Ni slabo, iz SNL med ognjevite in v udarno enajsterico

Danes bodo v ligi narodov svetovni podprvaki gostili prvake. Selektor Zlatko Dalić pomlajuje reprezentanco Hrvaške in uspešno tekmuje.
Fotografija: Francija in Hrvaška sta se 8. septembra v ligi narodov prvič pomerila po finalu na SP v Rusiji pred devma letoma in tudi takrat so bili  branilec Dayot Upamecano (lebo inm drugi trikorlori boljši od Ivana Perišića in drugih ognjevitih s 4:2. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Francija in Hrvaška sta se 8. septembra v ligi narodov prvič pomerila po finalu na SP v Rusiji pred devma letoma in tudi takrat so bili  branilec Dayot Upamecano (lebo inm drugi trikorlori boljši od Ivana Perišića in drugih ognjevitih s 4:2. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Mesec je naokrog in nogometna Hrvaška je pred novim-starim izzivom: kako premagati Francijo? V Parizu je izgubila z 2:4. Z enakim izidom je klonila tudi v finalu svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Rusiji.

»Želim si zmagati. V zadnjih dveh medsebojnih tekmah smo bili boljši, a popraviti moramo nekaj stvari, da bi bili uspešni,« pred današnjo četrto tekmo v ligi narodov v šampionski skupini A3 razmišlja hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Filip Uremović (levo) je bil v spomaldanskem delu šampionske sezone 2017/18 (18 tekem/en gol) steber Olimpijine obrambe. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Filip Uremović (levo) je bil v spomaldanskem delu šampionske sezone 2017/18 (18 tekem/en gol) steber Olimpijine obrambe. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Zanimivo je, kakšni standardi veljajo na Hrvaškem, kako se javnost kritično odziva tudi ob zmagah in za selektorja pogosto najde ostre besede. Ker naj Hrvati ne bi igrali, kot naj bi morali. V skupini, v kateri se merijo s svetovnimi in evropskimi prvaki in v kateri so tudi neugodni Švedi!? Naši južni sosedi so slednje v nedeljo premagali z 2:1, toda imajo malo možnosti za napredovanje.

Njihova realnost je boj za obstanek v razredu A, a brez možnosti niso.

»Ne pozabite na Hrvaško,« je po razpletu pariškega dvoboja prvakov brez golov, Francije in Portugalske, spomnil selektor gostov Fernando Santos.

Izkušeni strokovnjak se ni veliko zmotil, hitro se lahko zasukajo razmerja sil v bržčas najzahtevnejši skupini lige narodov, še posebno, če bodo Hrvati res ugnali trikolore, zaradi katerih so bili morda ob dva naslova svetovnega prvaka. Ob petih porazih so iztržili tudi dva neodločena izida.Primerjave s Slovenijo, ki se ob menjavi rodov sooča s pomanjkanjem vsega, od številčnosti do kakovosti, bolijo. Hrvatom uspeva domala vse. Tako rekoč mimogrede prenovijo ali pomladijo reprezentanco in ob tem bolj ali manj uspešno tekmujejo. Sredi minulega tedna so v gosteh premagali še Švico.

Zdaj eden od najvidenjših napadalcev pri Dinamu Mislav Oršić je v sezoni 2014/15 za Celje igral 13 tekem in dosegel dva gola. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zdaj eden od najvidenjših napadalcev pri Dinamu Mislav Oršić je v sezoni 2014/15 za Celje igral 13 tekem in dosegel dva gola. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Eden iz Olimpije, drugi iz Domžal, tretji iz Celja


Gledano z ekonomskega zornega kota so nogometaši najdragocenejši izvozni izdelki na Hrvaškem. Prodaje igralcev in zaslužki se pri Dinamu merijo v desetinah milijonov evrov. Nekoliko manjši, a prav tako odmevni prestopi z visokimi zneski uspevajo tudi drugim klubom.

Proti Švedski sta bila v začetni enajsterici dva nogometaša, ki sta še pred dobrima dvema letoma igrala v 1. SNL, Filip Uremović (Olimpija) in Dario Melnjak (Domžale), na rezervni klopi je bil Mislav Oršić (Celje).Med novince in tiste, ki so po SP v Rusiji prevzeli vidnejše vloge, so še Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Duje Ćaleta-Car (Marseille) in Josip Brekalo (Wolfsburg). Med njimi je le Melnjak veteran pri 27 letih, Uremović jih šteje 23, Ćaleta-Car 24, Vlašić in Brekalo po 22.

Dario Melnjak (levo) je v 1. SNL za Domžale igral 43 tekem in dosegel 8 golov. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dario Melnjak (levo) je v 1. SNL za Domžale igral 43 tekem in dosegel 8 golov. FOTO: Tadej Regent/Delo


Cenijo jih tudi na tržišču, zadnji trije so ta čas ovrednoteni na 24 milijonov, 22 milijonov in 13 milijonov evrov. Ne bi bilo presenetljivo, če bi po ligi narodov tudi »Slovenca« dosegla ceno desetih milijonov evrov. Vsaj za Uremovića v Rusiji že vlada zanimanje najbogatejših klubov.

Dalić ima na voljo širok izbor kakovostnih igralcev, trdo kožo, drznost, milijonsko pogodbo in zaupanje predsednika Davorja Šukerja. Doslej tudi srečo.

Današnji pari:

A1:
Italija – Nizozemska, Poljska – Bosna in Hercegovina; vrstni red: Italija 5, Nizozemska in Poljska po 4, BiH 2.
A2: Anglija – Danska, Islandija – Belgija; vrstni red: Anglija 7, Belgija 6, Danska 4, Islandija 0.
A3:
Hrvaška – Francija, Portugalska – Švedska; vrstni red: Portugalska in Francija po 7, Hrvaška 3, Švedska 0.
B1: Norveška – Severna Irska, Romunija – Avstrija; vrstni red: Avstrija in Norveška po 6, Romunija 4, S. Irska 1.
B2: Škotska – Češka, Slovaška – Izrael; vrstni red: Škotska 7, Češka 6, Izrael 2, Slovaška 1.
B3: Rusija – Madžarska, Turčija – Srbija; vrstni red: Rusija 7, Madžarska 6, Turčija 2, Srbija 1.
B4: Finska – Irska, Bolgarija – Wales; vrstni red: Wales 7, Finska 6, Irska 2, Bolgarija 1.
C2: Estonija – Armenija, Severna Makedonija – Gruzija; vrstni red: S. Makdonija in Gruzija po 5, Armenija 4, Estonija 1.
C4: Litva – Albanija, Belorusija – Kazahstan; vrstni red: Kazahstan, Albanija, Belorusija in Litva po 4.
 

Preberite še:

Komentarji: