vrhu lestvice južnoameriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022. Argentina je nekaj ur prej podobno hodila po robu, v La Pazu na 3600 m nadmorske višine zaostajala z 0:1, a se rešila. Po 15 letih je prvič zmagala v Boliviji.

Joaquin Correa (v asredini) je Argentini priigral prvo zmago v Boliviji po 15 letih. FOTO: Javier Mamani/AFP
Joaquin Correa (v asredini) je Argentini priigral prvo zmago v Boliviji po 15 letih. FOTO: Javier Mamani/AFP


Urugvaj je bil na robu popolnega poloma. Ekvador je v 75. minuti zabil že štiri gole, v zaključku je Luis Suarez z goloma št. 24 in 25 ublažil poraz in ušel Lionelu Messiju na lestvici najboljših strelcev v zgodovini kvalifikacij za dva gola.

Tudi drugi od avtsajderjev Venezuela je drago prodal svojo kožo. Paragvaj je v gosteh edini gol dosegel v 85. minuti.

Veliki derbi v Santiagu se je razpletel brez zmagovalca in v zadnjih sekundah. Gostje, Kolumbijci so zabili prvi in zadnji gol. Za Čilence je bil boleč zadnji, izenačujoči za 2:2, ki ga je dosegel veteran Radamel Falcao.


Neymarjev trojček za 64 golov


Osrednji zvezdnik sinočnjih in jutranjih tekem je Neymar. V Limi je pisal zgodovini brazilskega nogometa, zabil je tri gole in na lestvici najboljših strelcev »selecaa« prehitel Luisa Nazaria de Limo Ronalda. Neymar je v 103. tekmi dosegel 62. gol, 63. in 64. ter zdaj zaostaja le še za legendarnim Edsonom Arantesom do Nascimentom Pelejem.

Neymarja bo težko ustaviti. Pri 28 letih ima še pred seboj najmanj pet let reprezentančne kariere in le vprašanje leta je, kdaj bo padel tudi Pele, ki je dosegel 77 golov, a le v 97 nastopih. Tudi Ronaldo ni dosegel sto nastopov. Reprezentančno kariero je sklenil v 98. nastopu.

Napadalec mehiške Toluce Michael Estrada in Ekvadorja je Urugvaju zabil dva gola. FOTO: Jose Jacome/AFP
Napadalec mehiške Toluce Michael Estrada in Ekvadorja je Urugvaju zabil dva gola. FOTO: Jose Jacome/AFP


Brazilija se je iz perujskih krempljev rešila zahvaljujoč posamični kakovosti, ki jo premorejo Ney in drugi. Selektor Tite, ki je v 50. tekmi na selektorskem stolčku dosegel še 36. zmago (še deset neodločenih izidov in štirje porazi), bo doma, kot je v navadi v z nogometom obsedeni državi z več kot 200 milijoni navijačev (med njimi je tudi predsednik Jair Bolsonaro), deležen tudi kritik.

Prva je že znana, moštvena igra Brazilije je zelo slaba. A rahlo divja in na trenutke neorganizirana je pisana na kožo Neymarju.

»Ima svobodo v igri, ki mu omogoča, da lahko bolj nadzoruje svoje poteze in značaj,« strokovnjaki menijo o Neymarjevi vlogi v reprezentanci.

Kolumbijo je pred porazom v Santiagu rešil 35-letni veteran  Radamel Falcao (v ospredju). FOTO: Alberto Valdes/AFP
Kolumbijo je pred porazom v Santiagu rešil 35-letni veteran  Radamel Falcao (v ospredju). FOTO: Alberto Valdes/AFP


Izidi 2. kola – Peru : Brazilija 2:4 (Carillo, Tapia; Neymar 3, Richarlison), Bolivija : Argentina 1:2 (Moreno; Martinez, Correa), Čile : Kolumbija 2:2 (Vidal, Sanchez; Lerma, Falcao), Ekvador : Urugvaj 4:2 (Delgado, Martinez 2, Plata; Suarez 2), Venezuela : Paragvaj 0:1 (Gimenez); Brazilija (9:2) in Argentina (3:1) po 6, Kolumbija (5:2) in Paragvaj (3:2) po 4, Ekvador (4:3) in Urugvaj (4:5) po 3, Čile (3:4) in Peru (4:6) po 1, Venezuela (0:4) in Bolovija (1:7) po 0.

Pari 3. kola (12. november): Brazilija – Venezuela, Argentina – Paragvaj, Čile – Peru, Kolumbija – Urugvaj, Bolivija – Ekvador.
 

Preberite še:

Komentarji: